Wat doen SMS-alternatieven met jouw gegevens?

Copyrightindustrie: doet u mij maar internetcontrole

Interessante Kamerstukken – week 20
DOSSIER: Platformen

Het afgelopen jaar organiseerde de Europese Commissie besloten bijeenkomsten voor de content-industrie en internetproviders. Deze stakeholders zouden moeten samenwerken om internetpiraterij te stoppen, zo redeneerde de Commissie. Inmiddels is het project afgerond en heeft de Commissie een verslag gepubliceerd. De conclusie? Internetcontrole staat nog steeds hoog op het verlanglijstje van de contentindustrie.

Er is veel besproken en het verslag (PDF) is lezenswaardig, maar één onderwerp was in het bijzonder interessant: de vraag of internetpiraterij kan worden gestopt met technische maatregelen. Al jaren lobbiet de contentindustrie voor de inzet van omstreden technieken zoals DPI om alle internetverkeer te controleren en vervolgens verboden materiaal te blokkeren. Een permanent internettap en -filter bij alle Europeanen dus. Ook in het verslag kwam dit weer aan de orde, en het enthousiasme van de content-industrie is voelbaar:

“Rightholders emphasize that ISPs have the capability to exercise significant control over the traffic generated by their subscribers without endangering access to essential “core” services. In their view, tests under operational conditions clearly show that it is technically possible to identify, detect and block protected works illegally circulating over the Internet, even without any impact on privacy and data protection.” (In een uitgelekte presentatie werd zelfs geclaimd dat ook versleuteld internetverkeer kon worden geanalyseerd).

Dit is natuurlijk volstrekte onzin, maar wel bijzonder gevaarlijke onzin. Waar moeten we beginnen? Ten eerste is het erg complex om zulke grote datastromen precies in de gaten te houden – de kosten zullen dan ook bijzonder fors zijn. Ten tweede is het technisch onmogelijk om onderscheid te maken tussen materiaal dat zonder of met toestemming wordt gedeeld. Maar belangrijker: internetproviders worden censuurmachines en internetgebruikers worden continu afgeluisterd. Het is dan ook een raadsel hoe de contentindustrie kan claimen dat zo een systeem “geen enkele” gevolgen heeft voor de privacy.

De vrolijke noot: het project is een mislukking. In Europese-Commissie-ambtenarenspeak:

“Although stakeholders consider that the joint work on the topics identified at the beginning of the Dialogue has resulted in a better understanding of the issues at stake and the mutual concerns by each participant, they nevertheless realize that fundamental differences of opinion remain on most of the topics. Most participants would seem to be willing, within certain parameters, to continue to work together on a limited number of areas.”

Waarvan akte.

 1. Arjan

  Misschien kunnen ze bij de NSA aankloppen? Die doen dit soort dingen ook al, gezien het misbruik van sectie 215 van de Patriot Act (waar senatoren Wyden en Udall fijntjes op hebben gewezen). Waarom dubbel werk doen?

 2. Arjen Kamphuis

  1.internet
  2.civil liberties
  3.20th century copyright

  – choose two.

 3. De Rechter

  We laten het zover echt niet komen, desnoods de beuk erin en met de beuk erin komt de beuk erin!
  Mafia, want dat is het, die MultiMedia, moet met Mafia praktijken bestreden worden…..t wordt een kwestie van kiezen en delen, anarchie dus! We waarschuwen maar vast!

 4. franck

  Ik blijf me erover verbazen dat ze onder ‘stakeholders’ en ‘rechthebbenden’ nooit de consumenten rekenen. Weet je wel, de lui die hun producten afnemen, daadwerkelijk het inkomende geld leveren, en daarmee de hele industrie uberhaupt een bestaan geven.

 5. De luie man

  Dan gaan we maar weer CD’s met ‘illegaal’ werk per post versturen. De postbode mag niets openmaken, dat kost hem direct zijn baan. Daar is iedereen het over eens dat dat terecht is, hoe komen ze er bij om je digitale post wel open te maken ?

 6. Michael

  Franck, technisch gezien zijn we als consumenten ‘stakeholders’… maar ja, in de ogen van de entertainmentindustrie zijn we allemaal (potentiële) criminelen.

 7. Palatinux

  Kan iemand vertellen waarom mijn vorige twee posts van gisteren zijn verdwenen?

 8. Ot van Daalen

  @Palatinux: Misschien heb je ze bij een ander bericht geplaatst? Ik heb wat comments van je langs zien komen, maar bij een ander bericht, geloof ik. Laat even weten als ze echt weg zijn, dan kijken we wat er gebeurd is.

 9. Ozymandrias

  Jammer dat het zo moet. Ik denk dat ik maar weer naar de bibliotheek toe ga om van een cdtje een kopietje voor mijzelf te maken 😉

 10. Palatinux

  @ Ot, Het zou kunnen zijn dat de post anders beland is of iets mis was met het Tor netwerk waardoor de post niet goed doorkwam. Als je op vier laptops tegelijk werkt, gaat er wel eens wat fout. Volgende keer beter 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.