Uitverkoop @Twitter.com

Winnaars Big Brother Awards bekend

Datalek: Incassobureau lekt lijst wanbetalers
DOSSIER: Big Brother Awards

De grootste privacymissers van het afgelopen jaar zijn bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Big Brother Awards 2011. Uit negen genomineerden heeft de onafhankelijke jury drie winnaars gekozen: Facebook, minister Edith Schippers en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Staatssecretaris Fred Teeven won de publieksprijs.

De winnaars
De prijzen zijn uitgereikt in drie categorieën: Overheid: Het Korps Landelijke Politiediensten was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen die zij volgens de jury hadden verdiend vanwege het gebruik van omstreden spyware en het opnieuw hacken van hacking-slachtoffers. Personen: Minister Edith Schippers vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD, nadat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer op privacybezwaren was gestrand. Bedrijven: Facebook, omdat zij ondanks een reeks aan privacymissers op privacygebied naar de beurs gaat met de persoonsgegevens van gebruikers.

Fred Teeven winnaar publieksprijs
Ook het publiek kon van zich laten horen tegen privacyschendingen. Met grote meerderheid won staatssecretaris Fred Teeven de publieksprijs vanwege zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken

De jury
Deze nominaties zijn door een deskundige jury geselecteerd uit inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, rapper en privacyvoorvechter Typhoon en professor IT & Auditing en partner bij KPMG Edo Roos Lindgreen. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt.

Verslag van de avond

Het gehele programma is terug te zien via de website van de Big Brother Awards. Daar staan bijvoorbeeld de reacties van de winnaars en daar zullen ook de speeches en foto’s snel volgen.

Het programma
In een uitverkocht Pakhuis de Zwijger presenteerde Martijn de Greve de awardsgala. Ook waren er optredens van columnist Kustaw Bessems en jurylid Typhoon, het geheel werd begeleid door visuals van kunstenaarscollectief WERC.

Over de Big Brother Awards
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom organiseert de Big Brother Awards. De prijs vraagt op een vrolijke manier aandacht voor privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2011. Deze achtste Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

 1. mo

  Zie ik ze nu smuilen of zie ik ze trots zijn op de foto? Ik denk ik een beetje van beide:http://www.management-centrum.com/referenties/referentie/12/

 2. c

  Nederland toonaangevend in Cyberfascisme dankzij Opstelten!

 3. Roland

  Ze zijn idd trots op de foto. Want het zal hun geen ene moer kunnen schelen. Onaantastbaar. En als ze fouten maken zeggen ze dat ze per ongeluk een fout hebben gemaakt. Who cares?

 4. ‘Fred Teeven mag op proefverlof’ | Jeroen Weghs

  […] straat op wordt gestuurd. “De angst is groot dat Fred Teeven zomaar met enkelbanden smijt en de privacy van jan en alleman schendt. Zo iemand mag niet zomaar los op straat lopen”, vindt een woordvoerder van stichting […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.