Encryptie geen groot probleem voor politie

ACTA – The Game is On!

Datalek: Klantgegevens KPN toegankelijk door hack
DOSSIER: Platformen

Vorige week lieten we in ons blog ‘ACTA – the game. Level 1’ weten hoe jij ACTA uit kunt spelen. Ontzettend bedankt voor jullie nuttige reacties daarop. Daarmee bewijzen jullie weer: The Game is On!

Samen zijn we hard op weg om ACTA uit te spelen. Zoals onderstaand score laat zien, hebben we een aantal belangrijke overwinningen geboekt op verschillende speelvelden. Het verzet tegen ACTA groeit.

Ons eigen speelveld

Afgelopen weekend gingen in heel Europa (waaronder Amsterdam en Rotterdam) mensen massaal de straat op om hun stem tegen ACTA te laten horen. Was je er niet bij of wil je nog een keer? Dat kan, want deze maand staan nieuwe acties gepland en er is nog wel meer dat je kunt doen om ACTA te stoppen! Kijk hier voor onze tips & tricks om ACTA uit te spelen.

In verschillende landen

Steeds meer landen staan kritisch tegenover ACTA, ook Nederland lijkt die richting op te gaan. Koploper was Slovenië, waar de ambassadeur haar eigen handtekening onder het verdrag een ‘achteloze actie’ noemde en excuses maakte aan het Sloveense volk. Kort daarna besloten Polen, Tsjechië, en Letland het verdrag voorlopig niet te tekenen. Deze week kwam Duitsland daar bij. Duitsland besloot tot uitstel omdat zij vindt dat alle controversiële onderwerpen eerst op Europees niveau moeten worden besproken. En ook Nederland is een moving target. Gisteren heeft de Tweede Kamer de regering namelijk verzocht ACTA niet te tekenen totdat onomstotelijk is vastgesteld dat het verdrag niet in strijd is met onze grondrechten. To be continued!

Europa

Op het Europese speelveld is de voorzitter van de handelscommissie INTA onlangs opgestapt uit protest tegen ACTA. Hij noemt ACTA een “maskerade” waaraan hij niet wil meedoen. Een Duitse Europarlementariër zei dat ACTA in zijn huidige vorm niet goed is omdat de balans tussen bescherming van auteursrechten en digitale grondrechten onvoldoende in het verdrag is verankerd. Ook een conservatieve Franse Europarlementariër sprak zich tegen ACTA uit. Volgens hem “ACTA c’est finit”. Daarnaast zei de Europese Commissaris voor Justitie en Mensenrechten deze week dat ACTA onze internetvrijheid en vrijheid van meningsvrijheid niet onnodig mag beperken en steunt daarom het plan de impact van ACTA op die rechten door het Europese Hof van Justitie te laten beoordelen. Het is de vraag hoe de Europese Commissie bij deze toenemende druk zal gaan beslissen.

Speelveld van de goede doelen

Natuurlijk laten ook steeds meer goede doelen zich horen. De meest opvallende deze week was Amnesty International, die Europese lidstaten opriep ACTA niet te ratificeren en het verdrag “a Pandora’s box of potential human rights violations” noemde. Eerdere en andere geluiden komen van onder meer EFF, EDRi en Open Rights Group.

Media

De media vinden heel veel van ACTA en zijn gelukkig vaak kritisch. Dat is goed nieuws, zeker als ook de conservatieve The Economist en Financial Times zich in dat team scharen.

Financial Times schreef:

“A controversial international trade agreement, which campaigners fear would restrict internet freedom looks likely to be delayed or scrapped, the latest in a string of measures planned to combat online piracy to falter in the face of co-ordinated protests.”

The Economist:

“Internet activists used to be dismissed as a bunch of hairy mouse-clickers with little clout. Not any more.”

Einde Level 1 in zicht?

Er is nog helemaal niets van tafel, dus je stem blijft belangrijk! Verder is het wachten op de reactie van onze regering op het verzoek van de Tweede Kamer en op het moment dat op het Europese level verschillende commissies hun positie over ACTA bepalen. We houden je op de hoogte zodra level 2 begint.

 1. Erwin

  Al lang blij dat de overheid eindelijk eens een keertje gaat nadenken over de impact van wat ze doet. Okee ACTA is nog niet geschrapt, maar er is mogelijk nog een kans toe. Iets wat toch nog wat aan hoop geeft.

 2. Occupy Rotterdam

  Benieuwd naar de fotos van de STOPACTA demonstratie?

  https://www.facebook.com/media/set/?set=a.168174433294315.29624.100003052782676&type=3

  Kun je ze niet zien? wordt dan vrienden met Occupy Rotterdam account op Facebook, alles staat openbaar, dus als het goed is zou je de foto’s moeten kunnen zien.

  Groet en tot 25 Februari in Rotterdam of Amsterdam!

  Occupy Rotterdam

 3. Linda

  Webwereld meldt dat Bulgarije ACTA helemaal niet meer zal ratificeren: http://webwereld.nl/nieuws/109548/bulgarije-wijst-acta-helemaal-van-de-hand.html 🙂

 4. Karel

  Check deze visualisatie van belanghebbende bij ACTA:
  http://www.informationisbeautiful.net/2012/how-much-does-hollywood-earn/

 5. Nico

  Nieuwe Stop ACTA demonstratie aankomend weekend, za 25 feb 2012 in Amsterdam voor wie interesse heeft: https://www.facebook.com/events/372873569409067/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.