Beursgang Facebook: wat zijn de gevolgen voor jou?

Telt jouw privacy nog voor Google?

Weer in de weer met internetfilter

Eind januari kondigde Google haar nieuwe privacybeleid aan, dat per 1 maart 2012 in moet gaan. Het nieuwe beleid is een sterke versimpeling van de huidige regels, maar betekent ook dat gegevens van verschillende Googlediensten voortaan gecombineerd kunnen worden. Mag Google haar voorwaarden eigenlijk wel op deze manier aanpassen? En wat betekent dat voor jouw privacy?

Wat gaat er gebeuren?

Google gaat per 1 maart gegevens van gebruikers voor verschillende Googlediensten met elkaar combineren. Hierdoor krijgt Google een veel completer beeld van wie je bent, waar je bent, wat je leuk vindt en met wie je contact hebt. Deze move van Google lijkt lijnrecht in te gaan tegen de plannen die de Europese Commissie vorige week heeft gepresenteerd en waarover wij eerder schreven. Ook lijkt het voornemen in strijd met de privacyregels die nu gelden. Daarin wordt bepaald dat informatie alleen voor duidelijke en precies bepaalde doelen mag worden verzameld. Ook mag informatie alleen worden gekoppeld als jouw privacy niet belangrijker is dan het belang van Google bij het koppelen. Hecht Google wel genoeg waarde aan jouw privacy door zonder jouw toestemming al je gegevens met elkaar te combineren? En is het wel duidelijk genoeg waarvoor ze dat doet en aan wie ze je gegevens verstrekt? Het nieuwe privacybeleid blinkt in ieder geval niet uit in duidelijkheid. Het staat vol met vage en brede omschrijvingen, die zorgen voor een onduidelijk beeld van wat Google precies gaat doen met jouw informatie.

Kamervragen en onderzoek CBP

Het College bescherming persoonsgegevens heeft aangekondigd onderzoek te zullen gaan doen naar de plannen van Google. Ook toezichthouders in Frankrijk en Ierland gaan naar de voorwaarden kijken. Verder heeft ook D’66 Kamervragen gesteld aan minister Verhagen. Daarin vragen ze of het is wettelijk is toegestaan om zo veel informatie te verzamelen zonder toestemming van gebruikers. Ook vraagt de Kamer specifiek wat de wettelijke beperkingen zijn voor het verzamelen en combineren van gegevens uit verschillende databases. Het is dus maar zeer de vraag of Google per 1 maart de geplande wijzigingen door kan voeren.

Wat ga je hiervan merken?

Het nieuwe privacybeleid gaat gelden voor meer dan zestig Googlediensten, waaronder Gmail, YouTube, Calendar, Docs, Google+, Google Search en Google Maps. Google combineert straks je accountgegevens (zoals je naam, telefoonnummer en andere direct identificeerbare data) met locatiegegevens (wanneer was je waar), de inhoud van je e-mails, inhoud van je Docs, je Calendar-afspraken en je Youtube-account. Ook gegevens van je smartphone (telefoonnummers, duur en datum van gesprekken) en informatie over je hardware worden opgeslagen.

Door het koppelen van databases kan Google je bijvoorbeeld herinneren dat je over een uur een afspraak hebt in Rotterdam (opgeslagen in Google Calendar) als blijkt dat je nog in een Amsterdams café zit (uit je gebruik van een Googledienst waarbij je locatie wordt opgeslagen, zoals Google Maps). Daarnaast zullen de advertenties die je ziet in Google Search niet alleen zijn afgestemd op je zoekgedrag, maar ook op de inhoud van de e-mails die je hebt verstuurd in Gmail. Ook kan Google informatie van je openbare profiel (zoals je naam en foto) delen met andere Google-gebruikers die je e-mailadres al hebben. Dit soort nieuwe features zijn het logische gevolg van de koppelingen die achter de schermen plaatsvinden.

Completer beeld

Door deze gegevens te combineren met je zoekgeschiedenis en klikgedrag ontstaat een compleet beeld van wat je doet online. Dat beeld zal in veel gevallen direct terug te herleiden zijn tot jouw persoon. Dit betekent dat als Google jou beter kan benaderen met advertenties, omdat alle diensten van Google onderdeel uitmaken van één dataset.

Geen keuze, geen opt-out

De inbreuk op je privacy wordt compleet omdat je niet af kunt zien van het koppelen van je gegevens. Google heeft verklaard dat er opt-out mogelijkheden zijn, maar bedoelt de mogelijkheden om bijvoorbeeld geen cookies meer te accepteren, of geen gepersonaliseerde advertenties meer te zien. Dat betekent dat je niet de keuze hebt om het koppelen van jouw gegevens uit de verschillende databases tegen te houden. Hou deze site in de gaten om binnenkort te lezen wat dan nog jouw concrete keuzes zijn.

Update: de Europese toezichthouders op het gebied van privacy hebben aangekondigd een onderzoek in te zullen stellen naar de gevolgen van Googles nieuwe privacybeleid. Ze vragen Google daarom om de invoering van het nieuwe beleid uit te stellen. Google heeft in een reactie laten weten de datum van ingang niet aan te passen, omdat de autoriteiten al eerder op de hoogte waren gesteld van de wijzigingen en er toen geen ‘substantiële’ bedenkingen zijn geuit.

 1. Janneke Sloetjes

  @pom: dank voor de link, interessant stuk! We delen de zorg over het nieuwe privacybeleid, en ook wij letten uiteraard op of Google de Europese privacywetten volgt.

