Bits of Freedom roept Openbaar Ministerie op jouw surfgedrag te beschermen

Advocaten beetje beschermd. Maar onze verkeersgegevens?

En ondertussen in de rest van de wereld…

Nederland tapt veel gesprekken af. Maar soms zijn dat gesprekken tussen een verdachte en zijn advocaat. En dat is een probleem, want die gesprekken duiken ook op in het strafdossier. Daar komt nu gelukkig verandering in: de regering bepaalde recent dat de inhoud van die gesprekken niet meer mag worden gebruikt. Maar hoe zit het met de informatie over die gesprekken – de verkeersgegevens? Die zijn nog steeds vogelvrij.

Het OM nam geregeld gesprekken tussen advocaten en hun cliënten op, en gebruikte die gesprekken vervolgens als bewijs in een strafzaak. De regering heeft daar gelukkig wat aan gedaan en op 8 augustus 2011 bepaald (PDF) dat telefoonnummers van advocaten door middel van een technische maatregel niet getapt zullen worden.

Een goed begin, maar nog lang niet voldoende. Want andere beroepsgroepen die geheimhouding nodig hebben profiteren niet van de regeling. En de rest van de Nederlanders schiet er ook niets mee op. Dus informatie over wie je belde, hoe lang je belde en waar je toen was: al die informatie is volgens de regering niet beschermd. Niet voor geheimhouders, laat staan voor andere Nederlanders. Terwijl die gegevens wel een half jaar tot een jaar lang verplicht worden opgeslagen.

Dat is niet alleen onwenselijk – het is ook onjuist. Rechters in talloze landen hebben de opslag van deze gegevens al ongrondwettig verklaard. Het wordt tijd dat de regering deze schandelijke regel afschaft en zich in Europees verband inzet voor het communicatiegeheim. En ondertussen? Ondertussen kan de regering de bewaarplicht alvast inperken zodat in elk geval de gegevens van advocaten, medici, geestelijken en alle andere geheimhouders worden beschermd. We wachten het af.

 1. ome Willem

  Dit artikel begint met tappen en gaat vervolgens naadloos door over het opslaan van verkeersgegevens. Dat suggereert enigszins dat ook de inhoud van alle gesprekken wordt bewaard. Dat is toch niet zo of heb ik het nou mis?

 2. Ot van Daalen (Bits of Freedom)

  @omewillem: Inderdaad: de inhoud van gesprekken wordt gelukkig nog niet van alle Nederlanders opgeslagen. Excuus voor de verwarring!

 3. Bart

  Communicatie tussen cliënt en advocaat mag volgens de wet niet afgeluisterd of opgenomen worden.
  De tapkamers zijn bewust zo ingericht dat die informatie niet uitgefilterd wordt. Om dergelijke functionaliteit is nooit gevraagd aan de (buitenlandse !!) leverancier van de apparatuur ondanks dat daar vaak op gewezen is.
  “de regering bepaalde recent dat de inhoud van die gesprekken niet meer mag worden GEBRUIKT”. Dat betekent dat afluisteren en opnemen mag, gebruik voor verder onderzoek ook en uitwerken in uitgetypte verslagen ook maar dat het niet meer in een strafdossier als bewijs gestopt mag worden. Ik lees dat alleen de inhoud van het gesprek zelf als bewijs inbrengen niet meer zal gebeuren (was al verboden). Daarmee overtreedt de overheid dan nog steeds de wet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.