• Menu

0 recente resultaten

10 vragen en antwoorden over netneutraliteit

We krijgen af en toe vragen over het netneutraliteitsamendement dat onlangs door D66 en andere partijen is ingediend. We maken graag van de gelegenheid gebruik om die vragen te beantwoorden.

1. Kan een gebruiker met netneutraliteit spam en virussen door de provider laten filteren?
Ja. Het netneutraliteitsamendement van D66 en andere partijen biedt de mogelijkheid om spam op verzoek van de gebruiker te blokkeren. Het amendement geeft de provider bovendien de mogelijkheid om ten behoeve van de integriteit van hun netwerken en diensten in te grijpen in het netwerkverkeer. Bijvoorbeeld door het blokkeren van verkeer van geïnfecteerde computers die virussen versturen. Het amendement verlangt dat zulke maatregelen steeds in het belang van internetgebruikers moeten zijn.

2. Betalen gebruikers bij netneutraliteit voor diensten die ze niet gebruiken?
Netneutraliteit leidt tot een eerlijker internet. Een gebruiker betaalt bij netneutraliteit voor de data die hij verbruikt, onafhankelijk van de specifieke diensten die hij gebruikt of websites die hij bezoekt.

3. Kunnen internetproviders geld verdienen met netneutraliteit?
Met netneutraliteit kunnen internetproviders hun klanten internettoegang verkopen. Ze kunnen daarbij nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen en abonnementen differentiëren, bijvoorbeeld naar snelheid en dataverbruik.

4. Heeft netneutraliteit gevolgen voor de kosten van klanten?
De communicatiekosten voor klanten worden door netneutraliteit lager, want de klant kan zonder beperkingen gebruik maken van goedkopere diensten zoals internettelefonie en internetSMS, in plaats van gebruik te hoeven maken van dure diensten zoals mobiele telefonie en SMS.

5. Is al voldoende bekend over de plannen van internetproviders?
Ja. KPN heeft aangegeven dat ze toegang tot goedkope diensten zoals Skype wil beperken door daar meer geld voor te vragen. Ook Vodafone blokkeerde dit soort diensten bij sommige abonnementen al.

6. Heeft netneutraliteit gevolgen voor de kosten van providers?
De kosten voor providers voor het bieden van internettoegang blijven gelijk met netneutraliteit. Het kost de providers namelijk evenveel om bijvoorbeeld een YouTube-pakketje te versturen als om een WhatsApp-pakketje te versturen: het zijn voor het netwerk dezelfde data.

7. Kunnen met netneutraliteit religieuze gemeenschappen, scholen of ouders voor hun kinderen een beschermd internet aanbieden?
Ja. Een filter kan het best op de computer of dichtbij de huiskamer geïnstalleerd worden. Dat biedt de beste mogelijkheid om het fijnmazig en naar eigen wensen in te stellen. Netneutraliteit geeft internetgebruikers die vrijheid om het internet in de huiskamer te filteren. Er zijn verschillende oplossingen om filters thuis te installeren. Voor kinderen bestaat “parental control software”, die zowel voor de computer als voor de mobiele telefoon beschikbaar is. NetNanny is een bekend voorbeeld. Een andere oplossing is bijvoorbeeld de Kliksafe filterbox, die op iedere internetverbinding kan worden aangesloten.

8. Welke gevolgen heeft netneutraliteit voor de privacy?
Als providers het gebruik van specifieke diensten op internet willen belemmeren of belasten, zullen ze het internetgedrag van hun gebruikers moeten analyseren. Dat betekent een vergaande inbreuk op de privacy. Bij een neutraal internet mogen internetproviders het internetverkeer niet op die manier beperken. Een neutraal internet betekent dus een internet waarbij minder vaak omstreden technologieën zoals Deep Packet Inspection (DPI) zullen worden ingezet.

9. Welk effect heeft netneutraliteit op de vrije markt?
Netneutraliteit leidt tot een vrije markt en innovatie. Netneutraliteit garandeert een level playing field op internet, omdat innovatieve nieuwe bedrijven die hun diensten via internet willen aanbieden evenveel kansen krijgen als gevestigde bedrijven. Dat blijkt ook uit een analyse van het Centraal Planbureau (PDF).

10. Kan een provider met netneutraliteit zorgen dat snelle diensten voorrang krijgen boven trage?
Het netneutraliteitsamendement van D66 en andere partijen biedt aan internetproviders de mogelijkheid om in geval van congestie van hun netwerk, diensten die gevoelig zijn voor vertraging – zoals internettelefonie – voorrang te geven boven diensten die hiervoor minder gevoelig zijn.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Jij bent een officiële supporter van een vrij internet!

Dankjewel voor het steunen en welkom als officiële supporter van een vrij internet.

Je ontvangt de inlogcode voor de donateursomgeving zo snel mogelijk via de mail. Of klik via de knop hieronder om meteen naar de donateursomgeving te gaan.

Naar donateursomgeving

Er ging iets mis tijdens de betaling

Je betaling is niet juist afgehandeld, probeer nog eens.

Support en doneer!

Meer weten over doneren aan ons? Lees er hier alles over.