EU wil meer maatregelen tegen onrechtmatige informatie

Websiteblokkade achterhoedegevecht tegen kunstenaars en fans

Europese Commissie blind voor kritiek bewaarplicht
DOSSIER: Platformen

Kunstenaars hebben recht op een eerlijke vergoeding voor hun werk. En fans willen zoveel mogelijk van films en muziek genieten. Maar het afdwingen van websiteblokkades is een achterhoedegevecht waar kunstenaars en fans de dupe van worden. Ondertussen komt internetvrijheid verder onder druk te staan.

De rechter heeft op 11 januari 2012 bepaald dat internetproviders Ziggo en XS4ALL de toegang tot The Pirate Bay moeten blokkeren. Brein mag zonder rechterlijke tussenkomst andere domeinen en IP-adressen van The Pirate Bay zelfs toevoegen. Dat betekent dat de gemiddelde internetter die straks The Pirate Bay wil bezoeken, al is het maar om de blog te lezen, een foutmelding krijgt.

Dat is een achterhoedegevecht. Want wetgeving die hetzelfde probeert te bereiken in de Verenigde Staten stuit juist op grote maatschappelijke weerstand. En het Nederlandse parlement heeft zich zelfs uitdrukkelijk uitgesproken tegen websiteblokkades.

Terecht. Kunstenaars en fans worden er geen cent beter van. Bovendien werken dit soort websiteblokkades inbreuken op privacy en communicatievrijheid verder in de hand. Juist omdat de blokkade zo makkelijk te omzeilen is zullen providers gedwongen worden steeds drastischere stappen te nemen om aan de wet te voldoen. Ons surfgedrag zal steeds beter moeten worden gecontroleerd. De drempel voor het blokkeren van de toegang tot websites wordt steeds lager. Ondertussen wordt de kans steeds groter dat rechtmatige informatie wordt geblokkeerd.

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: kunstenaars hebben recht op een eerlijke vergoeding voor hun werk. Maar dit is niet op de oplossing. We moeten naar een systeem waar fans zoveel mogelijk van entertainment kunnen genieten en kunstenaars betaald worden voor hun werk.

 1. dosch

  Dit is een uiterst zorgelijke ontwikkeling… Ik las dat Xs4All zich nog wel beraad op een hoger beroep. Ziggo zou er goed aan doen hierin mee te gaan en wellicht zouden andere ISP’s zich moeten voegen.
  Ik zou me eigenlijk al particulier ook willen voegen… als dit doorgang vind ben ik immers ook gedupeerd…

 2. Maria

  Misschien is dit interessant voor de discussie over hoe kunstenaars geld voor hun werk krijgen.
  Het is een verhaal van Amanda Palmer, zelf zangeres, en zij geeft haar mening over hoe kunstenaars geld kunnen verdienen aan hun werk op een manier die goed is voor de kunstenaar.

  http://www.youtube.com/watch?v=3lJQjihCp1E

 3. Patrick van Gils

  Inderdaad een zeer zorgelijke ontwikkeling die een open en vrij (niet per definitie gratis) internet in de weg staat!

 4. Arjen Kamphuis

  VPN diensten naar Zweden, Spanje en Zwitserland gaan heel groot worden in Nederland! Als XS4all en Ziggo die bulk inkopen voor hun klanten kost het waarschijnlijk maar een paar euro per klant per maand.

 5. dosch

  BREIN is zelf ook niet al te goed met kunstenaars vergoeden voor hun werk: torrentfreak.com/copyright-corruption-scandal-surrounds-anti-piracy-campaign-111201/ #schaamteloos

 6. Linda

  Jammer dat de entertainmentindustrie al dat geld niet in de ontwikkeling van een beter verkoopmodel stopt, dat tegemoet komt aan de wensen van ons, hun klanten. Maar dat ze het gebruiken om ons (en providers), met bedenkelijke middelen in een verkoopmodel uit de jaren tachtig te dwingen (overigens middelen waarvoor het internet waarschijnlijk binnen de kortste keren weer een omweg zal weten te vinden). Wat volgt? Het afsluiten van de toegang tot onze mailacccounts, zodat we allemaal weer papieren post moeten gaan sturen en Post NL meer winst kan maken??? Andere sectoren passen hun verkoopmodel gewoon aan als het bestaande model achterhaald raakt…..

  Ik herhaal hier de vraag die ik ook al onder een eerdere blogpost heb gezet: zou BOF het voortouw willen nemen in gerichte online petities tegen dit soort schadelijke regelgeving of bijvoorbeeld een burgerinitiatief?

 7. Peter

  “En het Nederlandse parlement heeft zich zelfs uitdrukkelijk uitgesproken tegen websiteblokkades.”

  Hoe is het dan toch mogelijk dat zo’n blokkade mogelijk gemaakt is?

 8. Patrick van Gils

  Stel strakjes de DNS servers van Google of OpenDNS in op je router/modem ipv het automatisch toegewezen DNS adres van je provider et voila…
  Google: 8.8.4.4 en 8.8.8.8
  OpenDNS: 208.67.222.222 en 208.67.220.220

 9. Matthijs

  “Ons surfgedrag zal steeds beter moeten worden gecontroleerd.”

  Dit blijkt ook al uit de dreigende invoer van bewaarplicht van gegevens voor opsporingsdiensten, die de gegevens zelfs al voor copyrightschendingen zouden mogen gaan gebruiken.
  http://www.nujij.nl/politiek/ook-voor-sociale-media-dreigt-nu-bewaarplicht.15216759.lynkx
  en de aanschaf van ‘intelligente’ software die sociale media afspeurt op ‘verdachte info’ om ‘preventief te kunnen handelen’
  http://www.nujij.nl/internet/politie-scant-sociale-media-op-verdachte-info.15227679.lynkx

 10. Linda

  Nog even terugkomend op mijn post hierboven: ik besef dat een uitspraak van een rechter geen regelgeving is, waar wij als buitenstaander in deze zaak tegen kunnen protesteren. Maar het schept wel een precedent, dat uiteindelijk tot wetgeving zou kunnen leiden. Het lijkt me dus tijd dat de Nederlandse burger eens een sterk signaal gaat afgeven….

 11. Patrick van Gils

  Nog even wat uitleg over hoe je de DNS servers kunt vervangen door die van bijv. Google:

  http://code.google.com/speed/public-dns/

 12. Jorin

  Ook de internetgroep anonymous heeft het opgemerkt en is actie begonnen: http://pastebin.com/McewLY3M

 13. Jorin

  @Patrick DNS-Server veranderen heeft geen zin, jouw internetverkeer gaat hoe dan ook via de server’s van de ISP, het enige wat zou kunnen werken is een tunnel of VPN

 14. Martijn Veldhuizen

  @Patrick van Gils: Dit is niet toegestaan zoverre ik de uitspraak heb begrepen. Een simpele DNS deploy en spoofing mag niet. Ik begrijp dat op de uitgaande routers men een “blackhole” dient te plaatsen met: Deze ip’s worden niet gerouteerd in/out. Een DPI oplossing die alles blokkeert is een andere oplossing. Maar laten we eerlijk zijn. Geen van deze manieren zou toegestaan moeten worden als “oplossing”.

  Ik zie het als censuur van het internet en ik ben hier dan ook op tegen. Daarbij moet men maar eens investeren in betere distributie netwerken voor films etc. In Zweden heb je bijv. voddler als online film platform. Het werkt briljant. Als nu nog wat extra lui eventjes wat licenties openstellen aan hun, dan ben ik helemaal blij want ik kijk waar en wanneer ik maar wil de films in hun library.

  Kortom, doe eens normaal, kap de censuur, xs4all please ga in hoger beroep tegen de uitspraak, en wat betreft de non-sense we weten niet hoe we dit moeten tackelen, dat is natuurlijk klinkklare bullshit.

 15. Bram

  Nu de deur op een kier staat zal het niet lang duren voordat partijen als Trafigura zich melden om hen onwelgevallige informatie verborgen te krijgen. Kwestie van tijd voordat kritiek op regering, korpschef of burgemeester hetzelfde lot te wachten staat. Welkom in China.

  Valt mooi samen met de tiende verjaardag van die andere mijlpaal in de geschiedenis van de Westerse rechtsstaat (dwz Guantanamo Bay).

 16. Bram

  Leuk weetje: MP3 bestaat sinds 1993. De platenindustrie weigert inmiddels dus al achttien jaar om met zijn tijd mee te gaan. Onze vrijheid geopperd op het altaar van hun onvermogen te innoveren.

 17. haak

  Was Brein ook maar actief om de artiesten hun geld te laten krijgen.
  Het grootste gedeelte wordt nl niet uitgekeerd aan hun, en dat is pas crimineel

 18. Wieger

  @Peter: Als het parlement zich ergens tegen uitspreekt, verandert daarmee de wet nog niet automatisch. Totdat dat gebeurt, kan een rechter de wet op deze wijze toepassen.

  Ik weet niet wanneer het parlement zich in welke bewoordingen precies hierover uitgesproken heeft, maar misschien kunnen we ze een handje helpen door een voorstel voor een wetswijziging voor te bereiden, als eerste stap?

 19. de Videotheek

  Heren (en Dames) ; wat jullie verdedigen is toch voor een groot deel het eigen belang om zonder kosten aan allerlei matreriaal te komen. Wees nou eerlijk ; ”een blogje volgen ” hoeft niet via piratebay (wel een leuk excuus). Als je afhankelijk bent van film verhuur en in mijn geval CD en DVD verkoop gaan je haren toch rechtop staan als deze content zelfs voor bioscoop release al aangeboden worden op sites die gerout worden door oa piratebay. Benadeelde artiesten rechten worden hier slechts gebruikt ter verdediging van eigen belangen. Het hoofditem is namelijk nog steeds de ontduiking van rechten,het gratis toe-eigenen van content waar normaliter voor betaald dient te worden. Er bestaan momenteel nog zo’n 350 videotheken in Nederland , dit was 2 jaar geleden ruim het dubbele.Om nog maar te zwijgen over het sluiten van vele media winkels (ondermeer Musicstore en aanstaande februari zelfs Fame). Dit komt dus echt niet omdat er alleen onschuldige uitwisseling van bestanden plaats vind via de door jullie verdedigde sites. Ik moest dit gewoon even kwijt. : Fred

 20. Nebbi

  Beste videotheek,
  Ga ook eens met je tijd mee! Wat dacht je van online je films voor verhuur aanbieden via een torrent of streaming, en je klaten laten betalen met creditcard of ideal. Op die manier zou ik liever een film kijken dan via illegale download (want minder betrouwbaar/kans op virus etc) of naar je videotheek te gaan (want zoveel meer moeite om het huis uit te gaan dan vanaf je bureau dat te doen). Van jullie kant (videotheken, platenmaatschappijen, cdwinkels) is het ook alleen maar geklaag dat het zo niet goed is, maar weinig actie.

 21. triggs

  @Fred: Hoe erg het ook is, helaas bestaat er zoiets als ontwikkeling en vooruitgang. Dit is echt niet de eerste keer dat de markt dusdanig veranderd dat sommige sectoren verdwijnen of gedwongen zijn te veranderen. Waar kun je immers tegenwoordig nog kolen voor je kachel kopen?

  Ik ben zeer zeker geen voorstander om alles zomaar ‘gratis’ te maken, maar er bestaat nog altijd zoiets als innovatie, slim naar de mark kijken en daarop inspelen. Wat hebben de film en muziek industrie nu daadwerkelijk bereikt al die tijd? Ik kan nu nog steeds niet heel eenvoudig _betaald_ een film downloaden.
  Waarom zou ik anno 2012 nog mijn huis uitgaan om een videoband te gaan huren? (zeker niet met dit weer)

  Er is een gigantisch gat op de mark; een wereldse opening om via een fatsoenlijk platform betaald muziek en films aan te bieden. Waarom lukt dat de game industrie wel?

 22. dmarquee

  De belangen van artiesten wordt vaak gebruikt als argument om dergelijke dwingende maatregelen door te voeren zoals nu door Brein tegen de providers.
  Maar, ik kan het mis hebben, ligt het grootste deel van de gelden die verdiend worden in de entertainmentbusiness niet bij licentiehouders die de rechten hebben gekocht van levende / overleden artiesten. Dan houdt het artistieke eigendom argument geen steek; de maker heeft al verdiend of heeft een mooie plek op het kerkhof.

 23. Simon le Bon

  De rechter heeft zijn uitspraak gebaseerd op de door Brein aangeleverde cijfers.
  Helaas blijken deze cijfers niet correct te zijn:
  http://webwereld.nl/nieuws/109167/rechter-blundert-in-vonnis-the-pirate-bay.html

  Persoonlijk vind ik het blokkeren van websites een middel dat niet toegepast dien te worden, je raakt in een glijdende schaal en voor je het weet heb je hier Chinese/Amerikaanse toestanden. Laten we iig de netneutraliteit hoog houden.

  Wat betreft glijdende schhal: kijk maar naar de invoering van de identificatieplicht (“middel tegen terrorisme, alleen in uiterste gevallen”).
  Ook moeten de agenten volgens Opstelten harder optreden.

 24. Jansen

  Ik gebruik al maanden VPN..download zeer zelden …maar het wel blijven doen

 25. Jansen

  kan

 26. Joen

  @fred @triggs.. Het probleem is dat Fred geen ‘industrie’ is, en al helemaal geen software bedrijf, maar vermoedelijk gewoon een videotheek in een winkelcentrum. Een zorgelijke maar boeiende trend, de middleman/class verdwijnt.

 27. Mark

  reactie van TPB zelf, misschien leuk:
  “The court has ordered that all future IPs and domain names for TPB must be blocked. So let’s make this fun! If you have your own hosting somewhere, you can install a CGI Proxy. It’s a software that lets your users visit your website and access TPB as if they did it directly. If you host it, you will be censored yourself. If you have other things on your domain or your IP, the court has effectively censored your freedom of speech. With even more stupid laws like SOPA coming up, it’s time we teach the courts what the internet is really about!”

 28. indya

  @martijnzelfhuizen Je mag gebruik maken van een andere DNS. Ik weet dat UPC en Ziggo in bepaalde gevallen de klanten ook een open dns erin laat zetten.

 29. indya

  eep Veldhuizen**

 30. Wim

  “Kunstenaars hebben recht op een faire vergoeding”. Dat is waar, maar vergoeding voor wat? Auteursrecht is ooit bedacht om kunstenaars te stimuleren meer kunst te maken, in een tijd dat massa reproductie nog niet bestond. Eén hit scoren en dan slapend rijk worden was nooit de intentie.Niet dat dat voor de meeste kunstenaars geldt; muzikanten verdien ten slotte relatief weinig aan cd’s of downloads; het meeste geldt blijft hangen bij de (tussen) handel en muziekindustrie. Dat is ook wat de meeste mensen stoort en het makkelijkr maakt downloaden te rechtvaardigen. Bovendien verdraait de muziekindustrie de waarheid, zie bv: http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/04/piracy-problems-music-industry-grew-in-13-markets-in-2009.ars.
  Muzikanten verdienen eigenlijk vooral aan optredens, waaraan ze wel veel geld overhouden. En wat mij betreft is dat prima; waarom zijn muzikanten daarin niet crreatiever? Vraag 5 euro meer voor een concert en stuur iedereen die een kaartje koopt gratis de DVD toe van dat concert. Winst voor beide partijen….

 31. Johan

  Wat de rechter over het hoofd ziet, is dat sites als “the Pirate Bay” niets anders zijn dan een index van bestanden, die al dan niet auteursrechtelijk beschermd zijn. Op eenzelfde manier is Google een index van website-content, die al dan niet auteursrechtelijk beschermd is. Alle sites die geautomatiseerd indexeren, zullen een bepaald percentage “illegale” verwijzingen bevatten. Als dit enkele feit gebruikt kan worden om ze af te sluiten, dan geeft dat de overheid de mogelijkheid om iedere user-generated-content site of geautomatiseerde index af te sluiten, hetwelk zal leiden tot enorme censuur.

 32. Johan

  PS. Kunstenaars die niet via de corporaties willen verkopen, raken op deze manier al hun logistieke middelen kwijt.

 33. Johan

  PSII. Dit oordeel schaadt dus de belangen van alle amateur- en niet-commerciële kunstenaars (de meerderheid van de kunstenaars). Wat dat betreft denk ik dat Brein moet toegeven dat ze enkel de belangen van de industrie dienen, en niet van de individuele kunstenaars.

 34. dmarquee

  Als ik het “White Album”van de beatles illegaal download, hoe kan dat dan George Harrison, John Lennon, Ringo Star en Paul McCartny , de makers/bedenkers van deze muziek, schaden ?
  De rechten zijn in handen van de erfgenamen van Michael Jackson en de uitgeverij Sony/ATV. Deze zijn niet geïnteresseerd in geestelijk eigendom en creativiteit. In hun handen wordt iedere creatieve uiting gedegradeerd tot product, het gaat hun om zaken doen, geld verdienen. Hoe kan Brein dan zeggen dat ze opkomen voor de belangen van de kunstenaars? Het gros krijgt nooit iets uitgekeerd, hoogstens aalmoezen. Daarom zeg ik: Johan, je hebt gelijk, Brein dient de industrie!

 35. Sacha

  Ik downloadde tijdens mijn studententijd behoorlijk wat. Als ik niet had kunnen downloaden had ik het zeker niet gekocht, daar had ik gewoon geen geld voor. Na mijn studententijd deed ik dat eigenlijk niet meer, ik koch zo af en toe (via internet!) een cd. Wel nog van collega’s een verzameling mp3-tjes gekregen om te beluisteren (n.a.v. mijn opmerking bij het horen van die muziek: dit is eigenlijk best leuk, en gelijk een hele verzameling meegekregen.) Daarna van enkele artiesten de cd gekocht. Zonder die mp3’s had ik nooit die artiesten ontdekt of was ik ze weer vergeten.
  Tegenwoordig zijn er voor mijn gevoel ook 1 miljoen keer meer “artiesten” dan vroeger, artiesten moeten meer hun best doen om onderscheidend en blijvend te zijn.
  Trouwens, ooit geprobeerd iets te kopen bij i-tunes… gelijk mijn hele pc onder de i-tunes zooi die er lastig af te krijgen is, allerlei voorwaarden en gedoe. Online muziek kopen betekent ook weer verlies van privacy – je moet een profiel aanmaken en vanalles wordt vastgelegd. Direct bij de artiest kunnen kopen/downloaden lijkt me nog de beste optie. Geen tussenpersonen en de artiesten zijn hopelijk ook minder geinteresseerd in jouw voorkeuren en klikgedrag.

 36. dribble

  Ik ga vandaag nog een link naar TPB op mijn homepage zetten. Brein mag dan ook mijn homepage blokkeren, volgens de rechter die het goed vindt dat Brein de lijst mag opstellen. Als iedereen met een website/blog/weetikwatopinternet zoiets doet, wordt Brein verantwoordelijk voor het vrijwel volledig afsluiten van internet. Ik neem aan dat er dan wel iemand wakker gaat worden.
  Oh ja, dan doe ik ook gelijk links naar al die megauploads/yousendit/etc webdingen. Met de groeten aan Brein erbij natuurlijk. Verder nog even de site van Brein hax0r3n, dan kunnen ze zelfs zichzelf verbieden!

 37. orthelius

  wanneer kunstenaars en artiesten een onvoorwaardelijk basisinkomen krijgen, net als iedereen, dan is er meer vrijheid om dat te doen wat je wilt, kunst maken,muziek maken, en dan hoef je niet meer te rekenen op met vergoeding van auteursrechten voor je minimuninkomen, want daarin is al voorzien door een #obi
  http://basisinkomen.nu

 38. Pirate Bay: kat-en-muisspel nog niet voorbij « Bits of Freedom

  […] blokkade mee te werken, stapte BREIN naar de rechter. In 2012 werd de organisatie door de rechtbank in het gelijk gesteld. Veel internetabonnees in Nederland hadden daarna géén rechtstreekse toegang tot de website meer, […]

 39. Hoe kun je Pirate Bay toch bezoeken? - Lifehacking

  […] tonen we aan dat deze dubieuze lobby-organisatie slechts bezig is een achterhoedegevecht te voeren. Diensten als iTunes en Spotify zijn immers het levende bewijs van een goed renderend […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.