Megaupload en de risico's van auteursrechthandhaving

We waarschuwen al langer voor de risico’s van strenge auteursrechthandhaving. Zo is het onterecht verwijderen van publicaties en domeinnamen op basis van het auteursrecht een probleem. Hoe gaat dat in de praktijk mis? Twee recente voorbeelden.

Onterecht uit de lucht

De Amerikaanse Immigration and Customs Enforcement heeft vorig jaar beslag gelegd op tientallen domeinnamen. Dit gebeurde in het kader van Operation In Our Sites, een initiatief om domeinnamen over te nemen die inbreuk zouden maken op auteursrecht. Onderdeel van die tientallen domeinnamen was de populaire hiphop website Dajaz1.com.

Wat bleek? De domeinnaam is een jaar lang onterecht en onaangekondigd uit de lucht gehouden door de overheid. Bij nader onderzoek bleek het een onschuldig hiphopblog te zijn. Dajaz1 toonde aan dat de liedjes met toestemming van de artiesten en labels op de blog waren gepubliceerd. Uiteindelijk heeft de Amerikaanse overheid toegegeven dat ze een fout had gemaakt en is Dajaz1.com weer online.

Misbruik van auteursrecht

Niet alleen de Amerikaanse overheid verwijdert onterecht informatie. Het auteursrecht kan ook door private organisaties worden misbruikt. Een voorbeeld. De lockersite Megaupload zou volgens de RIAA (een soort Amerikaanse Brein) op een zwarte lijst met overtredende sites moeten worden geplaatst omdat zij auteursrechtinbreuk zou plegen.

Daarom startte Megaupload een reclamecampagne, met een videoclip waarin internationale artiesten  uitleggen waarom Megaupload zo handig is. Maar als je de video op YouTube bekeek krijg je dit te zien:

Zoals je kunt zien is de video van Megaupload op verzoek van Universal (UMG) verwijderd van Youtube (hier wel te zien). En het probleem is: MegaUpload beschikte over alle rechten op die video. De verwijdering was dus onterecht. En zo krijgt Universal de macht om volstrekt rechtmatige informatie van het internet te laten verwijderen. Zoals Corynne McSherry van de Electronic Frontier Foundation zegt:

“This appears to be yet another example of the kind of takedown abuse we’ve seen under existing law — and another reason why Congress should soundly reject the broad new powers contemplated in the Internet Blacklist Bills, aka SOPA/PIPA.”

Met het doorvoeren van de SOPA-wet wordt dit soort censuur straks nog makkelijker. Niet alleen tegen Amerikanen maar ook tegen jou, want het neerhalen van domeinnamen is niet beperkt tot de Amerikaanse grens.

Wat moeten overheden hier volgens ons uit leren? Dat wetgeving zoals SOPA verstrekkende, onbedoelde gevolgen heeft en dat auteursrecht maar al te makkelijk misbruikt kan worden voor censuur. Als iets rechtmatig is, mag het niet van het internet worden verwijderd. Je kan dat waarborgen door bijvoorbeeld rechtelijke tussenkomst te verplichten bij dit soort maatregelen.

Welke voorbeelden kennen jullie van dit soort onterechte ‘takedowns’?

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.