OM negeert rechter bij bevel blokkeren website

Eindelijk: 8 mei debat netneutraliteit in de Eerste Kamer

Van je familie moet je het hebben
DOSSIER: Netneutraliteit

Drie keer is scheepsrecht: dinsdag 8 mei stemt debatteert de Eerste Kamer ein-de-lijk over netneutraliteit. De Eerste Kamer heeft bepaald dat het debat gewoon door kan gaan, ondanks het feit dat minister Verhagen nu demissionair is. Het belooft een spannende en lange dag te worden. Volgens de voorlopige agenda van de Eerste Kamer wordt netneutraliteit ‘s middags en ‘s avonds behandeld.

We schreven al in februari waarom netneutraliteit ook alweer zo belangrijk is: op grond van dit principe kun jij zelf blijven bepalen wat je met je internet doet. Providers fungeren als neutrale doorgeefluiken en mogen dataverkeer in principe niet belemmeren of vertragen. In maart bleek uit Europees onderzoek dat dat nu wel op grote schaal gebeurt. Dat moet anders.

Bits of Freedom en netneutraliteit

Bits of Freedom heeft hard voor deze wet gestreden. Al in 2010 schreven we een position paper (pdf) over dit onderwerp. Maar netneutraliteit kreeg pas echt aandacht toen in april 2011 bekend werd dat KPN meer inkomsten wilde gaan genereren door extra kosten in rekening te brengen voor specifieke diensten zoals WhatsApp. En dat wilde ze dan weer checken door Deep Packet Inspection te gebruiken. Deze actie vormde de aanleiding voor het amendement over netneutraliteit, dat op 22 juni met een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer werd aangenomen.

Feest?

Voorlopig wachten we de stemming het debat van dinsdag vol spanning af. We hopen dat de Eerste Kamer net zo overtuigd zal zijn van de noodzaak voor netneutraliteit als de Tweede Kamer vorig jaar. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen door de Eerste Kamer, vieren we woensdag feest! Houd daarom onze twitterfeed in de gaten voor ons live verslag van het debat vanuit de Eerste Kamer en voor het moment waarop we de champagne open mag.

Update: dinsdag 8 mei wordt er gedebatteerd over netneutraliteit. Voor de stemming (and the winner is…) moeten we nog even geduld oefenen. Die staat gepland voor 15 mei.

 1. beperkdataniet.nl

  laat ook je stem horen tegen datalimieten en limit-only abonnementen via de petitie #beperkdataniet op beperkdataniet.nl of op beperkdataniet.petities.nl

 2. papierklip

  Ik mag aannemen dat er, gedurende het debat, een ‘degelijke stream’ beschikbaar is? Debat over Netneutraliteit verpakken in 140 lettertekens? Nee, dank je…

 3. dconel

  Klinkt spannend, waar kan ik dit volgen?

 4. Janneke Slöetjes

  @dconel, via http://www.eerstekamer.nl/begrip/livestream kun je via livestream meekijken. Of houd ons Twitterkanaal in de gaten voor updates.

 5. papierklip

  Collecte opzetten, zodat de 1e kamer een betere stream kan leveren, dan het gepruts van kpnstreaming? Wat een farce, weer eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.