Netherlands first country in Europe with net neutrality

Nederland is netneutraal!

Verslag debat cookies en netneutraliteit Eerste Kamer (eerste helft)
DOSSIER: Platformen

Woop, Woop, netneutraliteit is een feit! Vanavond is het wetsvoorstel tot wijziging van de Telecomwet aangenomen door de Eerste Kamer. We hebben dus  – en we zeggen het nog maar eens- als tweede land ter wereld netneutraliteit vastgelegd in de wet! Een historisch moment voor internetvrijheid in Nederland! Al met al was het een lange dag met een mooi einde. We vatten het tweede deel van het debat van vanavond nog voor je samen.

Cookies

Bij aanvang van het onderdeel cookies reageerde minister Verhagen vrijwel direct op de motie Franken. In die motie werd voorgesteld de cookiebepaling niet vóór 31 december 2012 in werking te laten treden. De motie wordt in het debat door de minister afgezwakt en de indieners gaan daarmee akkoord. De nieuwe tekst van de motie bepaalt dat alleen de in de wetstekst geïntroduceerde omkering van bewijslast pas na 31 december 2012 in werking treedt. De rest van de cookiebepaling treedt wel direct in werking.

Netneutraliteit

Het enige geschilpunt over netneutraliteit heeft betrekking op de mogelijkheid van ISP’s om te filteren op ideologische gronden. Senator Ester van de ChristenUnie dient een motie en vraagt de minister te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om toch filtering op deze gronden mogelijk te maken. De minister zegt toe dat te gaan onderzoeken en zal de Eerste Kamer daar begin volgende week over informeren. Omdat de bepaling over het filteren is opgenomen in de Verzamelwet Verkeer en Waterstaat (een soort veegwet), zal daar volgende week nog over worden gestemd. Netneutraliteit an sich is dus veilig, maar het is nog niet 100% zeker dat de veegwet volgende week ook echt zal worden aangenomen.

Datalekken en implementatievraag

Vervolgens wordt er nog kort met de minister gediscussieerd over de meldplicht datalekken die ook onderdeel uitmaakt van het wetsvoorstel. Daarna dient de VVD rond half tien nog een algemene motie in die niet specifiek verband houdt met telecom, maar gaat over de implementatie van EU-wetgeving. Duidelijk is dan al dat de Eerste Kamer als een blok achter het voorstel staat.

Aangenomen! 

Bits of Freedom is natuurlijk ontzettend blij met de bevestiging door de Eerste Kamer. Hier hebben we de afgelopen jaren hard voor gestreden. De champagne kan open, morgen vieren we feest!

 1. Nebbi

  Awesome! Gefeliciteerd BoF en gefeliciteerd Nederland!

 2. Marcel

  Nu kan ik rustig gaan slapen 🙂

 3. Mark

  Mij zegt dit eerlijk gezegd nog niets want ik mis in de tekst meer achtergrond, duiding enz. Het artikel van hierboven is wat hol dus ik begrijp niet zo goed wat er nu allemaal gebeurd is en waarom we supergantisch blij mogen zijn… Verduidelijking gezocht.. 🙂

 4. Wiebren

  Voor zover ik het wetvoorstel begrijp, die blijkbaar is aangenomen is de macht alleen maar verschoven van de providers naar de overheid / gerechtelijke macht. De neutraliteit slaat er op dat providers onderling nu hetzelfde internet aanbieden, en dat de overheid nog de mogelijkheid heeft om via de rechter te blokkeren.

 5. tapir

  Tik ‘m aan! Gefeliciteerd!

 6. Mahastian

  Op 10 mei, is er een nog belangrijke rechterlijke uitspraak.
  wacht nog even met dat feest.

 7. Emiel Kollof

  Betekent dat ook dat die rare blokkades van Brein meteen weer opgeheven kunnen worden?

 8. bullie

  Ik zeg proost .Tik ‘m aan! Gefeliciteerd!

 9. tifkap

  Unicum! Het eerste ontwikkelde land dat NN in de wet vastgelegd heeft! (en 2e ter wereld). Gelukkig is Nederland op dit gebied een gidsland. Nu nog een normaal afdrachtenstelsel voor artiesten bedenken, zodat de er geen reden meer is voor een TPB blokkade.

 10. Anous

  Betekent dit nu ook dat XS4ALL en Ziggo wettelijk gezien in overtreding zijn doordat zij het internet voor hun klanten filteren in zake TPB?

 11. Wilhelm Deussen

  Geweldig, zijn we eindelijk weer eens een heel klein beetje gidsland. Bedankt voor alle inspanningen BOF! Donatie is onderweg.

 12. ReDNaX

  Maar is de uitspraak over the Piratebay tegen KPN, Ziggo, UPC, etc. Dan niet tegen de wet?
  Ik dacht dat met deze wet de providers geen sites meer hoe eb te blokkeren.

 13. PinkShinyRose

  @Emiel Kollof, Anous en ReDNaX
  Het wetsvoorstel is nog niet actief. Het moet nog in de staatscourant gepubliceerd worden. Houdt https://www.officielebekendmakingen.nl/ in de gaten. Daarna staat er waarschijnlijk een datum in dat het ingaat, en daar moeten we ook nog op wachten.

 14. Aanbeveling van de Privacycommissie over netneutraliteit en meer » datapanik.org

  […] gisteren heeft Nederland als tweede land ter wereld (na Chili) netneutraliteit vastgelegd in de wet. Die achtste mei werd het wetsvoorstel tot wijziging van de Telecomwet aangenomen door de Eerste […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.