Datalek: Gemeente Meppel lekt ID-kaarten

Internet op zwart tegen Amerikaanse wetsvoorstellen

Veiligheid of surveillance? Zo prik je door beleid heen.
DOSSIER: Platformen

Stel je voor: je start je favoriete browser, surft naar je favoriete site en krijgt een foutmelding. Niet alleen jij, maar iedereen. Onwaarschijnlijk? Helaas niet, door twee auteurswetvoorstellen uit Amerika: SOPA en PIPA. Uit protest laten grote sites zoals Wikipedia je nu al voelen hoe dat is, door op 18 januari een dag lang op zwart te gaan. Terecht, want SOPA en PIPA zijn draconische censuurvoorstellen die jouw internetvrijheid op het spel zetten. Wij leggen het voor je uit.

Via de Stop Online Piracy Act (SOPA) kan het Amerikaanse Openbaar Ministerie (OM) allemaal stappen nemen tegen websites die “auteursrechtinbreuk faciliteren”. Dat begrip is behoorlijk breed: daarbij kan je ook denken aan sites die gebruikers de mogelijkheid geven om materiaal te plaatsen, zoals YouTube of Wikipedia, of sites die een link plaatsen naar een inbreukmakende website.

En als het OM actie wil ondernemen tegen zo een website, kan het via de rechter bevelen om:

 • De internettoegang tot een website te laten blokkeren. Dat betekent dat de klanten van Amerikaanse internetproviders die naar die site surfen, een foutmelding krijgen.
 • De domeinnamen in beslag te laten nemen of te saboteren. Als een domeinnaam in beslag wordt genomen, zullen niet alleen Amerikanen, maar iedereen die naar die site surft een foutmelding krijgen. En dat kunnen ook sites zijn die in Amerika inbreuk maken maar in Europa niet, zoals het Spaanse Rojadirecta.
 • Betalingen aan de website te staken. Dat betekent dat Mastercard dus zou kunnen worden bevolen om te stoppen met het innen van donaties voor jouw site, ook als die niet in de Verenigde Staten wordt gehost of alleen op Amerikanen is gericht.
 • De website uit zoekresultaten te laten halen. Dat zou betekenen dat een site niet meer in Google of Bing terug te vinden zou zijn.
 • Om geen advertenties meer op die website te plaatsen. Dan zou betekenen dat bijvoorbeeld Google geen advertenties meer mag verkopen op die website, zodat de site inkomsten misloopt.

Dit is overigens maar een selectie: het voorstel gaat nog verder. En de oudere broer van SOPA, de Protect IP Act (PIPA), lijkt hierop.

Die voorstellen gaan veel te ver. Dit soort botte-bijlmaatregelen blokkeren veel te veel informatie: ook informatie die volstrekt legaal is. Zo zijn laatst 84.000 websites onterecht verwijderd doordat het Amerikaanse OM de domeinnaam moooo.com in beslag nam. Bovendien zou de integriteit van het internet hiermee in gevaar komen: het domeinnaamsysteem zou op losse schroeven komen te staan en veilige domeinnaamalternatieven zouden in de kiem worden gesmoord.

Er  is terecht veel protest tegen SOPA en PIPA. Het Witte Huis is tegen. Bits of Freedom heeft met talloze andere internetorganisaties het Amerikaanse parlement aangeschreven en verzocht SOPA en PIPA in te trekken. Zelfs voorstanders beginnen nu te twijfelen.

Maar dat is nog lang niet genoeg. We moeten ook zorgen dat dit soort wetten in Nederland geen voet aan de grond krijgen. Want Teeven wil websiteblokkades in de wet introduceren. Sterker nog: in Nederland moeten providers volgens een rechter nu al websites blokkeren. Schrijf daarom aan jouw favoriete politicus dat websiteblokkades in Nederland van tafel moeten en vraag hun om de aangenomen motie tegen websiteblokkades te (blijven) steunen.

 1. Stoned

  Ik krijg ook zo vaak foutmeldingen op Amerikaanse sites 😀

 2. Stoned

  Fred Teeven is een ego tripper http://www.youtube.com/watch?v=f0xzjzhdHpc

 3. Johan

  Wat ik mis is een concrete actie die we hier in Nederland / Europa kunnen ondernemen om het massale protest van vadaag tegen internetcensuur kracht bij te zetten.

 4. Erik

  Hier nog wat extra info van iemand die de wetsvoorstellen heeft gelezen: http://blog.curry.com/stories/2012/01/16/sopaIsARedHerring.html

 5. Dennis

  Kunnen jullie er niet voor zorgen dat we allemaal met een druk op de knop een petitie kunnen tekenen dat we tegen zijn?

 6. Rik

  @Dennis dat maakt niets uit, het gaat om een Amerikaanse wetgeving, het zal ze een worst wezen wat Europeanen daarvan vinden.

 7. Bas

  @Rik Maar je kunt wel een Nederlandse petitie voor Nederlandse politici opzetten.

 8. Robert

  Ik ben het met Dennis eens. Of het nou gericht is aan de Amerikaanse overheid of aan de Nederlandse petities zijn altijd een goed idee. Het gaat erom dat die mensen weten dat ze fout bezig zijn. De meeste van mijn vrienden zijn te lui om berichten als deze volledig te lezen maar een druk op de knop om een petitie te tekenen doen ze wel.

 9. Polman94

  Wanneer gaat deze wet van kracht? IK HOOP NOOIT! Dit is het de schuld van een van de meest hypocriete staten van de wereld. Erger dan Assad of Kim-jong-un’s oom. Wie zeiden ooit dat hun land onbegrensd is? Amerika! Wie bleepen tegelijkertijd alle kutwoorden weg? Juist ja, hetzelfde Amerika. Het land van de onbegrensde censuur. Ik heb ook mijn sociale media-accounts op zwart gegooid.

  Eigenlijk zou iedere website zichzelf op zwart moeten gooien voor één dag, puur om te laten zien wat voor miljardenverlies de wereldeconomie op die dag lijdt. Uiteindelijk zou deze wet ons in alle opzichten, dus ook economisch gezien ons de middeleeuwen injagen.

 10. Oliver

  @Johan en @ Dennis. Nederlandse petitie voor internetvrijheid en tegen internetcensuur. http://www.anti-brein.nl/ Je kunt dus vandaag wat doen!

 11. StraatFruit

  Wat als met dit soort maatregelen OOK alle lokale broodbakkers op zwart gaan ten gunste van 1 partij? Wie zal het zeggen? Blijkbaar heb je in de wereld maar twee smaken softijs: De oude vieze muffe Rupert Murdoch-smaak of de frisse smaak van de innovatie en revolutie. Die laatste is toch echt veel lekkerder!

 12. Vrij Internet

  Ik ben het met Johan en Dennis eens. Ik denk dat het van belang is om landelijk een actie te starten die censuur en blokkades in Nederland tegen gaan. BOF is hiervoor de aangewezen instantie om landelijke bekendheid via de media voor dit onderwerp te krijgen, zoals ze in het verleden altijd al gedaan hebben. Het wordt tijd dat het volk zich uitspreekt tegen deze voorstellen, net zoals de Amerikanen dat nu hebben gedaan. De petities die er reeds zijn krijgen helaas te weinig aandacht. Dit onderwerp is momenteel groot in het nieuws en men moet het ijzer smeden wanneer het heet is. Over een tijdje is het weer stil in de media rond dit onderwerp, maar gaan de plannen van internetcensuur gewoon door. Daarom moet men juist nu in actie komen.

 13. StraatFruit

  Volgens mij is BOF in het leven geroepen juist om acties te vertragen……zeker ook lid van CDA?
  Ik las ergens: Amerikaanse SOPA is een oorlogsverklaring aan Nederland. Daar kan ik me wel in vinden.
  Beter is het om voor de Amerikaanse ambassade te gaan protesteren. (en vergeet je anonymous masker niet). Amerika is bezig met Russische roulette.

 14. Vrij Internet

  Straatfruit, ik begrijp je opmerking niet zo goed. De doelstelling van BOF is zeker niet alleen het vertragen van negatieve wetsvoorstellen, maar ook zeker het voorkomen van nieuwe negatieve voorstellen en het voeren van actie tegen reeds bestaande. We kunnen wel als Nederlanders bij de Amerikaanse ambassade actie gaan voeren, maar voor ons zijn acta, de plannen van Teeven en de uitspraak van de rechter over de piratebay evengoed censuur.

 15. A Pol

  Schoon genoeg van die k** politiek!
  Tijd voor revolutie

 16. Kaat Schille

  Kan deze overbodige functie van gratuite mee-babbelaars niet worden opgeheven?

 17. Linda

  Eens met Johan, Dennis en ‘Vrij internet’: het ontbreekt de Nederlandse internetter momenteel aan organisatie.

  De petities die al wel circuleren leggen niet duidelijk uit wat de knelpunten m.b.t. de plannen/ wetsvoorstellen zijn. Ook bevatten ze vaak grammaticale fouten (http://petities.nl/petitie/verwerpen-acta-verdrag: ‘Dat wij onderworpen worden aan internationale verdragen die grote gevolgen kan hebben…’) en zijn de doelen vaak onrealistisch (http://petities.nl/petitie/stop-de-acties-van-brein-tegen-vrij-internet: Hoge Raad, die alleen toetst op procesfouten, wordt opgeroepen om inhoudelijk in te gaan op het Brein-vonnis).

  BOF, help ons op weg! Of misschien kunnen jullie de lezers tippen als jullie een goede petitie tegenkomen? En ik wil dan ook gelijk graag een petitie starten tegen Kaat Schille, die hier mijn vrijheid tot meningsuiting probeert in te perken ;-)))

 18. Oorlogsrecht!

  Mensen hebben geeeeen enkel idee hoe erg die SOPA, ACTA, PIPA wetten zijn. We worden door de VS keihard in onze kont genomen. Hier geldt oorlogsrecht! Amerika stop met deze moderne jodenjacht en blijf met je poten van het vrije internet.

  @Kaat Schille: Ga maar snel terug in je Murdoch-hok.

 19. Laptop, popcorn and beer

  This week is the popcorn week. VS = tango down.

 20. tifkap

  @StraatFruit BoF is niet alleen tegen, maar ook voor. Voor NetwerkNeutraliteit, voor inzagerecht (pim.bof.nl), voor meldplicht datalekken, voor een goed gerelde vergoeding voor kunstenaars, etc, etc.

 21. Ot van Daalen

  @Linda: Een petitie begint pas echt mee te tellen als veel mensen meedoen. Dat is moeilijk te realiseren, zeker op korte termijn. Als je zelf iets wil doen, zou ik aanraden om een mail te sturen naar jouw favoriete politicus/a (dat wil zeggen: degene waarop je zou stemmen), waarin je aangeeft dat je bezorgd bent – en dat bij voorkeur onderbouwt met persoonlijke voorbeelden – en hem of haar verzoekt om in actie te komen tegen de ontwikkelingen. Als politici veel van dit soort mailtjes krijgen, begrijpen ze dat dit veel mensen aan het hart gaat.

 22. Linda

  @Ot van Daalen: Heb zelf al een mail naar Den Haag gestuurd. Maar het lijkt mij dat het sturen van een mailtje naar een politicus voor veel mensen een grotere stap is, dan het ondertekenen van een petitie. In ieder geval bedankt voor je reactie en hopelijk veranderen jullie in de nabije toekomst nog van gedachten. 🙂

 23. Ot van Daalen

  @Linda: super! En ja, ik kan me voorstellen dat mensen liever een petitie tekenen dan een mail sturen. Maar mijn niet wetenschappelijk onderbouwde vermoeden is dat de mate van invloed die je uitoefent met een reactie direct gerelateerd is aan de moeite die het kost om de reactie te geven. Heel veel facebook-likes staan gelijk aan, laten we zeggen, één telefoongesprek met een parlementslid. Ik vond deze blogpost van de Electronic Frontier Foundation aardig: ze noemen een hele lijst met dingen die je kan doen als je in de VS woont en tegen SOPA/PIPA bent: https://www.eff.org/deeplinks/2011/12/fight-blacklist-toolkit-anti-sopa-activists

 24. Bert

  Sites als Wikipedia en/of Youtube zullen echt nooit geblokt gaan worden. Het gaat hier puur om aanbieders van content, zoals piratebay en megaupload. Of je het leuk vindt of niet, op dat aanbod gelden nou 1 keer auteursrechten, die zo worden omzeild.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.