Thuiskopieheffing uit koelkast na uitspraak rechter

Bits of Freedom hekelt Nederlands privacybeleid bij Verenigde Naties

Recensie Consent of the Networked
DOSSIER: Platformen

Eens per vier jaar onderzoekt de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties of Nederland zich houdt aan haar grondrechtelijke verplichtingen. Ook dit jaar wordt zo een onderzoek uitgevoerd. Bits of Freedom hekelt in een position paper het beleid van Nederland op het gebied van privacy en communicatievrijheid. Deze position paper is in november 2011 opgestuurd naar de Mensenrechtenraad.

In haar bijdrage (PDF) doet Bits of Freedom vier aanbevelingen:

 • Nederland moet een overkoepelend privacybeleid ontwikkelen. Bestaand en toekomstig beleid moet uitdrukkelijk worden getoetst aan grondrechtelijke criteria, zoals noodzakelijkheid en proportionaliteit. Daarbij moet niet alleen worden gekeken naar afzonderlijke beleidsmaatregelen, maar ook naar de combinatie van bestaande maatregelen. Dus: er moet niet alleen worden gekeken naar het feit dat bepaalde gegevens in een databank worden opgeslagen, maar ook in hoeverre deze vervolgens op grond van een andere wet toegankelijk zijn voor opsporings- en veiligheidsdiensten. Ook moet al het beleid dat inbreuk maakt op privacy perioidiek worden geëvalueerd.
 • Nederland moet de bewaarplicht afschaffen en zich er voor inzetten dat ook op Europees niveau de bewaarplicht wordt afgeschaft. De Europese Commissie werkt op dit moment nog steeds aan een herziening van de bewaarplicht. Nederland wil de bewaarplicht in stand houden, terwijl dit in Nederland één van de grofste schendingen van de privacy is.
 • Nederland moet alle voorstellen die leiden tot het afluisteren van al het internetverkeer, bijvoorbeeld via deep packet inspection, verwerpen. Er gaan geregeld proefballonnetjes op om het internetverkeer van alle Nederlanders af te luisteren. De regering moet juist duidelijk maken dat ze dat niet acceptabel vindt. Bevoegdheden van de overheid om informatie te verwijderen van internet moeten worden onderworpen aan rechterlijke toetsing. Bovendien moeten afspraken tussen overheid en bedrijfsleven die communicatievrijheid of privacy inperken, worden voorgelegd aan het parlement om te voorkomen dat parlementaire controle omzeild wordt.
 • Er moet een meldplicht datalekken worden geïntroduceerd.

 

Op 31 mei 2012 is een hoorzitting van de Mensenrechtenraad. Naar aanleiding hiervan zal de raad een rapport uitbrengen. Hier kan je het rapport uit 2008 vinden.

 1. Niemand

  Wanneer de drang naar absolute toezicht c.q. controle op de samenleving met dit tempo doorzet, zal
  binnen nu en een paar jaar een groot percentage van de internet gebruikers naar zogenaamde verborgen netwerken verhuist zijn, met alle nadelige maatschappelijke gevolgen van dien.
  Personen die daadwerkelijk slecht in zin hebben laten het wel uit hun hoofd om het internet of de telefoon te gebruiken. (of ze moeten zo dom zijn dat ze gewoon ook wel opvallen)

 2. Jhon

  Nederland heeft géén GRONDWETTELIJK HOF ALS ENIGE IN DE EU, tevens heeft NL de grondwet onbereikbaar gemaakt voor de burgers Art.120.
  http://www.degroenen.nl/nieuws/Blog/verzoekschrift_europesehof.pdf

 3. Bobcat

  Als de controle en toezicht waanzin van het internet door wordt gezet, zal er gewoon het zelfde gaan gebeuren als wat er altijd al gebeurd met alles in de wereld.
  – Een medewerker die slecht in zin heeft verkoopt de data door aan andere bedrijven of organisaties.
  – Hacktivist groepen stelen de data.
  -Opsporings- en veiligheidsdiensten van andere landen willen die data hebben en gaan dat verlangen op opeisen.
  En zo zal er nog wel zijn.
  Krijg je b.v zulke dingen ook in nederland.
  https://www.youtube.com/watch?v=sDkHPNbCC1M&feature=g-user-u&context=G29f5726UCGXQYbcTJ33Z9O8Z8ERZOqTQuWXtqzPbfD9SnLtQXR4U

  Personen die daadwerkelijk slecht in zin hebben die doen gewoon slecht en lachen zich rot.
  Deze omschrijving is niet helemaal juist, internetverkeer van alle Nederlanders af te luisteren.
  Het internet is gemaakt om computers met elkaar te verbinden en te laten communiceren.
  Een ip adres gaat naar een machine als een desktop computer of een laptop computer het zeg niks over de persoon die er achter zit, dat het daadwerkelijk zijn eigen ISP abbo is daar gaan ze maar van uit en zo kan iemand zich ook voor een heel ander persoon uitgeven.
  En dan wordt het heel erg lastig om zoiets als de politie van iets anders te overtuigen als die in dit soort afluister praktijken gaat vertrouwen.

 4. Willem

  Als je eenmaal weet hoe het spel gespeeld wordt in de wereld dan wil je helemaal niks meer en het woon je zonder high tech ver van de bewoonde wereld (poppenkast) dan ben je pas vrij van de shadow control freeks (popie jopies) die iedereen misleiden (tv-reclame) en tegen elkaar opzetten. Laat je niet gek maken door al die nieuwe dingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.