Politie tegenstrijdig over opvragingen bij sociale netwerken

Netneutraliteit ongeschonden door de Eerste Kamer

Netneutraliteit: morgen de laatste loodjes
DOSSIER: Netneutraliteit

Wie ons op Twitter volgt, weet het al: de stemming van vandaag in de Eerste Kamer heeft geen negatieve gevolgen voor netneutraliteit! Vorige week werd  netneutraliteit al aangenomen door de Eerste Kamer. Vandaag werd gestemd over een laatste punt: de mogelijkheid om gefilterd internet te blijven afnemen. 

Wij schreven vrijdag al dat internetters ook na het in werking treden van de nieuwe netneutrale regels nog steeds kunnen kiezen voor gefilterd internet. De motie die vorige week hierover is ingediend door de ChristenUnie was volgens Bits of Freedom daarom niet nodig. Ook in onze post van gisteren legden we uit dat ideologisch filteren gewoon mogelijk blijft. Vandaag werd er dus gestemd over deze filtermotie en een verzamelwet, waarmee een stemfout gerepareerd kon worden

Motie afgewezen, wet aangenomen

Zojuist heeft de Eerste Kamer eerst tegen de filtermotie gestemd. De VVD, die de motie vorige week wel steunde, gaf vandaag aan overtuigd te zijn van de bestaande mogelijkheden om internet te filteren. Goed nieuws dus. Vervolgens werd er gestemd over de Verzamelwet Verkeer en Waterstaat. Om een eerdere stemfout recht te zetten, is in die verzamelwet opgenomen dat de uitzondering voor ideologisch filteren niet in werking zal treden. Nu deze wet is aangenomen (CDA, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren stemden tegen, maar dat leverde geen meerderheid), betekent dat dat netneutraliteit volledig ongeschonden door de Eerste Kamer is gekomen.

 1. bullie

  daar proost ik op Hoera

 2. BAM!

  BAM!

 3. Datmaakikzelfweluit

  En ook vanuit Oslo een toost, het lijkt er op dat de politiek het wat begint te begrijpen 🙂

 4. andre

  Wat heeft dit voor een gevolgen voor ThePirateBay, een geblokkeerde site kan ik niet met netneutraliteit rijmen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.