Opsporingsdiensten teruggefloten: reaguren weer veilig?

Persbericht: Nominaties voor Big Brother Awards bekend

Stem nu voor de Publieksprijs Big Brother Awards
DOSSIER: Big Brother Awards

Twaalf genomineerden maken kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grofste privacyschenders van het afgelopen jaar. De winnaars worden bekend gemaakt op 9 maart, tijdens een awardsgala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Vanaf vandaag start de periode waarin het Nederlandse publiek kan stemmen voor de Publieksprijs.

De nominaties
In de categorie bedrijven zijn genomineerd: ABN AMRO voor het inzetten en verstoppen van spyware, zelfs nadat de bank eerder door een onderzoeksbureau op de vingers werd getikt. TNO vanwege het ontwikkelen en testen van ‘Hostile Intent Technology’ om ‘verdacht’ gedrag met camera’s op te sporen aan de hand van een zeer breed scala aan verdachte gedragingen, zoals het dragen van een dikke jas. En Trans Link Systems en OV-bedrijven vanwege het doorzetten van de OV-chipkaart, ondanks de vele constateringen dat de kaart onherstelbaar kapot is.

In de categorie overheid zijn genomineerd: De Belastingdienst wegens de verplichting aan ZZP’ers om hun Burger Service Nummer te publiceren. De Nederlandse Zorgautoriteit vanwege de verplichting voor psychiaters om diagnostische gegevens op declaraties te vermelden. Het Openbaar Ministerie omdat zij met sleepnetacties wil achterhalen wie bepaalde nieuwsartikelen heeft gelezen. En het ministerie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor de huiscontroles door pandbrigades en de komende uitbreiding van die praktijk, waarbij alle uitkeringsgerechtigden worden verplicht huiscontroles te ondergaan.

In de categorie voorstellen zijn genomineerd: het onderzoek naar de inzet van Deep Packet Inspection, een permanente internettap op het verkeer van alle Nederlandse internetters. En SLIM Prijzen vanwege het registreren van ritgegevens van automobilisten: het rekeningrijden in een nieuw jasje.

In de categorie personen zijn genomineerd: De gebruikers van Facebook vanwege het schenden van privacy van hun eigen vrienden. Minister van Justitie Ivo Opstelten vanwege het voorstel om gescande kentekens vier weken te bewaren. En tot slot de Haarlemse wethouder Rob van Doorn voor het verplicht aan- en afmelden van parkerend bezoek.

Lees hier de uitgebreide overwegingen van de jury in het Juryrapport Genomineerden Big Brother Awards 2010 (PDF).

De jury
Deze nominaties zijn door een deskundige jury geselecteerd uit inzendingen van het Nederlandse publiek. De jury bestaat uit publiciste Karin Spaink (voorzitter), journaliste en Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, Computer Science onderzoekster Melanie Rieback en journalist Bart de Koning. De jury heeft haar keuze volledig onafhankelijk gemaakt.

De Publieksprijs
Ook het publiek kan iets terug doen tegen de grofste privacyschendingen. Via www.bigbrotherawards.nl kan iedereen stemmen wie in zijn ogen de privacy het meest heeft geschonden. Aan de persoon of instelling die de meeste stemmen krijgt, zal tijdens de Big Brother Awards de Publieksprijs worden uitgereikt .

Het programma
Cabaretier Thomas van Luyn (o.a. bekend van de Mike & Thomas Show) zal het awardsgala presenteren. Speciale gasten zijn slachtoffer van identiteitsfraude Mark Sedney en security-expert Jeroen van Beek.

Over de Big Brother Awards
Burgerrechtenbeweging Bits of Freedom organiseert de Big Brother Awards. De prijs vraagt op een vrolijke manier aandacht voor privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2010. Deze zevende Nederlandse editie van de Big Brother Awards wordt georganiseerd in samenwerking met Pakhuis de Zwijger.

Meer informatie
– Voor vragen over de Big Brother Awards en Bits of Freedom kunt u contact opnemen met de organisatie: http://www.bigbrotherawards.nl/contact/
– De volledige tekst van het Juryrapport Big Brother Awards 2010 staat aanstaande vrijdag op deze website
– Het juryrapport Big Brother Awards 2009: http://www.bigbrotherawards.nl/wp-content/uploads/2010/01/Juryrapport-Genomineerden-Big-Brother-Awards-2009-28-01-10.pdf
– Big Brother Awards 2009 in de media: http://www.bigbrotherawards.nl/in-de-media/

 1. niels

  Goede zaak!

 2. Daphne van der Kroft

  Dank je!

 3. mist

  t.v omroepen mogen ook ,wel in aanmerking komen voor privacy schendingen!

 4. jeweetzeluf

  goed initiatief, ga zo door

 5. Lea Manders

  Helemaal goed! Ga zo door!

 6. Johanna

  En niet te vergeten de verplichte vingerafdrukken bij het aanvragen van het paspoort!

 7. Guru

  Goed bezig!

 8. Arend Goudsmit

  Bovenaan: van Doorn, Haarlems wethouder, die grofste privacyschender van het afgelopen jaar is:

  wij moeten (als zijn plan doorgaat) het kenteken van de auto van onze gasten aan hem doorgeven.
  Ik vind het grof en het riekt naar de 2de W.O.

  Dus… heel goed, deze awards.
  Stem tegen van Doorn, Haarlem!!!!!

  .

 9. B. Filet

  Wat is het adres van het Pakhuis WIllem de Zwijger ?
  Bravo, een al jarenlang durende nationale schande duidelijker gemaakt. Maar wat kunnen we er verder mee doen ?

 10. B. Filet

  Wat is het adres van het Pakhuis WIllem de Zwijger ?
  Bravo, de nederlandse Zorgautoritieit: gaat onbekommerd door ondanks rechterlijk vonnis met verbod op hun handelwijze; een al jarenlang durende nationale schande duidelijker gemaakt. Maar wat kunnen we er verder mee doen ?

 11. Jeroen

  van Doorn heeft zijn plan nog niet uitgevoerd. De gemeente Utrecht verdiend in dit geval MINSTENS ook een nominatie omdat achter het het station op de mariaplaats in utrecht al parkeerautomaten staan waar je je kenteken op het scherm moet invoeren en je gedwongen met je bankpas moet betalen.

 12. Jeroen

  Zeer interessante vermeldingen allemaal, alleen graag ook links naar de backgrounds. Bv “Het Openbaar Ministerie omdat zij met sleepnetacties wil achterhalen wie bepaalde nieuwsartikelen heeft gelezen.” Hoe zit dat precies en hoe kan ik me daartegen wapenen? t Zelfde geld voor alle andere nominaties.

 13. jood

  joden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.