Advocaten beetje beschermd. Maar onze verkeersgegevens?

En ondertussen in de rest van de wereld…

Virus vrij spel in databank telecomgegevens

Bits of Freedom houdt de ontwikkelingen bij die raken aan jouw internetvrijheid, in Nederland. Maar het internet is niet aan landsgrenzen gebonden, daarom werpen we ook een blik over de grenzen. Wat gebeurde er de afgelopen tijd in het buitenland?

Internetvrijheid onder vuur
Internetvrijheid ligt, ook in westerse democratieën, onder vuur. In veel gevallen worden onschuldige burgers betrokken bij ingrepen door de overheid. Dit kan gaan om social mediablokkades zoals die zijn voorgesteld tijdens de rellen in Engeland of de “master switch” zoals aan de andere kant van de oceaan. Hier werd in verband met mogelijke (vreedzame) protesten het mobiele netwerk uit de lucht gehaald waardoor in hele wijken niet getelefoneerd of geïnternet kon worden. In Canada wil men zonder gerechtelijke toestemming gegevens over gebruikers kunnen opvragen, en ondertussen geeft Syrië het goede voorbeeld. En China? Die juicht de westerse navolging van zijn censuur– en surveillancetechnieken toe.

Onderzoeken
Beter nieuws kwam uit Duitse en Engelse onderzoeken over de bewaarplicht en cameratoezicht. De uitkomsten (de bewaarplicht zorgt voor 0,1 procent meer opgeloste misdrijven, cameratoezicht voorkomt geen rellen en/of misdaad) zouden voldoende reden moeten zijn om een grondige kosten- batenanalyse uit te voeren.

Wetgeving
In de VS zijn zowel positieve als negatieve ontwikkelingen te melden; de PROTECT-IP wet zorgt ervoor dat de staat en providers internetpolitie spelen voor de copyrightindustrie. Wetgeving tegen de verspreiding van afbeeldingen van kindermisbruik bevat de mogelijkheid van censuur- en surveillanceopties, terwijl de verspreiders de maatregelen relatief eenvoudig kunnen omzeilen. Verder is onduidelijk of buitenlanders recht op e-mailprivacy hebben in de VS, en zorgt de PATRIOT Act, voor (geheime) surveillancemogelijkheden op de eigen burgers. Roemenië werkt aan een nieuwe implementatie van de bewaarplicht – iets waar Bits of Freedom in Nederland al langer tegen ageert. En in Frankrijk dreigen de eerste internetafsluitingen op basis van de ‘three strikes out’-wetgeving realiteit te worden; een veel te grof middel waar onze minister Rosenthal zich ook al eerder tegen uitgesproken heeft.

Aan de positieve kant: er wordt wel werk gemaakt van privacybescherming in de USA, ditzelfde geldt Australië, Filipijnen en Spanje.

Waar is mijn privacy?
Die vraag kan je jezelf wel stellen als MSN je blijft volgen met vrijwel onuitwisbare cookies (inmiddels opgelost volgens Microsoft), in Dresden het berichtenverkeer per woonblok afgeluisterd wordt, en Amerika graait in Europese data. In Engeland werd weer eens duidelijk waarom grote databases een privacyrisico vormen: 900 agenten namen ongeautoriseerd een kijkje in de politiedatabase. Maar ook hacks en stommiteiten kunnen privacy-inbreuken vormen. Onder andere het Amerikaanse leger, Groupon India, Washington Post, Morgan Stanley, Toshiba en de metro van San Francisco waren de afgelopen maanden de pineut. Ronduit pijnlijk was FitBit, waar ingevulde fitnessresultaten (ook sexuele activiteiten verbranden calorieën!) gewoon te googlen waren.

Het kan ook beter!
Om dan toch met twee mooie berichten te eindigen: Internetvrijheid wordt onderdeel van het EU-buitenlandbeleid en Eurocommissaris Viviane Reding is voorstander van een meldplicht datalekken voor de Europese Unie!

Alle bovenstaande links zijn ook te vinden op de Delicious-pagina van Bits of Freedom, waar inmiddels bijna 3000 gecategoriseerde links beschikbaar zijn! (Tip: check ook de RSS-feed!)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.