De bewaarplicht voor telefoon- en internetproviders laat opsporingsdiensten niet alleen achteraf vaststellen met wie je op welk moment contact had en waar je in de afgelopen twaalf maanden was. Een prestigieuze studie toont aan, dat de bewaarplicht ook vooruit kan kijken. Waar ben je vanavond? En met wie? Wie ga je vanavond een mailtje sturen? Bits of Freedom voorspelt een dag uit jouw leven.
Wist je dat je bel- en internetverkeer 225 keer per dag – iedere zes minuten – wordt gelogd, zodat inlichtingen- en opsporingsdiensten de privé-informatie kunnen inzien? Nog los van de opnieuw bewezen ineffectiviteit van deze bewaarplicht telecommunicatiegegevens, onder andere omdat slimme criminelen de maatregel makkelijk kunnen omzeilen, vormt de verplichte opslag van de ‘verkeers- en locatiegegevens’ een heftige inbreuk op de privacy van iedere Nederlander. Want de bewaarplicht geldt niet alleen voor verdachten van ernstige criminaliteit, maar voor iedereen – ook voor jou. In Nederland worden je gegevens namelijk zo vaak opgevraagd, dat we koploper zijn in Europa.
Wat kan er dan precies afgeleid worden uit die ‘verkeers- en locatiegegevens’? Vraag het aan politici of ambtenaren en meestal moeten ze je het antwoord schuldig blijven. Een studie (PDF) van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) geeft een nauwkeurig en ongemakkelijk antwoord op die belangrijke vraag. Lees je even mee wat ‘verkeers- en locatiegegevens’ over jou zeggen?
De bewaarplicht stelt vast wie onze vrienden, collega’s en kennissen zijn, in ieder geval bij 90% van alle Nederlanders. Zo wordt een precies beeld gekregen, van jouw sociale- en werkomgeving. ‘Vervelend’, denk je, ‘maar dat kan misschien ook door op andere manieren?’ Een profiel op een sociaal netwerk komt inderdaad in de buurt, maar geeft minder details en betreft niet iedere Nederlander – je hebt keuze of je profiel aanmaakt en wat je erop zet.
Hier blijft het niet bij. De bewaarplicht kan nog veel meer. Waar jij in de komende twaalf uur bent, is met 95% zekerheid vast te stellen. Op je baan, in de file of – alweer – in het buurtcafé? En een voorspelling wie je in de komende twaalf uur zal ontmoeten, klopt in 90% van de gevallen. Je collega’s, echtgenoot of – alweer – je ex? Met ‘verkeers- en locatiegegevens’ kan dus in 80% van de gevallen correct voorspeld worden, wat je in de komende twaalf uur doet. Ben je op je baan met je collega’s, sta je in de file met je echtgenoot in de file of ben je – alweer – in het buurtcafé met – alweer – je ex?
De MIT-studie maakt duidelijk dat ‘verkeers- en locatiegegevens’ niet alleen precies vaststellen wat je al hebt gedaan. De ‘verkeers- en locatiegegevens’ uit het verleden voorspellen ook wat er in jouw leven gebeurt, voordat iets daadwerkelijk is gebeurd. Zij die na een opvraging jouw ‘verkeers- en locatiegegevens’ in handen hebben, ruwweg de politie-agent en de geheim agent van een inlichtingendienst, kunnen met recht zeggen: ‘wij weten wat u de komende twaalf uur gaat doen’.
Het klinkt als een science fiction film, maar het is de orde van de dag. Sterker nog, de de orde van 225 keer per dag. Zo vaak wordt de verzameling ‘verkeers- en locatiegegevens’ ververst. Niet alleen van verdachten, maar van iedere Nederlander. Een massale privacyschending voor jou, voor onderzoeksjournalisten, voor werknemers van bedrijven, voor de premier tijdens formatieonderhandelingen – voor iedereen.
