Foto: Markus Spiske
Brusselse weerstand tegen ACTA groeit met de dag

Voorkom dat je vrienden jouw gegevens delen [Facebook-tips]

Betonnen eiland paradijs voor privacy?

De meeste mensen delen elke dag op Facebook wel wat: nieuwtjes, felicitaties, je gegevens in de timeline. En als privacybewuste gebruiker  staan je privacy settings waarschijnlijk zo dat deze gegevens alleen worden gedeeld met de mensen waarvoor ze bestemd zijn. Maar geldt dat ook voor je vrienden? We bespreken een belangrijk lek in Facebook en hoe je dat kan dichten.

App-makers hebben toegang tot jouw gegevens via je vrienden
Afgelopen week besteedde Reginald Braithwaite namelijk aandacht aan een eerder gesignaleerd privacyprobleem met Facebook-apps. Facebook geeft apps die jouw vrienden gebruiken standaard toegang tot jouw privé-gegevens, zelfs als jij hebt ingesteld dat jouw posts op Facebook alleen met vrienden mogen worden gedeeld. Voor de apps gelden namelijk andere instellingen.

Delen doe je met je vrienden (niet met derden)
Reginald schetst een situatie die goed illustreert hoe raar dit eigenlijk is. Stel je voor dat jouw Facebook vriend ‘Tom’, op zoek gaat naar een nieuwe baan. Hij gaat daarom naar een banensite. Deze banensite heeft ook een Facebook-app. Tom besluit de app te gebruiken. Daarmee geeft hij de app, naast toegang tot zijn eigen gegevens, ook toegang tot jouw gegevens.

Dit is vergelijkbaar met een recruiter die aan Tom vraagt om alle gegevens van zijn vrienden door te geven. In die situatie had Tom daar wel twee keer over nagedacht. En jij zou daar waarschijnlijk ook niet bepaald blij mee zijn. Toch heeft Tom nu, met een klik op de knop, zijn en jouw gegevens gedeeld met een onbekende partij.

Gelukkig kan je dit voorkomen door je instellingen aan te passen:

Verander je settings
Ga naar je ‘privacyinstellingen’ via het pijltje rechts bovenaan in Facebook. Klik bij ‘Apps en websites’ op ‘instellingen bewerken’. Je komt dan in het volgende scherm:

Klik in dit scherm op de knop ‘instellingen bewerken’. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien:

In dit scherm zie je alle gegevens waar applicaties toegang toe kunnen krijgen. Zoals je ziet deelt Facebook standaard bijna al jouw gegevens met apps. Vink al deze categorieën uit en klik op ‘Wijzigingen opslaan’. Zo heb je met een aantal klikken weer een belangrijke stap gemaakt in het beschermen van je online privacy.

Heb je meer tips over privacy settings in Facebook? Deel ze in de comments!

 1. Jan-Joost

  Eén van de vele onduidelijkheden in het oerwoud dat “gebrek aan privacy op Facebook” heet: als jij een comment plaatst of een post liked, krijgen ALLE VRIENDEN die de betreffende post kunnen ZIEN daar een melding van in hun live ticker (als die persoon die live ticker heeft, want sommige mensen, waaronder ik, krijgen dat ding niet omdat ze niet “actief” genoeg zijn op facebook.).

  Het meest kwalijke, in mijn optiek: je kunt hier geen invloed op uitoefenen (zie link).

  Van een reactie of like op een publieke post of een post die vrienden van vrienden kunnen zien worden dus AL je vrienden ALTIJD op de hoogte gebracht (en bij een post gelimiteerd tot vrienden ALLE gemeenschappelijke vrienden). Als je die ticker nooit ziet, zoals ik, sta je waarschijnlijk dus ook niet bij stil bij het feit dat je naar sommige van je vrienden de hele dag door bepaalde activiteiten aan het uitzenden bent.

  Wijze Facebookles van de dag: als je op zich wel iets wilt zeggen of liken maar niet per se wilt dat sommige mensen hier ook meteen een melding van ontvangen die ze met een muisklik bij jouw uitspraak of like brengt, doe het dan niet.

  Meer hier: https://www.facebook.com/note.php?note_id=243174795728723

  Wat mij betreft vergelijkbaar met dat je in de kroeg staat, iets en plein public tegen een vriend of vriendin zegt, en iedereen die jullie beiden kent wordt meteen op de hoogte gebracht, of ze er nu bij zijn of niet! Zit ik in ieder geval lang niet altijd op te wachten.

 2. Lucas

  Gelukkig had ik ze allemaal al uitstaan, behalve ‘if I’m online’. Ze gooien de settings wel zo vaak om, dat je regelmatig moet checken of alles nog hetzelfde is..

 3. Frank

  Voor je bescherming van je privacy is het het beste is om websites & Apps helemaal uit te zetten. Het bevalt mij prima, wetende dat zowel ‘vrienden’ als Apps geen toegang hebben tot mijn ‘prive’ gegevens.

 4. Tim

  Thanks! Ik word een beetje simpel van die opt-out privacy instellingen. Dat dat *mag* vind ik ongelofelijk.

 5. Martijn

  Bedankt. Gelijk aangepast!

 6. Roel

  Had en heb alle apps uit staan. De nadelen van het uitzetten wegen niet op tegen de voordelen.

 7. Stan

  Gewoon, wegblijven bij Facebook et cie. Dan heb je ook geen last van dit soort diefstal.

 8. engeltje

  bedankt gelijk aangepast

 9. Bijna

  Bedankt, goeie tip! Ik dacht dat ik het al wel redelijk goed had ingesteld, maar deze stond verkeerd – zeker over het hoofd gezien, of het bestond toen nog niet 🙂
  (Nog maar eens naar Diaspora kijken ^^)

 10. Julius

  De beste (en enige echte) remedie tegen dit soort privacy-problemen is: Liegen, of mooier: acteren.
  Niemand verplicht je tot het publiceren van de waarheid en enkel de feiten, er staat (nog) geen straf op het er een-end-op-los verzinnen en fantaseren over elk detail waar je dat nodig van acht. Dat dus ook gewoon *durven* te doen, allemaal, daar begint een facebook of hyves of linkedin niets tegen. Verzin je eigen achternaam, verzin je droom-woonplaats, verzin je geboortedatum, doe alsof, verzin een heel CV.
  Begin met dat internet niet zo serieus te nemen. Oefen wat met een nep-identiteit. Niet een naam van een ander gebruiken, maar gewoon een NEP niet bestaande naam verzinnen. Je echte vrienden en familieleden weten toch wel dat jij het bent.
  http://jult.net/2006/11/10/uw-valse-identiteit

 11. Nut

  Mijn Facebooktip-van-de-dag: gebruik geen Facebook. Ik moet altijd een beetje meewarrig lachen als mensen verontwaardigd gaan doen over de privacyschendingen die Facebook pleegt, terwijl ze een account hebben. Iets zegt me dan dat je het niet begrepen hebt.

 12. Ronald

  Bij mij waren alle opties behalve “online” uitgeschakeld, en daarbij vind ik het privacy-issue geen issue. Internet is in mijn optiek altijd bedoeld geweest om informatie voor iedereen toegankelijk te maken. Wat nodig is dat men leert in te zien dat je je privacy opgeeft op het moment dat je een gratis service gebruikt, zoals twitter, facebook, etc.

  Klagen over privacy terwijl je weet dat bijv. een Facebook commerciële belangen heeft, is onzin. Educatie is belangrijk. Facebook, twitter, etc. moet met zich voorstellen als een marktplein. Je denkt toch 3 keer na voordat je iets over jezelf vertelt aan de buurvrouw terwijl de groenteboer meeluistert? Dat Facebook (de groenteboer) die informatie gebruikt, tja, eigen schuld dikke bult… maar de schuld geven, is onzin. Het is nodig om internet & privacyeducatie op basisscholen en middelbare scholen te geven, net zoals dat bij “veilig vrijen” en andere belangrijke thema’s gebeurt. Want veel mensen zijn ontzettend dom en vertrouwen blindelings erop dat een commercieel bedrijf voor gratis diensten hun privacy waarborgt. Alsjeblieft zeg.

 13. katelijne sedeyn

  Ik zit op Windows Phone 520 Nokia Hoe geraak ik op mijn privacy instellingen aub

 14. Arickx

  Er zijn mensen bij mijn vrienden die zowat alles delen wat op facebook komt,kan ik voorkomen dat ik dagelijks tientallen berichten krijg van dit gedeel?Ik wens ze ook niet als vriend te verwijderen want dit komt dan weer onvriendelijk over.

 15. Annalies

  Helaas zie ik de optie om mijn video te delen er niet bij staan.. Ik wil dat uit hebben

 16. M

  Is dit nog steeds mogelijk? Ik kan deze instelling niet vinden helaas

  • Ton

   Zeker! Als je naar settings/instellingen gaat, dan kun je bij oa Apps en Websites alles aanpassen naar eigen wens!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.