Meldplicht datalekken: niet morgen, maar nu

Europese internetproviders blokkeren en vertragen internetverkeer

Een wachtwoord is als een bekentenis
DOSSIER: Platformen

Het Europees samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders, BEREC, heeft haar voorlopige bevindingen over netneutraliteit in Europa gepubliceerd. Het blijkt dat veel internetproviders diensten zoals internettelefonie en filesharing blokkeren of vertragen. De duidelijke conclusies bevestigen nu al de noodzaak voor netneutraliteitswetgeving in Nederland. De Eerste Kamer stemt hier binnenkort over.

Uit het persbericht (PDF) blijkt dat meer dan vierhonderd internetproviders hebben meegedaan aan het onderzoek. Het blokkeren van internettelefonie gebeurt vooral op mobiele netwerken. Het blokkeren van filesharingdiensten komt veel voor op vaste en mobiele netwerken. Bij de toepassing van deze blokkades wordt meestal gebruik gemaakt van Deep Packet Inspection (DPI).

In de zomer van 2011 bleek al dat internetproviders in Nederland ook bepaalde diensten wilden blokkeren en vertragen. Mede naar aanleiding hiervan heeft de Tweede Kamer netneutraliteitswetgeving aangenomen die ervoor zorgt dat gebruikers zelf mogen bepalen welke diensten en websites zij bezoeken. Op 3 april zal de Eerste Kamer hierover stemmen.

BEREC zal de definitieve resultaten publiceren in het tweede kwartaal van 2012. De Europese Commissie zal op basis van het uiteindelijke verslag bepalen of ze verdere regels voor netneutraliteit gaat toepassen.

 

 1. Herman F

  Dat klopt helemaal daarom ben ik blij dat ik was overgestapt naar Ziggo, 150 mb ps en de snelheid is idd ook datgene wat men belooft. film binnen halen duurt maximaal 3 minuten 🙂

 2. Herman F

  Ik had er nog een stuk over willen schrijven maar jullie zijn me net voor. http://www.megasupernieuws.nl/

 3. Erik H.

  Kan een denkfout zijn, maar ik heb geen moeite dit te geloven. Zelf heb ik ook Ziggo (20 mbps). Bij het downloaden via Eweka (dus betaald usenet) haal ik max. 3.8 mbps. Als ik dezelfde servers met speedtest.net test, haal ik wel 14 mbps.

 4. Jeffrey

  @Erik H. Eweka is nou ook niet de beste Usenet aanbieder. Ik maak gebruik van Supernews, en haal hier gewoon mijn volle 120 Mbit met Ziggo.

 5. Peter

  Ziggo maakt er bij mij een potje van. Naast een slecht beeld ook langzame snelheden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.