• Menu

0 recente resultaten

Teeven: een man een man of dooie mus?

Weet je het nog? 18 februari beloofde Fred Teeven in maart een meldplicht datalekken voor te leggen aan de Kamer. Daarmee zou de schade van datalekken ingrijpend beperkt worden. Maar inmiddels is het april en hebben we nog steeds niets vernomen van de staatssecretaris. We zijn heel benieuwd. Is Teeven meer van het type ‘een man een man’ of beloofde hij vooral een ‘dooie mus’?

Datalekken zijn een groeiend probleem. Dat blijkt wel uit ons Zwartboek Datalekken. De gemiddelde internettende Nederlander staat in 250 tot duizenden databanken. Helaas worden die regelmatig op erg knullige manier beveiligd. De kans dat onze persoonlijke gegevens op straat komen te liggen wordt daarmee steeds groter. Als bijvoorbeeld onze wachtwoorden en creditcardgegevens lekken, weten we dat nu vaak niet eens. Daarom pleit Bits of Freedom voor een meldplicht datalekken (PDF).

Een dergelijke meldplicht heeft in elk geval twee belangrijke voordelen. Doordat we een bericht krijgen als onze gegevens op straat liggen, kunnen we maatregelen treffen. We kunnen daardoor bijvoorbeeld wachtwoorden aanpassen of rekeningen blokkeren en schade voorkomen. En tegelijkertijd zullen beheerders van een databank voorzorgsmaatregelen nemen tegen toekomstige datalekken.

Staatssecreatris Teeven ziet deze voordelen ook en beloofde in de Ombudsman van 18 februari al om in maart 2011 met een wetsvoorstel te komen (in minuut 7 in het filmpje hieronder). Een prachtige kans om op te komen voor miljoenen Nederlanders en een belofte uit het regeerakkoord af te strepen. Een kans om met twee handen aan te grijpen. Laat hij dit nu werkelijk door zijn vingers te glijden? Het is hem in elk geval niet gelukt om het wetsvoorstel in maart te presenteren. Wij houden zelf niet zo van dooie mussen en eisen nu snel actie van Teeven. Tot die tijd kunnen we de schade van ongemelde datalekken op zijn conto zetten.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag