Europees Parlement op de bres voor netneutraliteit

Datalek: Gemeente Zeewolde lekt gegevens ambtenaren

Teeven's vijfde voornemen: meer handhaving is nodig
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek Datalekken alweer uitgebreid. Wachtwoorden van journalisten en ambtenaren zijn op straat komen te liggen via de website van de gemeente Zeewolde.

De website Webwereld heeft een lijst gekregen waarin e-mailadressen en wachtwoorden van journalisten, gemeenteraadsleden, politiemedewerkers en een Tweede Kamerlid staan. De lijst bevat gevoelige informatie van zo’n vierhonderd mensen. De gegevens zijn gelekt via de website van de gemeente Zeewolde.┬áDe gegevens bleken eenvoudig toegankelijk via de oude website die in compleet onbeheerde staat achter was gelaten. Dat zou volgens de gemeente geen probleem zijn. Bijna alle wachtwoorden waren bovendien van een zeer slechte kwaliteit. Hierbij kwamen plaatsnamen voor en er werden vaak geen hoofdletters of bijzondere tekens gebruikt.

Wethouder Rein Zijlstra van de gemeente Zeewolde legt de verantwoordelijkheid voor het uitlekken van de gegevens bij de oude provider. Wel heeft hij toegezegd in de toekomst kritischer de diensten van de internetaanbieder van de gemeente te volgen. De speciale webpagina van de gemeente Zeewolde actueel geeft toelichting op het datalek.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een tekstvoorstel voor een wetsartikel geschreven dat beheerders van databanken verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat tekstvoorstel toegelicht in een position paper.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.