Bits of Freedom viert verjaardag, blikt vooruit en neemt afscheid

Vijf argumenten tegen een social mediablokkade

Datalek: website integriteitsbureau lek
DOSSIER: Platformen

Londen stond afgelopen week in de fik: criminelen braken in en liepen met HD-tv’s de winkels uit. Iedere avond was het raak. En tot overmaat van ramp verspreidden de rellen zich naar andere steden. Toen bleek dat de criminelen zich zouden organiseren via BlackBerry Messenger (ping) en andere sociale media was de conclusie dus snel getrokken: de stekker eruit. Logisch toch? Nee, niet bepaald. Vijf argumenten tegen een social mediablokkade.

 • Een social mediablokkade raakt onschuldige mensen. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben: zo is Londen een financieel centrum en de meeste bankiers en advocaten maken gebruik van BlackBerry. Hoe weet je zeker dat een social mediablokkade niet leidt tot een faillissement? Maar ook liefdesbrieven, boodschappenlijstjes en geroddel komen niet meer aan. En ook die berichten verdienen bescherming.
 • Een social mediablokkade werkt niet. De logica is kinderlijk eenvoudig: de rellen zijn georganiseerd via social media, dus als je social media blokkeert stop je de rellen. Maar de Rodney King-rellen waren minstens even heftig. En toen bestond het internet nog niet eens. En zelfs toen het hele internet werd uitgezet in Egypte, moest Mubarak toch zijn biezen pakken.
 • Het bestrijden van dit soort criminaliteit kan ook anders, beter. De Engelse politie overwoog eerst om social media uit te zetten: maar ze hebben vervolgens via social media criminelen opgespoord. Door bijvoorbeeld gericht verkeer te tappen – die ping-berichten zijn blijkbaar helemaal niet zo goed beveiligd. Minder ingrijpend. Werkt beter. Is dat dan een vrijbrief om iedereen te tappen en het hele internet in de gaten te houden? Nee, natuurlijk niet. Ook hier geldt weer: onschuldige burgers moeten buiten het vizier van de opsporing blijven.
 • De lijn tussen criminaliteit en politiek protest is moeilijk te trekken. Bijna iedereen is het erover eens: het verzamelen van HD-televisies is niet bepaald aan te merken als politiek protest. Maar die grens is soms moeilijk te trekken. Ook tijdens de revolutie in Egypte werd geplunderd. En toen was ook bijna iedereen het eens: het internet had niet uitgezet mogen worden.
 • China, Iran en Engeland. Wat klopt niet aan dit rijtje? China reageerde verheugd op de uitspraken van de Engelse regering: ze complimenteerde de regering met deze dappere stap om internetvrijheid in te perken. En eerlijk is eerlijk: als het voor Engeland gerechtvaardigd zou zijn om social media te blokkeren om gebouwen en HD-televisies te beschermen, is het voor Iran en China dan niet gerechtvaardigd het internet te controleren voor de nationale veiligheid? Daar zit een ongemakkelijk spanningsveld.

De Engelse regering gaat nu onderzoek doen naar de vraag of social media moeten worden gecontroleerd door de overheid. De eerste vraag is natuurlijk: mag dit wel vanuit grondrechtelijk perspectief? Iedere inperking van communicatiemiddelen is immers een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. En een blokkade van hele communicatieplatforms is een bijzonder vergaande inbreuk. Inperkingen moeten worden getoetst aan eisen van noodzakelijkheid, effectiviteit, proportionaliteit en subsidiariteit, zoals die zijn ontwikkeld in de jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

En wat is de uitkomst in dit geval? Je raadt het al: een social mediablokkade is naar onze mening nooit toelaatbaar. Hopelijk draait Diederik Samsom van de PvdA dan ook helemaal bij. We wachten het rapport van de Engelse regering vol spanning af.

 1. Frank

  Goed verhaal, mooi ook dat jullie dit soort dingen altijd in een paar korte puntjes weten te vatten.

 2. Tim

  Woordvolgorde-foutje: “onschuldige burgers moeten het buiten vizier van de opsporing blijven.”

 3. Arjan

  USA doet het ook, zie de BART protesten in San Francisco…ook daar onderzoek door FCC of dit wel rechtmatig is.

 4. Dineke

  Fijn, duidelijk. Bedankt hiervoor!

 5. Nanne

  Censureren maakt protesten zelfs erger, zie: http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1909467

 6. Roeland

  Toch weer een reden om je eigen XMPP server te draaien. Goed beveiligde verbinding en lekker decentraal, dus ookal heeft een overheid snode plannen ik kan gewoon nutteloze chat berichten (versleuteld) blijven versturen 😀

 7. Dineke

  Fijn, duidelijk verhaal. Bedankt!

 8. Paul

  De politie moet de mogelijkheid hebben om, onder zeer strikte voorwaarden, berichten te kunnen lezen, net als nu met het briefgeheim. Met Blackberry’s schijnen ze dat niet te kunnen ( tenzij ze het apparaat in beslag nemen). RIM moet wat mij betreft de politie de mogelijkheid geven de berichten te ontcijferen en de rechter moet van geval tot geval bepalen wanneer ze het daadwerkelijk mogen doen.

 9. Ano

  @Arjan vervolgens werd BART ook gehackt door Anonymous ivm het afsluiten van het mobiele netwerk in metro’s. Ik verbaas me over zulke maatregelen die worden voorgesteld. Ze maken dingen alleen erger doordat onschuldige mensen afgesloten worden en vrijheden geschonden worden. Nogal beetje hypocriet als westerse regering om de protesten toe te juichen in Tunesië en Egypte om vervolgens met zo voorstel te komen. Er zijn nog genoeg alternatieve wegen om dingen te organiseren anders dan social media. Of doet enkel de overheid dat nu via hun eigen social media lol.

 10. Roeland

  @Paul dat lijkt me niet erg werkbaar. Ongeacht wat er nu aan de andere kant van de Noordzee gebeurt lijkt het me toch een zeer kwalijke zaak. Sowieso is het lastig af te dwingen als iedereen opeens massaal overstapt naar encryptie methode (PGP bijvoorbeeld) die van endpoint naar endpoint werkt.

 11. Jeroen Krah

  Als Ping niet mag, gaan ze wel naar Twitter, als Twitter niet mag naar WhatsApp of Facebook. Je zou alle social media moeten blokkeren. En dan nog valt het te omzeilen. Precies als Roeland zegt. Er zit altijd wel een slimmerd tussen die gauw zijn eigen server online gooit.

 12. Nik Valeeva

  Haha geweldig: “Bijna iedereen is het erover eens: het verzamelen van HD-televisies is niet bepaald aan te merken als politiek protest.” 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.