Datalek: KPN lekt klantgegevens Gemnet

PVV steunt achterkamertjespolitiek ACTA

Megaupload en de risico's van auteursrechthandhaving
DOSSIER: Platformen

Het achterkamertjesverdrag ACTA is achter gesloten deuren onderhandeld. En minister Verhagen wilde die onderhandelingsstukken geheim houden. Terwijl we dan niet weten wat de reikwijdte van dat verdrag is. Op 14 december stemde het parlement over of die stukken openbaar moesten worden gemaakt. Je zou toch denken dat de PVV tegen geheimhouding van dit verdrag is. Wat bleek? Niets is minder waar.

Kees Verhoeven (D66) diende tijdens het overleg samen met Pauline Smeets (PvdA) en Ewout Irrgang (SP) een motie in. In de motie wordt de regering verzocht om namens de EU alle ACTA-partners te verzoeken om de onderhandelingsdocumenten openbaar te maken. Ook wordt de regering in de motie verzocht om zonder deze stukken niet namens Nederland akkoord te gaan met ACTA, in ieder geval tot aan de definitieve ratificatie.

Het CDA, de VVD en de SGP verrasten ons niet: die stemden tegen de motie. Maar teleurstellend was de draai van de PVV. Waar deze partij in november samen met GroenLinks, de SP, de PvdA en D66 nog vurig pleitte voor openbaarmaking van de stukken en in december openheid eiste, bleek tijdens de voorbereiding op de Handelsraad al dat de partij als een blad aan de boom was gedraaid. En een dag later stemde de PVV dan ook tegen de motie, waardoor die geen meerderheid haalde. En daardoor kon ook Europa het verdrag ondertekenen. Als puntje bij paaltje komt maakt de partij zich dus blijkbaar toch niet zo druk over achterkamertjespolitiek en internetvrijheid.

Omdat de onderhandelingen over ACTA in het geheim hebben plaatsgevonden is het niet duidelijk wat de reikwijdte van het verdrag precies is. Bits of Freedom adviseerde de Kamer dan ook om te vragen om openbaarmaking van de onderhandelingstukken voordat het parlement zich uitspreekt over dit verdrag. Nu zal het parlement slechts nog één kans krijgen om het verdrag te weigeren: als Verhagen een wetsvoorstel voor goedkeuring introduceert. We hopen dat de PVV dan meer ruggengraat heeft.

 1. Thedevineass

  Stop de regering en teken de petitie tegen ACTA http://www.verwerpacta.petities.nl

 2. Marc

  Tja, niets nieuws onder de zon natuurlijk, de PVV heeft al vanaf haar geboorte last van ernstige ruggengraat verweking.

 3. Anonymous

  Partijen die geen openheid vragen en voor ACTA stemmen die verdienen het niet om ons te mogen vertegenwoordigen. Dit soort praktijken moet gestopt worden voordat we straks in een dictatuur leven.

 4. billie

  Maar nu is de vraag of ook alle 27 lid staten zulle tekenen zo niet dan hebben ze nog niks.

 5. vrijinternet

  En zo zal de PVV ook opeens voor een downloadverbod zijn, want de PVV geeft alles op om in een goed daglicht bij de coalitiepartijen te komen.

 6. Riph

  Verstuurd aan de PVV:

  Geert,

  Ik heb op jouw gestemd en zal dat blijven doen.
  Maar ik volg wél jouw weg.
  Soms ben ik het eens, soms niet en soms heb ik vragen.
  Ik heb hierbij een URL welke verwijst naar een bericht van Bits Of Freedom.

  https://www.bof.nl/2011/12/14/pvv-steunt-achterkamertjespolitiek-acta/

  Ik ben behoorlijk geschrokken van jouw standpunt.
  Openbaarheid en transparantie van bestuurderen vind ik, ter bescherming van de democratie, prioriteit nummer één hebben. Ik doe daar geen concessies aan (ik mag geheimen hebben, de overheid niet).
  Het mag mij ook wat kosten (niet alleen geld, maar ook kwetsbaarheid).
  Voor dat ik conclusies trek wil ik graag weten wat jou er toe heeft bewogen te doen zoals in het artikel van BOF staat.
  Met een vriendelijke groet

  Riph van den Assum

 7. Ot van Daalen

  Hi Riph, we zijn erg benieuwd naar de reactie van de PVV. Dank voor je comment.

 8. Fred Horbeek

  Beste Riph,

  Het zou me heel erg verbazen als je antwoord zou krijgen van de “heer” Wilders.

  Met vriendelijke groet,
  Fred

 9. Emmanuel

  Ot, je weet wat je te doen staat…
  Flink in de buidel tasten, advertentieruimte in de Telegraaf kopen, en daar met koeienletters in schrijven:

  “Beste lezers, jullie volksvertegenwoordiger vertegenwoordigt jullie niet”.

  Linkie naar dit artikel erbij, hoppekee, hebben we binnen de korste keren weer frisse koppen in de Kamer.

 10. DutchPointer

  Tja, logisch, stel je voor dat we nog eens een Europese Lente nodig hebben. Die onrust, dat is toch niks voor rechts?

 11. Hawick

  Politici die niet voor openbaarmaking stemmen van de inhoud van de stukken VOOR de stemming mogen van mij op een nationale zwarte lijst worden gezet en dienen naar mijn mening systematisch en voor de rest van hun hele politieke carriere achtervolgd te worden door een stukje openbare sociale controle. Elke volksvertegenwoordiger heeft onder ede verklaart vrij van last het volk te vertegenwoordigen. Er is op geen enkele wijze publieke verantwoording afgelegd over de noodzaak van geheimhouding of de reikwijdte van dat verdrag. Elke volksvertegenwoordiger die zich zo gedraagt dient uit elk toekomstig openbaar ambt te worden geweerd met alle democratische en wettige middelen. Geheime stemmingen of stemmingen over geheime stukken is een pot nat. Als zelfs de noodzaak van geheimhouding niet openbaar kan worden gemotiveerd, dan kan het verdrag maar beter niet worden ondertekend. Pek en veren voor dit soort politici!!! Zij vermoorden de democratie.

 12. Ozymandrias

  a) belachelijk dat er iets gebeurt in de achterkamertjes waar “wij” als Nederlands geen weet van hebben.
  b) de PVV zijn dus ook draaikonten.

 13. billie

  Maar ja we kunnen ons heel druk maken jullie denken toch niet dat alle 27 lid staten daar uit eindelijk echt in mee gaan .En dat is wel nodig voor ACTA en dan wordt alles verworpen.

 14. Pietje

  Volksverlakkerij eerste klas.

 15. Henri

  Die Zwarte Duivel (Obama) is een achterdochtige gevaarlijke idioot, die er op uit is de censuur eveneens door te voeren op internet. Internet is de laatste plaats waar vrije gedachten van burgers en hun meningen ongecensureerd kunnen worden ge-uit. In de media (kranten( is daar al lang geen sprake meer van.! De Acta-wet is ook een verzinsel van deze gevaarlijke. Tevens schijnt hij al een aantal FEMA-kampen ingericht te hebben, voor mensen die een andere mening hebben dan hij. Een gevaar voor de wereldvrede is hij zeker. Nu proberen ze Acta in Europa via sluwe achterkamertjespolitiek er door te drukken. En wij staan er bij en kijken er naar!

 16. de deurwaarder

  Volksvertegenwoordigers noemen ze zich dan nog haha….. het zijn allen europavertegenwoordigers en ze hopen dat ze aan het eind van de rit lekker kunnen harken (geld wel te verstaan). Niks volksvertegenwoordigers. Het volk in Nederland kan barsten en mag alleen maar betalen voor dat rukeuropa…… het is echt een dikke vette Schande! en de Hollanders maar ja knikken en betalen.

 17. Albert Pruisscher

  Als jullie politiek ook bestaat uit normen en waarden kap dan alles af wat boven de 100 duized krijgt, dan is heel nederland gered en zijn er geen zakken vullers meer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.