Datalek: IP adressen bezoekers advocatenkantoor gelekt

Continued: wanneer vertelt Nederlandse overheid wat zij over ons opslaat?

Datalek: statistiekenwebsite lekt gegevens 53.000 gebruikers
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Altijd al willen weten welke persoonlijke informatie over jou wordt opgeslagen? Privacy International publiceerde eind januari haar jaarlijkse overzicht van alle privacybeperkingen in alle Europese landen. Ook al is het Nederlandse overzicht niet eens compleet, scoren we bedroevend slecht. De hoogste tijd dat er een volledig Nederlands overzicht en een toetsingskader voor nieuwe maatregelen komt.

Vorige week schreven we al dat de Europese Commissie voor het eerst een overzicht heeft gegeven van alle privacy beperkende maatregelen van de Europese Unie. Bovendien bindt ze zich aan criteria voor nieuwe vrijheidsinperkingen. Sindsdien werden we gewezen op de onlangs verschenen studie “European Privacy and Human Rights 2010” van de organisatie Privacy International. Hun rapport vormt een mooie aanvulling op de mededeling van de Commissie, aangezien het rapport de toestand van privacy op specifieke onderwerpen in alle afzonderlijke Europese landen in kaart brengt. Zoals in dit staatje :

Uit dit overzicht en de totaalscore van Nederland volgt een twijfelachtige eer. We behoren tot de vijf landen met de slechtste privacybescherming van Europa. En laat ons nu net de slechtste score – het zwarte bolletje voor ‘endemic surveillance’ – behalen op de onderwerpen waar Bits of Freedom zich sterk voor maakt, zoals afluisteren (‘communications interception’), de bewaarplicht (‘communications data retention’) en constitutionele toetsing (‘constitutional protection’).

Het Nederlandse hoofdstuk bespreekt in hele grote lijnen de toestand van privacy in Nederland. Hier had het rapport wel wat gedetailleerder gemogen. Zo lezen we niks over het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) en het ontbreken van een meldplicht datalekken. Daarnaast zijn vrijwel alle passages iets verouderd. Dit valt een kleine stichting als Privacy International natuurlijk niet te verwijten; het is niet niks om 31 landen én de Europese Unie in kaart te brengen.

Het is daarentegen zaak voor onze overheid om inspiratie te putten uit de goede voorbeelden van de Europese Commissie en Privacy International. Onze prangende vraag van vorige week blijft: wanneer vertelt de Nederlandse overheid welke gegevens zij over ons opslaat? En bindt ze zich aan criteria voor het stellen van nieuwe privacybeperkende maatregelen? Zoals het rapport concludeert over Nederland: ‘Strong tradition of civil liberties and privacy is being replaced with ambitious technological programmes and weak oversight.’

De alarmbel rinkelt. Een politicus die dit leest, kan alvast beginnen bij het tweede en het laatste zwarte bolletje: ‘leadership’ en ‘intelligence and surveillance oversight’. En ben je geen politicus, laat je dan in de comments horen.

 1. PartijPolitiekNieuws.nl

  Wanneer vertelt Nederlandse overheid wat zij over ons opslaat? @BitsofFreedom…

  Bedankt voor het publiceren van dit artikel – Trackback van PartijPolitiekNieuws.nl…

 2. Wladimir

  Zijn er al lopende WOB verzoeken die hier op ingaan? Vooral de “waarom vraag” is nu ook vaak niet duidelijk.

 3. Hawick

  Laten we beginnen met 100% vervolging van alle ambtenaren die in strijd handelen met de Europese Richtlijnen en daarbij aandringen op *uitsluitend* milde straffen voor hen die hun bazen in een getuigeverklaring expliciet noemen. Onderop beginnen en allemaal het cachot in. Het zelfreinigend vermogen is NUL gebleken bij justitie / politie / rijksdienst voor het wegverkeer / gemeentes / politiek.
  De overheid heeft haar kans gehad. Ook, ja zelfs *juist* ambtenaren, worden geacht de wet en dus ook de Europese privacy-richtlijn te kennen.

 4. Job

  @Hawick, mooi verwoord.
  Tot nu toe is vaak gebleken dat anbtenaren en bedrijven die voor hen werken op verzoek van ambtenaren regels overtraden. Zaken die volgens de privacywetgeving niet bewaard mochten worden werden wel bewaard. Zaken werden ook veel langer bewaard dan de wetgeving toestond. Er wordt meer getapt dan OVJ toestemmingen gegeven zijn afgeluisterd in Nederland “pro-actief alvast tappen” en later ook nooit toestemming vragen. Metname gesprekken van iemand met zijn advocaat afluisteren terwijl nu juist dat verboden is. Soms als bewijs en soms onder het mom van “we brengen DIE gesprekken niet als bewijs in maar we beschouwen het als aanknopingspunten voor onderzoek en om anderen dan legaal af te gaan luisteren”. Daar zijn rechterlijke uitspraken van dus dat zijn vaststaande feiten.
  Geen enkele ambtenaar is ooit op het matje geroepen. De privacy van burgers lijkt totaal afwezig in Nederland. De voorbode van een dictatuur?

 5. Job

  Voordat iemand denkt dat het om criminelen gaat: het gaat om journalisten en mensen die een schadeclaim bij de overheid indienen of een klacht tegen de politie hebben lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.