Voorkom dat je vrienden jouw gegevens delen [Facebook-tips]

Betonnen eiland paradijs voor privacy?

Google verdedigt nieuw privacybeleid: specifieke vragen, algemene antwoorden

In 1999 bedachten twee professionele geeks het bedrijf HavenCo. Het zou een vrijhaven worden voor websites die nergens anders terecht konden, zoals bijvoorbeeld het politiek omstreden Wikileaks. Ze vonden een perfecte locatie in de vorm van eenmansstaat “Sealand”, vlak voor de kust van Engeland. Acht jaar later blijkt deze ideologische onderneming echter enorm gefaald. Waarom was juist een eenmansstaat niet de perfecte vorm voor de bescherming van privacy en internetvrijheid?

“Zwitsers bankieren voor data”
HavenCo moest een soort “Zwitsers bankieren voor data” worden. Alles was er toegestaan, behalve websites met afbeeldingen van seksueel misbruik van kinderen, het versturen van spam en het inbreken op de systemen van HavenCo. In hun zoektocht naar een geschikte locatie vinden Ryan Lackey en Sean Hastings in de klassieker “How to Start Your Own Country” de ultieme kandidaat: Sealand. Sealand heette oorspronkelijk ‘Roughs Tower’ en is een overblijfsel van een Brits luchtafweerplatform uit de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog is het platform buiten gebruik gesteld. In 1966 is het ingenomen en tot eigen staat gemaakt door de mediagenieke entrepreneur prins Roy Bates.

Als Lackey en Hastings in 2000 in contact komen met prins Bates, heeft deze al het een en ander te stellen gehad met dwingende overheden. Lackey en Hastings vertellen hem over hun rebelse plan van veilige, anonieme hosting vanaf Sealand. Bates ziet de waarde direct en gaat met de heren ‘in zee’. De media-aandacht die daarop volgde was overweldigend en beloofde een goeie start voor HavenCo. Maar tien  jaar later blijkt de ideologische onderneming echter jammerlijk mislukt. Waarom liep het verkeerd af met deze uitdaging?

Ook hoge eilanden vangen veel wind
Om te beginnen was de fysieke locatie op zich een belangrijke reden voor het falen. Zo idyllisch als een eigen eiland als vrijhaven voor informatie misschien klinkt, zo onpraktisch is het in de praktijk. Proviand en brandstof moesten bijvoorbeeld door helikopters of boten worden aangevoerd. Een belangrijke kostenpost die datacenters op het land niet hebben. Die extra kosten zouden nog te verantwoorden zijn met het voordeel van extra veiligheid en bescherming van de informatie. Helaas was het eiland, door zijn bouw, relatief eenvoudig tot zinken te brengen. In theorie zou er niet meer voor nodig zijn dan een rubberbootje met explosieven. Een factor die op het eerste gezicht misschien overdreven klinkt als overweging. Maar, gegeven de websites die er gehost zou worden, een reële dreiging. De Britse regering zou het waarschijnlijk ook niet erg vinden als deze plaaggeest verdween uit hun achtertuin.

Politiek onstabiel
Sealand werd geregeerd door maar één man: Roy Bates. Sealand was daarom eigenlijk een dictatuur. Mocht het prins Bates bekoren, dan kon de deal met HavenCo plotsklaps worden veranderd of opgezegd. Dat is ook precies wat er in 2002 gebeurde toen Bates na onenigheid met Lackley besloot hem uit te kopen. Een deal die Lackley vrij kort daarna beschreef als een gedwongen nationalisering van HavenCo. De politieke situatie van het “land” was dus zeer onstabiel. Ook dat maakte Sealand onaantrekkelijk als omgeving voor je gevoelige websites.

Een eiland op internet
Er is nog een derde en laatste reden waarom Sealand als vrijhaven zou hebben gefaald. Wetgeving die internetvrijheid beperkt, zoals SOPA, PIPA en ACTA, zou er binnen de kortste keren voor zorgen dat Sealand wordt afgesloten van de buitenwereld. Internetaanbieders zouden gedwongen worden de IP-adressen van Sealand te blokkeren. Sealand zou dan ook digitaal een onbereikbaar eiland worden.

Privacy beschermen kun je niet als enkeling
Het voorbeeld van Sealand illustreert dat je privacy en internetvrijheid niet kan waarborgen door als enkeling de rest van de wereld te negeren. Je hebt daarbij de steun en gedeelde visie van anderen nodig. Om internetvrijheid en privacy te beschermen moet je samenwerken.

Een betonnen eiland in de oceaan werkt dus niet. Hoe zou jij dit doen?

 1. Leon

  “Een betonnen eiland in de oceaan werkt dus niet. Hoe zou jij dit doen?”
  Enige ideëen
  – een totaal encrypted netwerk opzetten (ala vpn + tor)
  – het p2p protocol uitbreiden en alles via p2p laten lopen
  – een alternatieve infrastructuur opzetten (ala piratebox)

 2. Niels

  Jammer dat het mislukte maar op zich ook weer logisch.

 3. Niels

  The Pirate Bay heeft een leuke nieuwe richting verzonnen met hun vliegende servers. En het is niet eens zo gek om je systeem robuuster te maken door het te verspreiden als een netwerk van mini servers. Dat past ook in de verwachtte groei van ubiquitous computers.

 4. miblon

  Ik gok voorlopig nog op IJsland voor deze rol. Minder ruimte voor criminele zaken, maar meer voor vrije, politieke overschrijden de data. En een democratie.

 5. sjan

  een mobiele server maken die smartphones hackt in zijn omgeving en via de smartphones verbinding maakt met het internet en hier door zijn ip verstopt.
  maar dit hoeft pas als Sopa’like wetgeving is door gevoerd, dan is privacy iets illegaals dus laten we het dan ook zo gaan aanpakken, een guerilla server die vanuit allerlei vreemde hoeken het anti privacy internet moraal schend.

 6. Erwin

  NIce try, Een zelfs een limited encrypted network als vervangen van het huidige Ipv6 protocol met een encryptie van 256bit of meer is ondanks alles ook een Utopie aangezien ook de bekende eikels a la FBI redelijk goede hackers in dienst heeft.
  Zo ongeveer de enige methode is volgens mij, om in een extremistisch moslimland dingen op te zetten die daar niet onder censuur vallen, maar zelfs dan blijft het een gebrekkige oplossing.
  Ik denk dat het slimst blijft om te zorgen voor een combi van vechten tegen overheden die de vrijheid an sich willen beperken, in combinatie met het vecjten tegen cookies, malware etc en gebruik van vpn en tor zoals Leon aangeeft. MOgelijk dat dit bijdraagt tot tijdelijke rust. Maar dat is wel erg veel gevraagd volgens mijj.

 7. Appelflap

  Ik droom zo nu en dan van een volledig draadloze tegenhanger van het internet. Packet radio, dat helaas door het Internet verdrongen werd, was zoiets. Iedereen met een bakkie en een simpel modem kon met mensen in een straal van minsten 10km communiceren. Over heel Nederland (en daarbuiten) was zo een netwerk gemaakt, waarover je berichten kon sturen. Het draaide op 1200baud, maar dat was genoeg voor tekst. En je had bovendien geen kosten per minuut oid. Vrijwel iedereen heeft nu wifi. Met wifi-verbindingen voor korte afstanden en 27mc bakkies/pmr446 en radio-amateurs voor langere afstanden zou je een volledig vrij netwerk kunnen maken, waar je bovenop allerlei lagen met TOR, Freenet, etc. zou kunnen draaien. Maar goed, ik blijf maar dromen denk ik.

 8. RadioVeronica

  Mirror on the wall, here we are again
  Through my rise and fall
  You’ve been my only friend…

 9. Niemand

  Ik dacht dat IJsland qua wetgeving en absolute neutraliteit wel interessant was.
  Maar ik denk dat je dan toch echt in Ijsland moet gaan wonen, aangezien er er voor particulieren, tot op heden, nog geen enkele (betaalbare) VPN en/of proxy oplossingen vandaan komt.:P

 10. Mich

  Wie hebben er belang bij dat het internet niet vrij is. En waarom.
  Hint, die mensen hebben de volledige beschikking over ons geld en gebruiken het tegen ons.
  Enige imo effectieve optie: massale boycott. Van wat dan? Goeie vraag.

 11. Ruis

  Luisteren wat de vogeltjes over ons te vertellen hebben. Niemand die hen kan snoeren.

 12. Rein Groot

  Interessante voorstellen allemaal. De internet aanbieder in het onderstaande artikel heeft ook een plan om dit beter aan te pakken. Wat vinden jullie van zijn plan?
  http://news.cnet.com/8301-31921_3-57412225-281/this-internet-provider-pledges-to-put-your-privacy-first-always/

 13. Niemand

  @Rein
  Soms reageer ik op nieuwsberichten, maar discussieer niet graag.

  Wanneer Merrill in Ijsland of Zwitserland zou wonen zou zijn plan een stuk haalbaarder zijn.
  “But until Congress changes the law, a privacy-first ISP like Calyx will remain perfectly legal.”

  Misschien moet iemand met een haalbaardere idee komen zoals gedistribueerde data uitwisseling door middel van Bluetooth in dicht bevolkte gebieden, of de inmiddels vergeten ether? (radiogolven)
  Hoewel de techniek door de decennia ook niet stil gestaan, zijn die methodes helaas niet genoeg voor binary large objects, maar wel voor het distribueren of communiceren van (al dan niet vereleutelde) tekstberichten.

  Bij voorbaat excuses voor mijn slechte Nederlands en grammatica.

 14. Niemand_bffcae

  Vergeten in vorig bericht;
  – Gedistribueerde data niet p2p, maar iedereen een versleuteld stukje.
  – Wanneer gegevens belangrijk zijn eidigen ze toch wel op het internet.

 15. Broodjebal

  1. Allemaal samen maken we de beste kans, maar:
  2. internet is feitelijk niet meer dan wat verbonden computers. Gebruiken we nu IP4 en binnenkort IP6 voor. Omdat iedereen vanuit het beste redeneert, is ook alle aanpak van servers, proxys etc daarop gebouwd. Het is heel wel denkbaar een heel nieuw protocol te maken (als er al niet alternatieven bestaan); laten we dat ook geen internet noemen, maar supernet of zo. Van het begin af servers etc speciefiek alleen daarvoor gebruiken; niet koppelen met internet. Interessant is ook het idee om satelieten in te huren, in te zetten. Erg lastig aan te pakken, zo zonder kabeltjes of stoorzender-mogelijkheden. Als iedereen elkaar zo kan bereiken en kan ciommuniceren, wordt het verdomd lastig aan te pakken. Je kan het vergelijken met satelliet-telefoon. Enige kwetsbaarheid is mogelijk een vaste locatie op aarde met een soort moederorganisatie en evt apparatuur. Het lijkt dus slim om daar ook een soort P2P achtige organisatieconstructie van te maken. Ik bedoel niet de communicatie van data, maar van de structuur van het besturen. Dat zou kunnen door bijvoorbeeld meer “eilanden”, moslimstaatjes, spacecrafts van Virgin of weet ik wat voor creatieve plekken in te zetten.
  3) de ergste vijand van privacyschenders is openheid. Feitelijk wat oa. Bits doet. Gebruik deze opmerking en denk door.

 16. Susan Heklicht

  Ik ben wel benieuwd hoe Freenet zich ontwikkelt: http://freenetproject.org/

 17. Rein Groot

  Onverwacht komt Sealand weer in het nieuws. Gedreven door de ontwikkeling rond de Snowden ontwikkelingen wordt Sealand new leven ingeblazen zo meld BNR.

  Dit fragment begint met een stukje over een anonieme Gmail vervanger en gaat vervolgens over het nieuwe initiatief van Sealand:
  http://www.bnr.nl/?player=archief&fragment=20130827182410240

  Hebben jullie al goeie alternatieven gevonden voor de NSA beluisterde services?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.