 2. Germo

  “Daarnaast zullen de advertenties die je ziet in Google Search niet alleen zijn afgestemd op je zoekgedrag, maar ook op de inhoud van de e-mails die je hebt verstuurd in Gmail” Dat had ik een jaar geleden al opgemerkt.

  De maat is vol: ik heb al mijn Google de deur uit gedaan.
  Het is even zoeken naar alternatieven, maar die zijn er wel

 3. Jess

  Ik ben ook heel benieuwd naar alternatieven. Iemand nog meer tips?

 4. Jan

  Ik kreeg eigenlijk de indruk dat het verschil zit in de versimpeling en samenvoeging van het beleid, maar dat Google al veel langer gegevens van diensten combineert. Zeker als je ingelogd bent natuurlijk. Van de positieve kant: Google doet er alles aan om iedereen te attenderen op de wijzigingen (emails naar alle accounts, notificaties op de Google diensten zelf…).

 5. Jan

  De reacties bij privacyguru.nl zijn gesloten, dus ik plaats mijn opmerkingen/vragen hier maar:

  “ALLES wat u met uw telefoon doet, zoals uw telefoonnummer, welke nummers u gebeld heeft, hoelang deze gesprekken hebben geduurd, met wie u heeft gebeld en waar en wanneer er smsjes zijn verstuurd.”

  –> Hoe dan? Tot nu toe heb ik mijn tel.nr. nog niet ingevoerd bij Google (liever niet), maar als ik dat zou doen hebben ze mijn nummer. Bel- en SMS-gegevens lopen toch echt via mijn telefoonprovider. Alleen als je Android draait op je telefoon kan ik me hier überhaupt iets bij voorstellen.

  “ALLES wat u met uw PC doet, zoals systeemcrashes, de activiteiten op uw PC, welke browser u gebruikt en eventuele hardwareinstellingen. Zelfs alle URL’s die u bezoekt zullen worden gelogd.”

  –> Nogmaals: hoe dan? Welke browser: natuurlijk, en hardwareinstellingen: voor zover die gerapporteerd worden via je browser, vast. Maar systeemcrashes? De ‘activiteiten op uw PC’? Daarvoor zouden ze toch software op je PC moeten hebben, lijkt me.

  Ik ben niet al te gerust op alle ontwikkelingen, maar ik heb zo mijn vragen bij een paar dingen die op privacyguru.nl worden gesteld.

 6. Jasper van Weerd

  De link in de brief van de EU loopt dood, maar ik denk dat ze hiernaar proberen te verwijzen > http://ec.europa.eu/justice/data-protection/article-29/index_en.htm

 7. Cor Van Rooijen

  Er is geen ‘Opt Out’. Dat is de kritiek op Google. De rest van het artikel kun je op bijna alle spelers (Apple, Microsoft, Facebook, enz) van toepssing verklaren. Schieten met hagel dus. Altijd raak.
  Dit artikel van EFF doet niet zo ‘hysterisch’ en poogt in dialoog te blijven. Veel in het online-privacy debat is angst en zwartmakerij en daar schieten we niets mee op. https://www.eff.org/deeplinks/2012/02/what-actually-changed-google's-privacy-policy

 8. Janneke Sloetjes

  @Cor: dank voor de link naar het EFF artikel. Ik heb er twee opmerkingen bij: in de eerste plaats is het goed om op te merken dat de Amerikaanse privacywet minder ontwikkeld is dan de Nederlandse (en Europese). De eenvoudigere policy voldoet daarom niet per se aan onze privacyregels. Ten tweede gaat EFF niet in op het feit dat ook je Google ‘geschiedenis’ gekoppeld wordt: gegevens uit het verleden dus. Ook daar kun je je niet tegen verzetten, terwijl het wel invloed heeft op je privacy.

 9. Ginea

  Alternatieven voor Google producten (echter betreft dit een ouder artikel en kunnen sommige alternatieve producten al zijn opgeheven) – http://techtheblog.blogspot.com/2007/07/living-without-google-alternatives.html

 10. Aart Liberty

  Het was al enige tijd voorzien, dat Google alle gegevens, die zij op het internet vergaren, zouden gaan gebruiken om die door te verkopen aan overheden en zgn. veiligheidsdiensten. Reeds op 28 januari 2012 had ik een artikel daarover op deze link: http://www.stopzionism.com/end-zionism-eng.html En als Google straks ook nog een keer Facebook gaat opkopen, is het hek helemaal van de dam.
  Verlaat Google en Facebook,

 11. b14

  Dit kan gewoon niet wat google doet.Ik raad aan iedereen Artikels hiervan door te sturen naar vrienden ,politiekers en naar mensen die bezig zijn met mensenrechten . Ik vind het een ernstige inbreuk op het privacy. Ze zijn al zo groot. Wat willen ze nog meer.ze willen groter en groter komen.Beste mensen vaan Google bouw geen toren van Babylon
  .De toren van Babel is een bouwwerk uit de bijbel dat refereert aan de Babylonische ziggoerats. Volgens het Bijbelboek Genesis (hoofdstuk 11, vers 1-9)

 12. Google beslissing CBP: vaag privacybeleid niet voldoende « Bits of Freedom

  […] twee jaar geleden schreven we voor het eerst over Googles nieuwe privacybeleid dat per 1 maart 2012 is gaan gelden. Op basis […]

 13. De last onder dwangsom die je wist dat zou komen « Bits of Freedom

  […] verzamelt zoveel mogelijk In 2012 heeft Google haar privacybeleid aangepast. Vanaf dat moment koppelt Google alle gegevens die het over jou beschikt aan elkaar. Dat geldt voor […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.