Uitverkoop @Twitter.com

Twitter ruikt het grote geld en gooit je tweets in de uitverkoop. Al je publieke tweets van de afgelopen twee jaar worden doorverkocht aan twee dataminingbedrijven. Dat voelt toch wat gek, want hoewel het gaat om publieke tweets die je via een gratis dienst verstuurt, had je misschien niet verwacht dat ze commercieel zouden worden gebruikt door andere bedrijven dan Twitter.

Twee dataminingbedrijven krijgen toegang tot alle tweets

Voor een ongetwijfeld aardig prijsje krijgen de dataminingbedrijven DataSift en Gnip van Twitter toegang tot zijn database met berichten en gebruikersinformatie. Door gerichte datamining kunnen de onderzoeksbureaus daar consumentenbehoeften per product en regio van afleiden. Kortom: een schat aan informatie waarvoor al meer dan 700 bedrijven in de rij staan.

Gaat dit over al je tweets?

Privé-berichten en gewiste tweets vallen buiten de deal; openbaar toegankelijke tweets tot twee jaar (DataSift) en dertig dagen terug (Gnip) vallen erbinnen. Onderdeel van de deal is verder een regelmatige update, waardoor de tweets die klanten van Twitter verwijderen, ook uit de database van de onderzoeksbureaus verdwijnen.

Dit is een nieuwe ontwikkeling

Dat een sociaal netwerk openbaar toegankelijke informatie van zijn klanten op deze manier verkoopt is nieuw: zelfs Facebook en Google – ook niet bepaald privacy-vriendelijke bedrijven – gingen nog niet zo ver. Sterker nog: ze zouden aan de schandpaal worden genageld als ze derden zouden toestaan om dergelijke informatie van hun sites te schrapen, aldus Privacy International. De vraag is: waarom zou dat voor Twitter anders zijn?

Openbaar toegankelijk is iets anders dan toegankelijk voor datamining

Privacy is meer dan je privé-gegevens privé houden. Privacy is ook zelf kunnen bepalen welke informatie je met wie deelt, zelfs in de publieke ruimte. Net zoals de meeste mensen erop vertrouwen dat ze op straat of in de kroeg niet continu worden afgeluisterd, gaan de meeste mensen ervan uit dat hun publieke tweets niet systematisch worden gemonitord, gebruikt of doorverkocht. Zélfs als in de gebruikersvoorwaarden staat dat je publieke gegevens in het kader van de dienstverlening met derden mogen worden gedeeld.

De meeste mensen gebruiken Twitter dan ook vanuit het vertrouwen dat hun tweets slechts te lezen zijn per stuk, door gewone internetters. Openbaar toegankelijk, maar met mate. En daar zit het belangrijkste verschil. De toegang die Twitter nu geeft aan commerciële bedrijven tot tweets (een stortvloed), verschilt van de toegang die gewone internetters hebben tot tweets (beperkt). En dat is precies waarom bedrijven er serieus geld voor over hebben.

Daarbij komt dat het gebruik van de tweets ook verschilt. Waar gewone internetters de tweets lezen en die gebruiken in het publiek debat, zal een dataminingbedrijf de tweets gebruiken voor commerciële doeleinden. Om te voorspellen of iemand zwanger is, om maar iets te noemen. Het is de vraag of twitteraars daarvoor hebben getekend toen ze van de dienst gebruik gingen maken.

Dat je ‘ongewenste’ tweets nog kan verwijderen, is een schrale troost. Weet jij nog wat je de afgelopen twee jaar allemaal hebt getweet? Als je een actieve twitteraar bent, zal je tienduizenden tweets moeten doorploegen. Bovendien blijven de reacties van anderen op die tweets gewoon bestaan. En je account op slot doen is een vrij drastische maatregel.

Beschaamd vertrouwen: maar oplossing ligt niet in Twitter

Maar goed: om al te verbaasd te zijn over deze nieuwe ontwikkeling is wat naïef. Twitter is een commercieel bedrijf dat een gratis dienst aanbiedt. Het is daarom verstandig om de platforms van dat soort bedrijven te beschouwen als een vrijwel onbeschermde ruimte, waar bedrijven én overheden de controle hebben over jouw gegevens. Willen we dat veranderen, dan moeten we nadenken over regels die de controle van gegevens meer bij jou leggen. En we moeten op zoek naar alternatieven die je meer controle geven, zoals Status.net en Identi.ca. Ook prima sociale netwerken: nu alleen de gebruikers nog.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.