Den Haag op een laag pitje. Hoe werkt dat?

Kort geleden is het kabinet gevallen. Dat betekent natuurlijk niet dat er nu geen wet meer behandeld wordt in Den Haag. Maar de werkzaamheden worden wel op een laag pitje gezet. Omstreden wetsvoorstellen verdwijnen in de ijskast tot er een nieuw kabinet is. Deze wetsvoorstellen worden dan ‘controversieel verklaard’. Dat kunnen ook wetsvoorstellen zijn die te maken hebben met jouw internetvrijheid en privacy. Het is daarom goed om uit te zoeken hoe dat werkt.

Een ‘significante minderheid’ is genoeg
Laten we met de Tweede Kamer beginnen. Kamerleden met dezelfde expertise over een bepaald onderwerp vormen samen een commissie. Deze commissies stellen een lijst op van de wetsvoorstellen waar nog veel discussie over is. Vervolgens beslist de volledige Tweede Kamer welke status deze wetsvoorstellen krijgen. Worden ze nog behandeld of niet? Interessant hierbij is dat, bij de stemming in de Tweede Kamer, een ‘significante minderheid’ al genoeg is om een wetsvoorstel controversieel te verklaren. Dit is geen vast gegeven, maar meer een soort afspraak tussen de partijen. Zo worden straks alleen wetsvoorstellen behandeld waar iedereen het eigenlijk al over eens is.

De lijst met alle bevroren wetsvoorstellen wordt gepubliceerd op de site van de Tweede Kamer. Kamerleden kunnen overigens achteraf nog een verzoek indienen om de lijst te wijzigen.

Ook de Eerste Kamer maakt een schifting
Voor de Eerste Kamer is het proces net iets anders. Ook de Eerste Kamer bepaalt welke wetsvoorstellen zij nog wel wil behandelen. Eerst beoordelen de partijen afzonderlijk van elkaar welke wetsvoorstellen zij zelf te omstreden vinden. Daarna bespreken de partijen met elkaar welke wetsvoorstellen niet meer behandeld zullen worden tot er een nieuwe regering is.

De lijst met deze wetsvoorstellen wordt voorgelegd aan de volledige Eerste Kamer. Alle kamerleden kunnen dan nog een stemming aanvragen over de status van specifieke wetsvoorstellen. Ook hier worden alle wetsvoorstellen met de status ‘controversieel’ niet meer behandeld totdat er een nieuw kabinet is.

Bits of Freedom stelt zijn eigen lijst met wetsvoorstellen op!
Er zijn momenteel ook wetsvoorstellen in behandeling die te maken hebben met jouw internetvrijheid. Bits of Freedom wil daarom aangeven welke wetsvoorstellen echt behandeld moeten worden (bijvoorbeeld netneutraliteit). Maar ook welke wetsvoorstellen beter nog even in de ijskast kunnen worden gezet. Wij maken daarom binnenkort een lijst van alle wetsvoorstellen die van belang zijn voor jouw internetvrijheid en privacy.

Jij kan ons hierbij helpen. Welk voorstel vind jij dat daar zeker bij moet staan?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.