Nog 1 dag: Red het net!

10 vragen en antwoorden over netneutraliteit

Datalek: details supportaanvragen publiek
DOSSIER: Platformen

We krijgen af en toe vragen over het netneutraliteitsamendement dat onlangs door D66 en andere partijen is ingediend. We maken graag van de gelegenheid gebruik om die vragen te beantwoorden.

1. Kan een gebruiker met netneutraliteit spam en virussen door de provider laten filteren?
Ja. Het netneutraliteitsamendement van D66 en andere partijen biedt de mogelijkheid om spam op verzoek van de gebruiker te blokkeren. Het amendement geeft de provider bovendien de mogelijkheid om ten behoeve van de integriteit van hun netwerken en diensten in te grijpen in het netwerkverkeer. Bijvoorbeeld door het blokkeren van verkeer van geïnfecteerde computers die virussen versturen. Het amendement verlangt dat zulke maatregelen steeds in het belang van internetgebruikers moeten zijn.

2. Betalen gebruikers bij netneutraliteit voor diensten die ze niet gebruiken?
Netneutraliteit leidt tot een eerlijker internet. Een gebruiker betaalt bij netneutraliteit voor de data die hij verbruikt, onafhankelijk van de specifieke diensten die hij gebruikt of websites die hij bezoekt.

3. Kunnen internetproviders geld verdienen met netneutraliteit?
Met netneutraliteit kunnen internetproviders hun klanten internettoegang verkopen. Ze kunnen daarbij nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen en abonnementen differentiëren, bijvoorbeeld naar snelheid en dataverbruik.

4. Heeft netneutraliteit gevolgen voor de kosten van klanten?
De communicatiekosten voor klanten worden door netneutraliteit lager, want de klant kan zonder beperkingen gebruik maken van goedkopere diensten zoals internettelefonie en internetSMS, in plaats van gebruik te hoeven maken van dure diensten zoals mobiele telefonie en SMS.

5. Is al voldoende bekend over de plannen van internetproviders?
Ja. KPN heeft aangegeven dat ze toegang tot goedkope diensten zoals Skype wil beperken door daar meer geld voor te vragen. Ook Vodafone blokkeerde dit soort diensten bij sommige abonnementen al.

6. Heeft netneutraliteit gevolgen voor de kosten van providers?
De kosten voor providers voor het bieden van internettoegang blijven gelijk met netneutraliteit. Het kost de providers namelijk evenveel om bijvoorbeeld een YouTube-pakketje te versturen als om een WhatsApp-pakketje te versturen: het zijn voor het netwerk dezelfde data.

7. Kunnen met netneutraliteit religieuze gemeenschappen, scholen of ouders voor hun kinderen een beschermd internet aanbieden?
Ja. Een filter kan het best op de computer of dichtbij de huiskamer geïnstalleerd worden. Dat biedt de beste mogelijkheid om het fijnmazig en naar eigen wensen in te stellen. Netneutraliteit geeft internetgebruikers die vrijheid om het internet in de huiskamer te filteren. Er zijn verschillende oplossingen om filters thuis te installeren. Voor kinderen bestaat “parental control software”, die zowel voor de computer als voor de mobiele telefoon beschikbaar is. NetNanny is een bekend voorbeeld. Een andere oplossing is bijvoorbeeld de Kliksafe filterbox, die op iedere internetverbinding kan worden aangesloten.

8. Welke gevolgen heeft netneutraliteit voor de privacy?
Als providers het gebruik van specifieke diensten op internet willen belemmeren of belasten, zullen ze het internetgedrag van hun gebruikers moeten analyseren. Dat betekent een vergaande inbreuk op de privacy. Bij een neutraal internet mogen internetproviders het internetverkeer niet op die manier beperken. Een neutraal internet betekent dus een internet waarbij minder vaak omstreden technologieën zoals Deep Packet Inspection (DPI) zullen worden ingezet.

