Netneutraliteit ongeschonden door de Eerste Kamer

Netneutraliteit: morgen de laatste loodjes

Wat is CISPA eigenlijk?
DOSSIER: Netneutraliteit

Vorige week dinsdag was een historische dag: rond kwart over tien ’s avonds verklaarde de Eerste Kamer akkoord te gaan met het wetsvoorstel over netneutraliteit. Maar we zijn er nog niet helemaal, want morgen wordt er weer over netneutraliteit gestemd in de Eerste Kamer. Dan komen namelijk de losse eindjes aan bod. In deze post een overzicht van wat er morgen nog besproken wordt en de mogelijke uitkomsten van de stemming en het debat.

Het wetsvoorstel over netneutraliteit bepaalt dat internetproviders alle soorten internetverkeer gelijk moeten behandelen. Internetverkeer mag daarom als de wet eenmaal in werking treedt niet meer geblokkeerd en vertraagd worden, tenzij dat noodzakelijk is of als er bijvoorbeeld sprake is van een rechterlijk bevel. Dit betekent dat internetproviders in beginsel alle content moeten doorgeven, en bijvoorbeeld geen diensten duurder mogen maken of weigeren. Meer over de inhoud van het beginsel van netneutraliteit lees je in onze eerdere posts over dit onderwerp, zoals deze.

Morgen stemmen over ideologisch filteren

Het principe dat alle content moet worden doorgegeven heeft gevolgen voor het aanbieden van gefilterd internet. Sommige internetters willen namelijk op ideologische gronden dat hun provider een gefilterde versie van het internet aanbiedt. Ondanks het feit dat verschillende mogelijkheden blijven bestaan om internet te filteren is er een aantal senatoren niet overtuigd van het feit dat deze mogelijkheden ook echt afdoende zijn. Afgelopen dinsdag is er daarom een motie ingediend waarin een uitzondering op het beginsel van netneutraliteit wordt voorgesteld. Over die motie zal aanstaande dinsdag worden gestemd. Overigens liet de minister vrijdag al in een brief aan de Eerste Kamer weten dat er volgens hem voldoende ruimte blijft voor gefilterd internet. Ook wij schreven vrijdag al over die mogelijkheden. Het is dus te hopen dat de Eerste Kamer dit inziet en dat motie wordt afgewezen. Als de motie wel wordt aangenomen, zal de minister onderzoeken of er een manier is om de filteruitzondering in de wet op te nemen. Zo’n wet zal dan eerst door de Tweede Kamer moeten worden aangenomen voordat de Eerste Kamer er over stemt.

Een complicerende factor is dat de uitzondering voor het filteren op ideologische gronden dankzij een stemfout in Tweede Kamer in de wet terecht is gekomen. Om die stemfout recht te zetten, is er in een verzamelwet opgenomen dat die uitzondering niet in werking zal treden. In theorie bestaat de kans dat dat de verzamelwet niet zal worden aangenomen. In dat geval wordt een stemfout dus verheven tot wet. Ook betekent dat dat alle andere onderwerpen uit de verzamelwet niet kunnen worden ingevoerd. De kans dat er tegen gestemd zal worden lijkt daarom niet erg groot.

En the Pirate Bay dan?

De vonnissen van vorige week in de zaken tussen Brein en de Piratenpartij.nl en tussen Brein en de providers zorgden bij velen voor verwarring. Blokkeren? Maar netneutraliteit dan? Er mag toch helemaal niet meer geblokkeerd worden? Dit is niet juist. De netneutraliteitsbepaling, oftewel artikel 7.4a Telecomwet, vermeldt in lid 1(d) dat internetverkeer nog wel geblokkeerd of vertraagd mag worden als dat gebeurt naar aanleiding van een wettelijk voorschrift of rechterlijk bevel. Van dat laatste was donderdag dus sprake. Netneutraliteit betekent dus niet dat niemand meer naar de rechter kan om een blokkade te verzoeken. De rechter zal altijd beslissen of een website geblokkeerd moet worden.

Hou onze Twitter of deze blogpost in de gaten voor updates over de uitslagen van beide stemmingen. De behandeling begint om 13.30 uur, en netneutraliteit staat aan het begin gepland. Ook kun je de livestream vanuit de Eerste Kamer volgen.

Update 1: alinea vier over de stemming over verzamelwet aangepast
Update 2: inmiddels is de motie afgewezen en de verzamelwet aangenomen. Netneutraliteit is dus ongeschonden door de Eerste Kamer!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.