In de discussie over netneutraliteit wordt door internetproviders vaak gedaan alsof er niks aan de hand is. Maar wij weten wel beter: internetproviders in heel Europa beperken de vrijheid van gewone internetters dagelijks. Daarom gaan wij nu voor eens en altijd een eind maken aan die discussie. We gaan samen met andere Europeanen een lijst aanleggen van alle manieren waarop internetproviders het surfgedrag van Europese internetters beperken. Zodat in niet alleen in Nederland, maar in heel Europa een open internet wordt beschermd.
Sinds de discussie in het Nederlandse parlement weten de meeste Nederlandse internetters het maar al te goed: als het aan internetaanbieders, zoals KPN ligt, zouden ze jouw online gedrag vergaand controleren. Hierbij moet je denken aan het blokkeren van bepaalde websites, het geld vragen voor goedkope internettelefonie en het afknijpen van innovatieve applicaties zoals filesharing. En dat beperkt jouw internetvrijheid.
Toch lijkt de Europese Commissie vooralsnog de hete aardappel voor zich uit te schuiven. Ze onderkent dat bepaalde diensten in Europa beperkt worden, maar vindt dat onvoldoende bewijs om het ook te verbieden. Met uitzondering van Nederland en België, die hopelijk snel hiervoor een wet zullen aannemen, bestaat hierover in heel Europa nog geen regelgeving. En zelfs in Nederland is het nog afwachten of de Eerste kamer de wet zal aannemen.
Dit is natuurlijk schandalig. Daarom hebben wij samen met La Quadrature du Net, de Franse tegenhanger van Bits of Freedom, de handen ineen geslagen en een nieuw platform opgezet: RespectMyNet. Hiermee kunnen we internetproviders die de internetvrijheid beperken aan de schandpaal nagelen. Via deze website kunnen alle Europeanen beperkingen door providers op het open internet melden.
Ken je een provider die jouw surfgedrag beperkt? Laat het weten op de website. Nu kunnen we de Europese Commissie laten zien dat onze internetvrijheid wel degelijk beperkt wordt. En heb je tips of opmerkingen over RespectMyNet? Feedback is welkom!
Anoniem
Alinea 1: “Zodat in niet alleen in Nederland…” – spelfoutje. Eerste “in” mag weg. 😉
Sterk artikel verder, zet DPI maar vast op de lijst. Ze zeggen dan wel dat ze het gebruiken om hun verkeer te monitoren – maar daar is DPI niet voor bedoeld. Brieven moeten gesloten blijven, ook op het web.
Ben
RespectMyNet gebruikt geen HTTPS, en de feedbackwebsite geeft (in Firefox) een melding dat de connectie niet vertrouwd is… Wat is dat nou? 😉
Anonymous
Wellicht handig om ook te tonen hoe je een privacy verantwoord email adres verkrijgt. Overstappen op een andere provider doet namelijk bijna niemand vanwege het bijbehorende verlies van het email adres.
Wieger
http://video.google.nl/videoplay?docid=-2224112978231685011#
Deep Packet Inspection