Nederlandse regering moet wel tegen CETA zijn

Tussenstand: de verkiezingen en internetvrijheid

Drie merkwaardige uitspraken van BREIN
DOSSIER: Stemwijzer

Buiten is het zomer, nou ja, af en toe dan. Binnen is Bits of Freedom hard bezig om internetvrijheid een goede plek te geven in zo veel mogelijk verkiezingsprogramma’s. Een deel van die programma’s is inmiddels definitief, de rest volgt eind augustus. Tijd voor een update: hoe gaat het met internetvrijheid in de politiek?

CDA

Het CDA publiceerde haar concept-programma begin juni. Internetvrijheid kwam er niet voor. Dat moest anders en dat lukte: inmiddels zijn vijf van onze amendementen met betrekking tot internetvrijheid aangenomen. Als resultaat zal het CDA zich inzetten voor hervorming van het auteursrecht en belooft het kiezers om wetsvoorstellen die inbreuk maken op grondrechten als privacy grondiger te toetsen. Daarnaast spreekt het CDA zich uit tegen het blokkeren en filteren van internet door overheden, is het vóór decentrale- en zo kort mogelijke opslag van gegevens en vóór een herziening van de bewaarplicht telecomgegevens.

PvdA

In het programma van de Partij van de Arbeid kwam internetvrijheid al wel een aantal keer voor, maar bepaalde punten ontbraken. We hebben zeven amendementen voorgesteld, waarvan er zes zijn aangenomen. Het programma is naar aanleiding van onze amendementen uitgebreid met betere bescherming van het communicatiegeheim, afschaffing van de bewaarplicht telecomgegevens en een grotere rol voor het College bescherming persoonsgegevens. Mensen krijgen verder meer controle op gegevens die ze via internet achterlaten en cybersecuritybeleid wordt ontworpen met inachtneming van de rechten van burgers. Tot slot zal de PvdA zich inzetten tegen filtering van informatie online.

Groen Links

GroenLinks besteedde in haar verkiezingsprogramma al vrij veel aandacht aan internetvrijheid. Wij vonden dat het op sommige punten duidelijker kon en hebben vier amendementen voorgesteld, die allemaal zijn aangenomen. Resultaat: GroenLinks belooft het communicatiegeheim en legale informatie beter te beschermen en nieuw cybersecuritybeleid af te stemmen op reële dreigingen. Bevoegdheden van de overheid worden niet onnodig uitgebreid en communicatie van burgers mag alleen worden onderschept onder strikte voorwaarden.

SP, D66, VVD, PVV

Het SP-programma bevat een goede paragraaf over internetvrijheid, ondanks het feit dat onze suggesties niet zijn overgenomen. Van D66 is bekend dat onze amendementen zullen worden ingediend tijdens het congres op 24 en 25 augustus. Voor wat betreft de VVD is het ook nog afwachten: we hebben amendementen ingediend, maar er is nog niet bekend of die worden ingediend tijdens het congres eind augustus. Op het programma van de PVV hebben we geen input geleverd omdat ze externe partijen daar niet toe in de gelegenheid hebben gesteld. Voor de verkiezingsprogramma’s van kleinere partijen, zoals de Partij voor de Dieren en de Piratenpartij, hebben we geen amendementen geschreven. Wel zullen we deze verkiezingsprogramma’s meenemen in onze nieuwe Digitale Vrijheidswijzer. Wordt dus vervolgd!

 1. OMA

  Ik ga SOPN stemmen. Dan weet je zeker dat je niet alleen internetvrijheid hebt, maar ook als burger weer vrij bent. Hèhe, eindelijk. Het wordt tijd! groetjes OMA

 2. ABC

  “Op het programma van de PVV hebben we geen input geleverd omdat ze externe partijen daar niet toe in de gelegenheid hebben gesteld.”

  Sinds wanneer geeft BOF alleen commentaar als anderen daar gelegenheid voor geven?

  • Tim Toornvliet

   Het PVV-programma stond bij publicatie al helemaal vast, dus het schrijven van amendementen had weinig zin. We nemen het programma natuurlijk wel mee in onze beoordeling in de Digitale Vrijheidswijzer.

 3. Friedo

  hey,
  ik vind het goed dat BOF opkomt voor de internetvrijheid
  het internet moet open en virj blijven
  maar ik heb een vraagje geldt dit ook voor belgië?
  heb een afbeelding van in welke landen er al censuur is en in welke niet

 4. ernesto

  ik stem op de piratenpartij die komen tenminste opp voor de volk en niet die grote partijen die denken alleen maar aan de rijke mensen……..ik stem voor vrijheid……….

  • Ruud

   Yes the one and only.Geen bemoeienis van de Roverheid.Goedkopere gezondheidszorg,door het doorspitten van verlopen medicijnpatenten.Volledige internetvrijheid,camera’s weg.Wees verstandig en stem Vooral niet op de Kunduz partijen,die NLD in de uitverkoop hebben gedaan.Ik vaar een andere koers ik stem piratenpartij.

 5. Ruud

  Ik stem Piratenpartij,weg met 50 jaar politieke poppenkast in NLD.Een PvdA die uit het niets tot een van de grootste wordt gepeilt riekt naar manipulatie.De kleine partijen hebben amper zendtijd gekregen.En mensen vergeet niet.NIET STEMMEN OP DE KUNDUZ PARTIJEN,ZEI HEBBEN NLD IN DE UITVERKKOP GEZET MET HET ESM VERDRAG

 6. Ernesto

  las net dat mensen in nederland een goed idee vinden om europa te volgen,volgens mij wonen we in de efteling waar sprookjes tot leven komen….kan niet begrijpen dat mensen nog steeds niet wakker worden…
  maar geef niks dan maar nog harder werken voor een ander eu lid die te lui is om te werken…

  ik ben piraat en blijf piraat dus stem ik op piraat

 7. Anoniem

  politiek Nederland, het volk mag kiezen volgens rutte…hahahahahaha wat een grappenmaker is die lelijkerd met die bril,nou kijken hoeveel leugens na 12 september er waar worden gemaakt.

  stomme kabinep

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.