Bij gratie van internetvrijheid [25 jaar .nl]

Ook Bits of Freedom doet vandaag mee aan de Internetestafette van SIDN. 25 uur lang wordt elk uur een bijdrage van een bekende Nederlander met een ander thema geplaatst over wat internet de afgelopen 25 jaar voor hen en Nederland heeft betekend. Lees hier onze bijdrage, over hoe een beweging die opkomt voor internetvrijheid alleen kan bestaan bij gratie van internetvrijheid.

Elke keer als een Nederlander in de afgelopen 25 jaar voor het eerst het internet opging, werd de wereld een klein beetje beter. De wereld werd telkens iets kleiner. Bij elkaar opgeteld hebben al die stapjes ons in een kwart eeuw ongekende vrijheden gegeven. Mogelijkheden voor onze individuele ontwikkeling, technologische en economische innovatie en een vernieuwde democratische rechtstaat hebben een vlucht genomen. De talloze voorbeelden daarvan, onder andere op deze site, zijn zeer inspirerend.

Hoewel diezelfde internetvrijheid ons zoveel heeft opgeleverd, is het in die jaren niet vanzelfsprekend gebleken. Zo worden onze gegevens meer en meer opgeslagen en geanalyseerd. Ons internetverkeer wordt steeds vaker afgeknepen en geblokkeerd. De beweging Bits of Freedom  zorgt ervoor dat ons internet onze zaak blijft. Ons doel? Een internet dat open is voor iedereen, waar iedereen informatie digitaal kan delen en waar privé communicatie privé blijft.

Een beweging die opkomt voor een vrij internet, kan alleen bestaan bij de gratie van een vrij internet. Alleen onder die omstandigheid kunnen supporters met elkaar in contact komen, ideeën en kennis delen, intensief samenwerken en beleidsmakers binnen de overheid en het bedrijfsleven aanspreken. En dat werkt. Zo zijn communicatievrijheid en privacy op internet na een online actie voor het eerst onderdeel van het regeerakkoord. Deze manier van samenwerken en deze resultaten bieden hoop voor de komende 25 jaar.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.