Websiteblokkade achterhoedegevecht tegen kunstenaars en fans

Europese Commissie blind voor kritiek bewaarplicht

Datalek: Udense vuurwerkhandel lekt klantenbestand

Jouw provider moet maandenlang bijhouden met wie je wanneer contact hebt gehad en waar je toen was. Dat moet op grond van de bewaarplicht. De Europese Commissie moet die regels nu aanpassen. Het ideale moment om alle kritiek te onderzoeken. Maar uit een gelekt intern document wordt helaas duidelijk dat de Commissie alle kritiek negeert en de bewaarplicht ten koste van alles wil behouden of zelfs uitbreiden.

Waar gaat het over?

De verplichte opslag van gebruikers- en verkeersgegevens levert niets op, maar vormt wel een gigantische inbreuk op de privacy van 500 miljoen onverdachte Europeanen. Dat schrijven wij al langer. De Europese Commissie deed vorig jaar toch een schampere poging de noodzaak van de bewaarplicht te onderbouwen. Bits of Freedom fileerde, samen met de Europese koepel­organisatie EDRi, de evaluatie en schreef een schaduwrapport (pdf).

Dat werd genegeerd en de Europese Commissie werkt nu verder aan een aanpassing van de Europese regels. Uit een gelekt intern document (pdf) blijkt nu dat de Europese Commissie er alles aan doet om de bewaarplicht te behouden of zelfs uit te breiden. De Commissie verbindt geen conclusie aan het gebrek aan bewijs, stelt de verkeerde vragen en denkt zelfs aan een bizarre uitbreiding. Hoe vooringenomen kan je zijn?

Noodzaak zal nooit bewezen worden

De Commissie schrijft dat ze “strong views from law enforcement” gekregen heeft dat de bewaarplicht “crucial [is] for criminal investigations and trials”. Die views zijn niet meer dan meningen, die zijn er genoeg. Op grond van de Europese verdragen is de Commissie verplicht om de noodzaak van de bewaarplicht te bewijzen. En daar is niets van in het document te vinden. De uitspraak van Eurocommissaris Malmström Data Retention is here to stay(pdf) weergalmt als mantra door de notitie.

Sterker nog: “strong qualitative evidence [has been received] only from 11 out of 27 Member States.” Kwantitatief onderzoek ontbreekt volledig. De Commissie constateert “The statistics required under Article 10 do not, as it is currently interpreted, enable evaluation of necessity and effectiveness.” En dus doen de ambtenaren een stapje achteruit. Ze vragen: “What are the most effective ways of demonstrating value of data retention in general and of the [directive] itself?” Want die bewaarplicht móet blijven. In plaats van dat ze de bewaarplicht afschaft, vraagt ze zich af hoe ze haar burgers kan overtuigen van de “waarde” ervan.

Maar niet alleen moet de bewaarplicht blijven, als het aan de opsporingsdiensten ligt wordt de bewaarplicht zelfs uitgebreid. Die vragen om het bizarre concept “technological neutrality”, zo blijkt uit het document. Dat zou betekenen dat straks niet alleen van je telefoongesprekken langdurig bewaard moet worden met wie je wanneer contact hebt gehad, maar ook van al je Facebook updates, je Gmail e-mails, je Hyves krabbels en je up- en downloads. En wat geen verrassing mag zijn: “there are also some calls for the extension of the purpose to include copyright infringements, which may include illegal downloads.Function creep to the max!

En jouw privacy?

Jouw privacy wordt volledig genegeerd door de Europese Commissie. Je zorgen komen slechts zijdelings aan bod: niet altijd duidelijk is wie er bij de bewaarde gegevens mag en waar ze voor worden gebruikt. En dat is het. Absurd als je je bedenkt dat de Europese privacy­waakhond de richtlijn “without doubt the most privacy invasive instrument ever adopted by the EU” (pdf) noemt.

De Europese Commissie kan nog altijd niet bewijzen dat de bewaarplicht écht nodig is. Laat staan dat het deze enorme inbreuk op onze privacy rechtvaardigt. Hoogste tijd dat de Commissie stopt met het grootschalig bespieden van onverdachte Europese burgers.

Update 11 januari 2012: Verduidelijking van de gegevens die door de opsporingsdiensten gewenst worden toegevoegd.

 1. Nevel

  Volledig mee eens.
  Er ontbreekt alleen nog ergens een werkwoord: “De Europese Commissie kan nog altijd niet bewijzen dat de bewaarplicht écht nodig.”

 2. Rejo Zenger

  @nevel: Dank je wel, ik heb het aangepast.

 3. Reinout

  Goed stuk! Hopelijk lezen onze politici het ook..

 4. Jaap Vegter

  Webwereld van vandaag (10 jan 2012) attendeerde me op het plan van de Europese Comissie.

  Webwereld schrijft: “In het kader van de herziening van de bewaarplicht heeft de Europese Commissie de meningen gevraagd van lidstaten en opsporingsdiensten over de tot nu toe geldende richtlijnen. Dat leverde onder meer het verwijt op dat de bewaarplicht zo moeilijk is te verklaren en te rechtvaardigen door lokale politici en opsporingsdiensten. Aan de Europese Commissie is gevraagd met betere argumentatie te komen om de bewaarplicht beter te beargumenteren.”

  De politiek en “oom agent” slagen er dus niet in de bewaarplicht te rechtvaardigen (geen verrassing) en desondanks wil de Comissie die plicht uitbrieden. Bizar.

