• Menu

0 recente resultaten

Europese internetproviders blokkeren en vertragen internetverkeer

Het Europees samenwerkingsverband van telecomtoezichthouders, BEREC, heeft haar voorlopige bevindingen over netneutraliteit in Europa gepubliceerd. Het blijkt dat veel internetproviders diensten zoals internettelefonie en filesharing blokkeren of vertragen. De duidelijke conclusies bevestigen nu al de noodzaak voor netneutraliteitswetgeving in Nederland. De Eerste Kamer stemt hier binnenkort over.

Uit het persbericht (PDF) blijkt dat meer dan vierhonderd internetproviders hebben meegedaan aan het onderzoek. Het blokkeren van internettelefonie gebeurt vooral op mobiele netwerken. Het blokkeren van filesharingdiensten komt veel voor op vaste en mobiele netwerken. Bij de toepassing van deze blokkades wordt meestal gebruik gemaakt van Deep Packet Inspection (DPI).

In de zomer van 2011 bleek al dat internetproviders in Nederland ook bepaalde diensten wilden blokkeren en vertragen. Mede naar aanleiding hiervan heeft de Tweede Kamer netneutraliteitswetgeving aangenomen die ervoor zorgt dat gebruikers zelf mogen bepalen welke diensten en websites zij bezoeken. Op 3 april zal de Eerste Kamer hierover stemmen.

BEREC zal de definitieve resultaten publiceren in het tweede kwartaal van 2012. De Europese Commissie zal op basis van het uiteindelijke verslag bepalen of ze verdere regels voor netneutraliteit gaat toepassen.

 

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag