ACTA-drukte in Brussel deze week

Internet Forum meer voor Zweden zelf dan voor internetvrijheid

Datalek: Medisch onderzoekcentrum lekt duizenden dossiers
DOSSIER: Platformen

Op 18 en 19 april waren we bij het Stockholm Internet Forum for Global Development. We gingen er heen om internetvrijheid in het Westen onder de aandacht te brengen. Maar daarvoor was weinig plaats.

Scene & setting

Het Internet Forum was door Zweden leuk aangekleed: vanuit de hele wereld waren belangenorganisaties en mensenrechtenactivisten ingevlogen die internetvrijheid verdedigen of die met die vrijheid de wereld willen veranderen. Daarnaast waren er overheidsfunctionarissen en vertegenwoordigers van bedrijven en intergouvernementele organisaties. Want, zo merkt het programmaboekje op: “Internet Freedom requires taking steps both in terms of policy and action.”  Een terecht punt dat mooie discussie kan opleveren.

Zweeds eigenbelang

Maar #sif12 bleek vooral een toneel waarop Zweden schermde met haar vooruitstrevende internetbeleid en het geld dat ze spendeert aan de promotie van internetvrijheid in het buitenland. Dit laatste werd door Zweden dankbaar gebruikt om elke kritische noot over haar binnenlandse beleid van de hand te wijzen. Verder kwamen de belangen van de Zweedse telco’s Nokia en Ericsson ruimschoots aan bod. Kortom: #sif12 was pure marketing van Zweeds belang.

Value

We hebben onze tijd in Stockholm toch goed besteed: we spraken met oude bekenden en hebben ons netwerk met interessante nieuwe contacten uitgebreid. Bij een volgende uitnodiging van Zweden zullen we echter goed nadenken of die onze tijd en moeite nog waard is.

 1. Alexander

  Nokia is toch Fins?

  Verder wel typisch natuurlijk. Zweden heeft momenteel dan ook een vrij rechtse regering.
  Wel fijn dat jullie nog wat hebben kunnen netwerken.

  Misschien het komende jaar een conferentie in nederland?

 2. Mike

  Ik begrijp uit bovenstaande dat Nokia en Ericsson een telco zijn (als in telecommunication provider). Klopt dat? Ken ze eigenlijk alleen als fabrikant van mobieltjes.

 3. De week in 262 woorden « Bits of Freedom

  […] we in Zweden voor het Stockholm Internet Forum. Er werd – net als twee jaar terug – veel gepraat over het oplossen van problemen, zonder dat er echt een oplossing werd […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.