 5. Linda

  Zeg beste mensen bij BOF, kunnen wij lezers iets doen om jullie te steunen bij de strijd tegen dit soort megalomane plannen? *Naast donaties natuurlijk ;-))* Online petities? Contact opnemen met de politieke partij waarop je gestemd hebt (als dat tenminste een privacyminnende partij is)? Wat is jullie advies voor de mensen die zich zorgen maken over dit soort beleid en graag ook in actie willen komen? Met de aankondiging van ACTA en het voornemen om de Data Retention Directive verder uit te breiden, is de tijd van ‘er rustig achter ons pc’tje schande van spreken’ toch echt wel voorbij! Europa trekt zich duidelijk weinig aan van dat soort ‘vrijblijvende’ kritiek. Het zou bijvoorbeeld handig zijn als jullie het voortouw willen nemen met diverse gerichte online petities, waarin duidelijk en simpel wordt aangegeven waarom deze plannen zo schadelijk zijn, zodat wij onze familie en vrienden beter op de hoogte kunnen brengen… Of misschien zijn er andere mogelijkheden, zoals een burgerinitiatief?

 6. Karin

  Ja, ik onderschrijf de vragen van Linda.
  Verzet!

 7. Controller

  Gelijk afschaffen wat mij betreft, echter het zal alleen maar erger worden. Op webwereld staat al weer wat leuks ‘politie scant sociale media en blogs op verdachte info’ doel analyse van potentieel crimineel gedrag om vervolgens preventief te kunnen optreden. Enge gedachte.., het betreft hier Israëlische software welke door Ordina beheert en geïntegreerd gast worden.
  https://plusone.google.com/_/+1/fastbutton?url=http%3A%2F%2Fwebwereld.nl%2Fnieuws%2F109156%2Fpolitie-scant-sociale-media-op–verdachte-info-.html&size=small&count=false&annotation=&hl=nl&jsh=m%3B%2F_%2Fapps-static%2F_%2Fjs%2Fwidget%2F__features__%2Frt%3Dj%2Fver%3D_xsEA5RJavc.nl.%2Fsv%3D1%2Fam%3D!bMxf2l2AOqKIHfWTkg%2Fd%3D1%2F#id=I1_1326274006855&parent=http%3A%2F%2Fwebwereld.nl&rpctoken=311335797&_methods=onPlusOne%2C_ready%2C_close%2C_open%2C_resizeMe

 8. Remi

  Niet eens met Controller, want als er een aanslag zou worden gepleegd die eerst op social media stond (in Amerika al een paar keer voorgekomen) zou iedereen er ook schande van spreken. Ik vind het niet erg als de politie op zoek is naar potentiële gevaren. Als ik op de markt loop en roep dat ik mezelf op ga blazen rent toch ook iedereen weg?

  Wel ben ik het met Linda eens, we moeten ons hier met man en macht tegen verzetten!

 9. Sybil

  Wat Linda en Karin zeggen!! Ik heb de brieven waarin ik vraag om m’n gegevens van bijv. KPN, Bol en Arriva klaarliggen, maar er moet toch meer zijn?

 10. Jaap Vegter

  Suggestie aan Sybil: vraag eens aan je zorgvezekeraar of, en zo ja an wie, je gegevens over doktersbezoek, diagnose en medicijngebruik worden doorgegeven en met welk doel.

 11. Rejo Zenger

  @Linda, @Karin, @Sybil: Je kunnen op ontzettend veel manieren helpen. Je helpt ons uiteraard met structurele donatie, maar je helpt ons even goed als je ons verhaal aan je vrienden verteld. Natuurlijk kun je ons ook heel praktisch helpen: we hebben altijd plaats voor flexibele en vaste vrijwilligers, maar we zijn ook geholpen als je ons je ervaringen met inzageverzoeken die je met PIM doet vertelt. Kortom, er is genoeg. Zie ook https://www.bof.nl/doe-mee/ .

 12. Linda

  Dank voor je reactie Rejo. Mijn suggestie was dat jullie de Nederlandse internetgemeenschap best nog wat actiever mogen inzetten. Voor veel van ons, die niet zo diep in de materie zitten, is het vaak lastig om de info duidelijk en krachtig over te brengen aan vrienden. Een online petitie waarin kort en bondig wordt omschreven waar precies de knelpunten van een nieuw wetsvoorstel zitten, is bijvoorbeeld makkelijker te circuleren via social media. Er zijn veel mensen die zich zorgen maken over de internetvrijheid, maar het ontbreekt nog aan organisatie (op enkele paniekpetities na). Jullie hebben veel goodwill bij de internetters en we waarderen enorm wat jullie doen. Dus ik denk dat jullie bij dergelijke initiatieven op veel steun kunnen rekenen. Als jullie e.e.a. vervolgens aankaarten bij politici, geeft een flinke lijst digitale handtekeningen misschien nog een krachtiger signaal af. Tis maar een ideetje! 🙂

 13. Rejo Zenger

  @Linda, dank je wel voor je suggestie!

 14. NB

  @controller: waarom gelijk een MEGA URL via google +1 naar een artikel dat gelijk op webwereld kan worden waargenomen ZONDER de omweg langs diensten die van alles proberen vast te leggen…
  http://webwereld.nl/nieuws/109156/politie-scant-sociale-media-op–verdachte-info-.html

 15. Hawick

  Welke politieke partij doet in haar programma uitspraken over privacy en internet beleid ?

  En zo nee, waarom niet ?

  Ik zie nergens tabelletjes met standpunten per partij !!!!

  Wel constateer ik dat het bedrijfsleven op een indirecte manier veel invloed koopt in heel europa.
  Als we het lobby-en nu eens strafbaar stellen …..
  En als we de onschendbaarheid van een politicus in een lobby-zaak structureel opheffen
  En idem voor een bestuurder / lid regering.

  Want de democratie verwatert momenteel in een heel hoog tempo !!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.