9. Welk effect heeft netneutraliteit op de vrije markt?
Netneutraliteit leidt tot een vrije markt en innovatie. Netneutraliteit garandeert een level playing field op internet, omdat innovatieve nieuwe bedrijven die hun diensten via internet willen aanbieden evenveel kansen krijgen als gevestigde bedrijven. Dat blijkt ook uit een analyse van het Centraal Planbureau (PDF).

10. Kan een provider met netneutraliteit zorgen dat snelle diensten voorrang krijgen boven trage?
Het netneutraliteitsamendement van D66 en andere partijen biedt aan internetproviders de mogelijkheid om in geval van congestie van hun netwerk, diensten die gevoelig zijn voor vertraging – zoals internettelefonie – voorrang te geven boven diensten die hiervoor minder gevoelig zijn.

 1. Jasper

  Prachtige opsomming! Geeft voor mij in ieder geval meer duidelijkheid 🙂

 2. Tux2

  “7. Kunnen met netneutraliteit religieuze gemeenschappen, scholen of ouders voor hun kinderen een beschermd internet aanbieden?
  Ja. Een filter kan het best op de computer of dichtbij de huiskamer….”

  Hiermee ben ik het niet eens. Een provider kan best als extra dienst (al dan niet tegen extra kosten) gefilterd internet aanbieden. Maar het is dan een bewuste keuze van de klant en een extra dienst op het netneutrale internet. Het mag dan uiteraard niet zo zijn dat gefilterd internet goedkoper is dan ongefilterd internet.

 3. Rick

  @Tux2
  Centraal filteren bij de ISPs lijkt mij onwenselijk in ALLE vormen omdat als de filterinfrastructuur er eenmaal is de drempel veel lager is om zo’n filter ook voor andere zaken te gebruiken zoals censuur (van zowel de overheid als commerciele partijen zoals BREIN), het is dan gewoon een kwestie van een ip/domein toevoegen aan een lijstje.

 4. Aat

  Daarnaast biedt het de echte ISP’s natuurlijk ook de ruimte om “service” pakketten te gaan samenstellen als de mobiele aanbieders dat ook mogen. Waarom zou een isp dan niet kiezen om youtube extra te belasten, of zoekmachines, deze diensten worden toch het meest gebruikt en aangezien mobiele aanbieders het ook mogen….

 5. JoSixApps

  Het lijkt mij dat dit typisch de antwoorden van de voorstanders zijn (waartoe ik mij zelf overigens ook reken). Het zou een stuk interesanter en evenwichtiger worden als bij elke vraag ook een aannemelijk antwoord vanuit het perspectief van de tegenstanders zou zijn vermeld. Ook meer in stijl voor een burgerrechtenorganisatie, die toch voorals zelfsstandige oordeelsvorming zou moeten willen stimuleren.

 6. tyche

  In Chili, waar net neutraliteit in de wet is vast gelegd;is net als in Argentinie, internet, via wi fi overal gratis toegankelijk. Werkelijk iedereen loopt daar de godganse dag met een net/note book rond.
  En van benzine station tot koffie ar tot restaurant, tot pizza hut OVERAL; gratis wifi;
  toegankelijk voor iedereen.

  Verbazend is,tevens hoe wi fi, en interenet daar in het dagelijks leven geintergreerd is; door allen lagen van de bevolking heen.Van vrachtwagen chaufeur, tot straat verger, tot, abtenaar; overal;werkelijk overal;
  kunnen mensen gratis inloggen; en daar maakt de totale bevolking gebruik van.

  Daar eens gaan kijken hoe dat er uit ziet; en vorm gekregen heeft als maatschappelijk fenomeen;
  Door heel de samenleving ,allen lagen heen; Want hoe dat zich manifesteerd; is bijna niet te beschrijven.
  Wel, een zeer goede zaak;dat niet alleen net neutraliteit; daar de norm is;
  Maar vooral; voor werkelijk iedereen overal gratis toegankelijk; Dat is echt mooi! En verrijkend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.