• Menu

0 recente resultaten

PVV steunt achterkamertjespolitiek ACTA

Het achterkamertjesverdrag ACTA is achter gesloten deuren onderhandeld. En minister Verhagen wilde die onderhandelingsstukken geheim houden. Terwijl we dan niet weten wat de reikwijdte van dat verdrag is. Op 14 december stemde het parlement over of die stukken openbaar moesten worden gemaakt. Je zou toch denken dat de PVV tegen geheimhouding van dit verdrag is. Wat bleek? Niets is minder waar.

Kees Verhoeven (D66) diende tijdens het overleg samen met Pauline Smeets (PvdA) en Ewout Irrgang (SP) een motie in. In de motie wordt de regering verzocht om namens de EU alle ACTA-partners te verzoeken om de onderhandelingsdocumenten openbaar te maken. Ook wordt de regering in de motie verzocht om zonder deze stukken niet namens Nederland akkoord te gaan met ACTA, in ieder geval tot aan de definitieve ratificatie.

Het CDA, de VVD en de SGP verrasten ons niet: die stemden tegen de motie. Maar teleurstellend was de draai van de PVV. Waar deze partij in november samen met GroenLinks, de SP, de PvdA en D66 nog vurig pleitte voor openbaarmaking van de stukken en in december openheid eiste, bleek tijdens de voorbereiding op de Handelsraad al dat de partij als een blad aan de boom was gedraaid. En een dag later stemde de PVV dan ook tegen de motie, waardoor die geen meerderheid haalde. En daardoor kon ook Europa het verdrag ondertekenen. Als puntje bij paaltje komt maakt de partij zich dus blijkbaar toch niet zo druk over achterkamertjespolitiek en internetvrijheid.

Omdat de onderhandelingen over ACTA in het geheim hebben plaatsgevonden is het niet duidelijk wat de reikwijdte van het verdrag precies is. Bits of Freedom adviseerde de Kamer dan ook om te vragen om openbaarmaking van de onderhandelingstukken voordat het parlement zich uitspreekt over dit verdrag. Nu zal het parlement slechts nog één kans krijgen om het verdrag te weigeren: als Verhagen een wetsvoorstel voor goedkeuring introduceert. We hopen dat de PVV dan meer ruggengraat heeft.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag