Regering onderzoekt internettap voor veiligheidsdiensten

Kamer wil alternatieven voor downloadverbod en websiteblokkades

2011: een bewogen jaar voor internetvrijheid
DOSSIER: Platformen

Het was nog even spannend maar de Tweede Kamer heeft zich nu officieel tegen de handhaafplannen van Teeven uitgesproken. Op de laatste Kamerdag van 2011 vroeg een meerderheid van het parlement de regering af te zien van het downloadverbod én websiteblokkades.

Louis Bontes (PVV) diende samen met GroenLinks, D66, de PvdA en de Partij voor de Dieren een motie (PDF) in waarin de regering wordt gevraagd om af te zien van het downloadverbod en op zoek te gaan naar alternatieven om het legale aanbod te stimuleren. Gezien zijn eerdere opmerkingen werd de motie door staatssecretaris Teeven ontraden. Maar gelukkig hadden de ondertekenende partijen een meerderheid in de Kamer en stemde ook de ChristenUnie voor de motie, waardoor deze werd aangenomen.

Ook sprak de Kamer zich uit tegen een ander plan van de staatssecretaris, namelijk het blokkeren van de toegang tot ‘inbreukfaciliterende’ websites. Kees Verhoeven (D66) diende een motie in tegen deze plannen. Teeven vroeg Verhoeven om deze motie aan te houden, maar een meerderheid van de Kamer (SP, PvdD, PvdA, GroenLinks, D66 en de PVV) steunde deze motie tegen websiteblokkades.

Net als Bits of Freedom (PDF), vraagt de Kamer tot slot om alternatieve betaalmodellen serieus te onderzoeken. Mariko Peters (GroenLinks) en Sharon Gesthuizen (SP) verzochten de regering te onderzoeken hoe de thuiskopieheffing uitgebreid kan worden en om Europese initiatieven op dit gebied af te wachten. Tot die tijd zou het kabinet geen onomkeerbare stappen moeten nemen. Teeven raadde deze motie af. In de Kamer bleek geen meerderheid te bestaan voor deze motie, alleen de SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 stemden voor deze motie.

Dat de Kamer zich uitspreekt tegen de handhaafplannen van Teeven betekent dat de regering zich serieus moet gaan verdiepen in alternatieve verdienmodellen voor kunstenaars (zie hier de suggesties die wij al eerder aan hebben gedragen). En hoewel Teeven al heeft aangegeven dat hij zijn voorstellen, en dus ook het downloadverbod, toch wil uitwerken voordat hij die aan de Kamer voorlegt, geven deze moties een duidelijk signaal af.

Andere moties die werden ingediend richtten zich vooral op de rol van Buma/Stemra en het toezicht op deze organisatie. Alle moties zijn hier terug te lezen, de uitslag van de stemmingen vind je hier.

 1. ceesruyter@gmail.com

  De afspraken van de Regering zijn allang gemaakt.
  De wetgeving zoals in Frankrijk is gewoon onderweg.
  Iedereen slaapt lekker verder.
  VPN gaat nog heel groot worden.

 2. billie

  Ja dat zal wel maar veel data verkeer downloaden is wel te zien wat het ook is en dan ben je nog de klos .

 3. Simon le Bon

  Die wetgeving is alleen in het belang van de industrie en niet de artiest.

  Het opmerkelijke feit is dat Louis CK binnen twee weken al meer dan een miljoen dollar heeft omgezet met zijn show. Voor 5 dollar te downloaden is de show te downloaden “No DRM, no regional restrictions, no crap. You can download this file, play it as much as you like, burn it to a DVD, whatever”.
  https://buy.louisck.net/news

  Geeft je toch te denken, nietwaar?

  Dankzij de lobby is de patent-/octrooi-/auteursrechtenwetgeving al helemaal over de top en ze wil nog meer.
  IMO zou het lobby-en verboden moeten worden, dit corrumpeert namelijk de democratie en besluitvorming.

 4. Aat

  Kijk maar naar de berichten in het nieuws, de V.S. voert politieke druk uit op landen (Spanje, Zweden) om de SOPA doorgevoerd te krijgen… Zal mij niets verbazen als dat ook in NL gebeurt is, zie de recente draai bij politieke partijen in het voordeel van SOPA/ACTA. Smerig spel.

 5. Mr.T

  Ach games download ik tegenwoordig vaker legaal dan illegaal, cracken word steeds moeilijker en downloadsnelheden zijn legaal veel stabieler en sneller.

 6. kees

  Het moet niet gekker worden. de kamer is in overleg wat te doen en Ziggo en xs4all moeten blokkeren??? waar gaan we heen met dit kutland!!!!!

 7. HL

  En dan moet Buma/Stemra de zaakjes gaan controleren?

 8. H.H

  Je mag in dit kut land alleen maar werken en belasting betalen,maar een filmpje downloaden mag niet !! H.H

 9. Rechter stemt in met censuur en beperkt de internetvrijheid | George Knight

  […] Internetproviders Ziggo en Xs4all moeten tegen hun zin de downloadsite The Pirate Bay blokkeren. De rechtbank in Den Haag heeft dat besloten nadat Stichting Brein een bodemprocedure had aangespannen, aldus technologiesite Tweakers. Stichting Brein verwacht dat andere providers ook The Pirate Bay blokkeren. De uitspraak komt onverwacht. Eind 2011 stemde de Tweede Kamer in meerderheid tegen blokkades. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.