• Menu

0 recente resultaten

Foto: Markus Spiske

Voorkom dat je vrienden jouw gegevens delen [Facebook-tips]

De meeste mensen delen elke dag op Facebook wel wat: nieuwtjes, felicitaties, je gegevens in de timeline. En als privacybewuste gebruiker  staan je privacy settings waarschijnlijk zo dat deze gegevens alleen worden gedeeld met de mensen waarvoor ze bestemd zijn. Maar geldt dat ook voor je vrienden? We bespreken een belangrijk lek in Facebook en hoe je dat kan dichten.

App-makers hebben toegang tot jouw gegevens via je vrienden
Afgelopen week besteedde Reginald Braithwaite namelijk aandacht aan een eerder gesignaleerd privacyprobleem met Facebook-apps. Facebook geeft apps die jouw vrienden gebruiken standaard toegang tot jouw privé-gegevens, zelfs als jij hebt ingesteld dat jouw posts op Facebook alleen met vrienden mogen worden gedeeld. Voor de apps gelden namelijk andere instellingen.

Delen doe je met je vrienden (niet met derden)
Reginald schetst een situatie die goed illustreert hoe raar dit eigenlijk is. Stel je voor dat jouw Facebook vriend ‘Tom’, op zoek gaat naar een nieuwe baan. Hij gaat daarom naar een banensite. Deze banensite heeft ook een Facebook-app. Tom besluit de app te gebruiken. Daarmee geeft hij de app, naast toegang tot zijn eigen gegevens, ook toegang tot jouw gegevens.

Dit is vergelijkbaar met een recruiter die aan Tom vraagt om alle gegevens van zijn vrienden door te geven. In die situatie had Tom daar wel twee keer over nagedacht. En jij zou daar waarschijnlijk ook niet bepaald blij mee zijn. Toch heeft Tom nu, met een klik op de knop, zijn en jouw gegevens gedeeld met een onbekende partij.

Gelukkig kan je dit voorkomen door je instellingen aan te passen:

Verander je settings
Ga naar je ‘privacyinstellingen’ via het pijltje rechts bovenaan in Facebook. Klik bij ‘Apps en websites’ op ‘instellingen bewerken’. Je komt dan in het volgende scherm:

Klik in dit scherm op de knop ‘instellingen bewerken’. Je krijgt dan het onderstaande scherm te zien:

In dit scherm zie je alle gegevens waar applicaties toegang toe kunnen krijgen. Zoals je ziet deelt Facebook standaard bijna al jouw gegevens met apps. Vink al deze categorieën uit en klik op ‘Wijzigingen opslaan’. Zo heb je met een aantal klikken weer een belangrijke stap gemaakt in het beschermen van je online privacy.

Heb je meer tips over privacy settings in Facebook? Deel ze in de comments!

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag