• Menu

0 recente resultaten

Europese Commissie blind voor kritiek bewaarplicht

Jouw provider moet maandenlang bijhouden met wie je wanneer contact hebt gehad en waar je toen was. Dat moet op grond van de bewaarplicht. De Europese Commissie moet die regels nu aanpassen. Het ideale moment om alle kritiek te onderzoeken. Maar uit een gelekt intern document wordt helaas duidelijk dat de Commissie alle kritiek negeert en de bewaarplicht ten koste van alles wil behouden of zelfs uitbreiden.

Waar gaat het over?

De verplichte opslag van gebruikers- en verkeersgegevens levert niets op, maar vormt wel een gigantische inbreuk op de privacy van 500 miljoen onverdachte Europeanen. Dat schrijven wij al langer. De Europese Commissie deed vorig jaar toch een schampere poging de noodzaak van de bewaarplicht te onderbouwen. Bits of Freedom fileerde, samen met de Europese koepel­organisatie EDRi, de evaluatie en schreef een schaduwrapport (pdf).

Dat werd genegeerd en de Europese Commissie werkt nu verder aan een aanpassing van de Europese regels. Uit een gelekt intern document (pdf) blijkt nu dat de Europese Commissie er alles aan doet om de bewaarplicht te behouden of zelfs uit te breiden. De Commissie verbindt geen conclusie aan het gebrek aan bewijs, stelt de verkeerde vragen en denkt zelfs aan een bizarre uitbreiding. Hoe vooringenomen kan je zijn?

Noodzaak zal nooit bewezen worden

De Commissie schrijft dat ze “strong views from law enforcement” gekregen heeft dat de bewaarplicht “crucial [is] for criminal investigations and trials”. Die views zijn niet meer dan meningen, die zijn er genoeg. Op grond van de Europese verdragen is de Commissie verplicht om de noodzaak van de bewaarplicht te bewijzen. En daar is niets van in het document te vinden. De uitspraak van Eurocommissaris Malmström Data Retention is here to stay(pdf) weergalmt als mantra door de notitie.

Sterker nog: “strong qualitative evidence [has been received] only from 11 out of 27 Member States.” Kwantitatief onderzoek ontbreekt volledig. De Commissie constateert “The statistics required under Article 10 do not, as it is currently interpreted, enable evaluation of necessity and effectiveness.” En dus doen de ambtenaren een stapje achteruit. Ze vragen: “What are the most effective ways of demonstrating value of data retention in general and of the [directive] itself?” Want die bewaarplicht móet blijven. In plaats van dat ze de bewaarplicht afschaft, vraagt ze zich af hoe ze haar burgers kan overtuigen van de “waarde” ervan.

Maar niet alleen moet de bewaarplicht blijven, als het aan de opsporingsdiensten ligt wordt de bewaarplicht zelfs uitgebreid. Die vragen om het bizarre concept “technological neutrality”, zo blijkt uit het document. Dat zou betekenen dat straks niet alleen van je telefoongesprekken langdurig bewaard moet worden met wie je wanneer contact hebt gehad, maar ook van al je Facebook updates, je Gmail e-mails, je Hyves krabbels en je up- en downloads. En wat geen verrassing mag zijn: “there are also some calls for the extension of the purpose to include copyright infringements, which may include illegal downloads.Function creep to the max!

En jouw privacy?

Jouw privacy wordt volledig genegeerd door de Europese Commissie. Je zorgen komen slechts zijdelings aan bod: niet altijd duidelijk is wie er bij de bewaarde gegevens mag en waar ze voor worden gebruikt. En dat is het. Absurd als je je bedenkt dat de Europese privacy­waakhond de richtlijn “without doubt the most privacy invasive instrument ever adopted by the EU” (pdf) noemt.

De Europese Commissie kan nog altijd niet bewijzen dat de bewaarplicht écht nodig is. Laat staan dat het deze enorme inbreuk op onze privacy rechtvaardigt. Hoogste tijd dat de Commissie stopt met het grootschalig bespieden van onverdachte Europese burgers.

Update 11 januari 2012: Verduidelijking van de gegevens die door de opsporingsdiensten gewenst worden toegevoegd.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag