• Menu

0 recente resultaten

Websiteblokkade achterhoedegevecht tegen kunstenaars en fans

Kunstenaars hebben recht op een eerlijke vergoeding voor hun werk. En fans willen zoveel mogelijk van films en muziek genieten. Maar het afdwingen van websiteblokkades is een achterhoedegevecht waar kunstenaars en fans de dupe van worden. Ondertussen komt internetvrijheid verder onder druk te staan.

De rechter heeft op 11 januari 2012 bepaald dat internetproviders Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Brein mag zonder rechterlijke tussenkomst andere domeinen en IP-adressen van The Pirate Bay zelfs toevoegen. Dat betekent dat de gemiddelde internetter die straks The Pirate Bay wil bezoeken, al is het maar om de blog te lezen, een foutmelding krijgt.

Dat is een achterhoedegevecht. Want wetgeving die hetzelfde probeert te bereiken in de Verenigde Staten stuit juist op grote maatschappelijke weerstand. En het Nederlandse parlement heeft zich zelfs uitdrukkelijk uitgesproken tegen websiteblokkades.

Terecht. Kunstenaars en fans worden er geen cent beter van. Bovendien werken dit soort websiteblokkades inbreuken op privacy en communicatievrijheid verder in de hand. Juist omdat de blokkade zo makkelijk te omzeilen is zullen providers gedwongen worden steeds drastischere stappen te nemen om aan de wet te voldoen. Ons surfgedrag zal steeds beter moeten worden gecontroleerd. De drempel voor het blokkeren van de toegang tot websites wordt steeds lager. Ondertussen wordt de kans steeds groter dat rechtmatige informatie wordt geblokkeerd.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: kunstenaars hebben recht op een eerlijke vergoeding voor hun werk. Maar dit is niet op de oplossing. We moeten naar een systeem waar fans zoveel mogelijk van entertainment kunnen genieten en kunstenaars betaald worden voor hun werk.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag