• Menu

0 recente resultaten

Internationale vrijheidscoalitie tegen Amerikaans censuurvoorstel

Pogingen om het auteursrecht op internet te handhaven leiden al jaren tot draconische wetsvoorstellen. Maar één land spant de kroon: de Verenigde Staten. En dit keer zijn de effecten van een nieuw gelanceerd wetsvoorstel ver buiten de Verenigde Staten voelbaar: ook niet-Amerikaanse internetters zouden hier slachtoffer worden. Daarom heeft een internationale coalitie van burgerrechtenorganisaties zich tegen dit voorstel uitgesproken.

Het nieuwe wetsvoorstel, de Stop Online Piracy Act (PDF), geeft de Amerikaanse overheid de mogelijkheid om internet-, betalings-, zoekmachine- en advertentiediensten aan buitenlandse websites te beperken. Ook kan de overheid domeinnamen van het internet halen.

En deze maatregelen zijn beschikbaar tegen alle websites die auteursrechtinbreukmakend materiaal bevatten. Terwijl één inbreukmakende foto in theorie al genoeg zou zijn om op de zwarte lijst van de Amerikaanse overheid te belanden. Dat betekent dat dit voorstel ook Nederlandse en andere niet-Amerikaanse websites kan raken.

Een groot aantal internationale organisaties hebben zich dan ook tegen dit voorstel gekeerd in een brief die vandaag is verzonden (PDF) aan het Amerikaanse parlement. Bits of Freedom is mede-ondertekenaar. Want we hebben in Nederland al onze handen vol met de plannen van onze regering. Het helpt niet bepaald dat Amerika ondertussen probeert om het hele internet verder te controleren. Gelukkig zijn tech-giganten zoals Google, Mozilla en eBay óók tegen. We houden het in de gaten.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag