Omdat jouw stem telt: de nieuwe Digitale Vrijheidswijzer

Tien TEDtalks die je niet mag missen

Translation open letter: Dutch government must reject CETA

Vorige week vroegen we jullie om je favoriete TEDtalks. Vandaag, in volstrekt willekeurige volgorde, een top-10 van alle reacties. In totaal ruim 127 minuten aan leerzame, grappige en inspirerende presentaties. Met als bonus het antwoord op de prangende vraag hoe je het beste je handen kunt afdrogen met één papieren handdoek.

1. Malte Spitz: Your phone company is watching

De Duitse politicus Malte Spitz vroeg zich af wat zijn telefoonprovider aan data over hem bewaarde en vroeg inzage in zijn gegevens. Resultaat: een animatie die voor een periode van een half jaar van minuut tot minuut laat zien waar hij was en met wie hij belde. Een prachtig inzicht in de gevolgen van de bewaarplicht.

2. Mikko Hypponen: Fighting viruses, defending the net

Beveiligingsexpert Mikko Hypponen geeft een mooi overzicht van de ontwikkeling van virussen. Van de eerste ‘onschuldige’ varianten van 25 jaar geleden tot de geavanceerde virussen van de georganiseerde misdaad anno nu.

3. Rebecca MacKinnon: Let’s take back the internet

Journaliste en activiste Rebecca MacKinnon beschrijft hoe bedrijven en overheden een groeiende invloed krijgen op de vrijheid van internetters. Ze roept op tot een ‘consent of the networked‘, waarmee diensten legitimiteit krijgen van hun gebruikers.

4. Christopher “moot” Poole: The case for anonymity online

Moot Poole is de oprichter van 4chan, de beruchte broedplaats van internetcultuur. Hij vertelt over het belang van online anonimiteit en de creativiteit van online communities.

5. David Birch: Identity without a name

Over anonimiteit gesproken: David Birch legt uit dat er eigenlijk maar weinig redenen zijn om iemand je naam te geven.

6. Marc Goodman: A vision of crimes in the future

Marc Goodman schetst een donker beeld van de keerzijde van technologische innovatie. Hij pleit voor een meer open en collectieve aanpak om de criminelen en terroristen van de toekomst te bestrijden.

7. Larry Lessig: Laws that choke creativity

Een goed onderbouwd betoog van rechtenprofessor Larry Lessig over remixen, creativiteit en de beperkingen van copyright.

8. David McCandless: The beauty of data visualization

De uitspraak ‘data is the new oil’ moet volgens journalist en ontwerper David McCandless veranderd worden in ‘data is the new soil’. Hij laat zien wat er allemaal mogelijk is met datavisualisatie en wat voor inzichten je uit alomtegenwoordige informatie kan halen.

9. Rob Reid: The $8 billion dollar iPod

Een komisch college van Rob Ried over het gloednieuwe onderzoeksveld van ‘copyright math’, gebaseerd op werkelijke cijfers van de entertainmentindustrie.

10. Joe Smith: How to use a paper towel

Ok, het heeft niets te maken met internetvrijheid, maar deze onmisbare skill willen we jullie niet onthouden. Joe Smith legt uit hoe je met één papieren handdoek je handen moet afdrogen.

Tot zo ver de top-10 van jullie favorieten. Hebben we iets gemist? Ken jij een TEDtalk die absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken? Deel het in de comments!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.