Daarom verzet Bits of Freedom zich tegen de bewaarplicht, in Nederland en in Europa. Lees hier onze eerdere berichten over de verplichte opslag van je bel- en interverkeer.
Jan van de Laar
Hoewel ik inmiddels wel wat gewend ben is dit nog altijd schokkend om te lezen.
Franc
Effe een stap verder, we hoeven je niet meer te volgen. We hoeven alleen maar te zien als je afwijkt van je patroon en dan gaan kijken……..
Maar dat kunnen we nog niet precies genoeg dus minister regel effe dat het 1225 keer per dag gebeurt dan kunnen we boeven vangen…..
zucht
Niels
goed artikel!
Luitzen
De vraag blijft wel een beetje waarom gebeurt dit allemaal? Voelt heel benauwend en bedreigend. Net of we continu gecontroleerd worden. Soms denk ik dat het nog veel erger is dan we denken en dat dit een topje van de ijsberg is. Ik bedoel met werk kan je voorspellen wat iemand de komende jaren doet. Ergens wel logisch, maar is ook beangstigend en voel me in mijn vrijheid beperkt. Waarvoor is het nodig al die controle? Matrix?
Dippie Doe
Ik zou wel eens willen weten wie waar met de gegevens werkelijk aan het werk is. In welk gebouw zitten deze mensen? Moeten ze niet bespioneerd worden door een burger contra-spionage wacht?
HoerenSloep
@Dippie Doe: Ja, dat vraag ik mij ook af. Waar staat al deze data dan? Welke megagroot DC staat vol met jouw en mijn gegevens. Inderdaad, je kunt zien dat je 24×7 gevolgd wordt, maar waar vindt de correlatie tussen het registeren van mijn kenteken en het GSM-mast waar ik ben aangemeld plaats?
@Luitzen: En dat is denk ik de belangrijkste vraag: waarom? In de meeste sociale contexten is de behoefte aan controle ingegeven door angst. Is het angst van de elite voor exposure? Of is het gewoon een oerdrift en is controle en macht verslavend?
Martijn
Dit is wel een schokkend goed artikel. Helaas met een schokkende inhoud.
Is het de overheid wat moeilijker te maken d.m.v. proxy, versleuteling, etc toe te passen?
Janine Ketting
Eigenlijk doen mensen dat allemaal zelf; tegenwoordig moet alles maar digitaal en moeten we zonodig voor ieder wissewasje bellen, sms’en, twitteren of een andere onlinedienst gebruiken.
Hoe vaak hoor ik niet in de bus of trein (en dan wel vlakbij het eindpunt): “Over 2 min. ben ik thuis.”, “Wat eten we?” enz.
Twitter is helemaal van de zotte: “Ik zit nu op de plee”, “Ik veeg nu m’n reet af”, “Ik ga nu eten” enz.
Je HOEFT niet te bellen en je HOEFT het niet op Twitter te zetten!
Maar wij als mensen gaan gewoon mee met al die debiele mediahypes, als makke lammetjes in een kudde.
Helaas zien veel mensen het gevaar niet in van online gezette (persoonlijke) informatie. Zelfs al leg je het uit in dummytaal, en verwijs je daarbij naar een aantal bronnen op internet. Je krijgt dan een gewoon grote mond, als je er ook maar iets over zegt.
Ik zet zelf geen informatie over mezelf op internet en bellen, sms’en en zelfs mailen doe ik alleen als dat noodzakelijk is. Daarnaast betaal ik vaak contant en zo veel mogelijk in de winkel (niet online!).
Helaas trekken anderen je vaak mee in de sleur; je wordt gebeld, je wordt ge-sms’t, je wordt gemaild en anderen zetten informatie over jou online (bijv. op social networks).
Straks als alles is de cloud hangt, bestaat privacy helemaal niet meer; dan staat alles online. Lees: alles is traceerbaar, alles WORDT afgetapt en hackers hebben volledig vrij spel.
Zo ver willen we het toch niet laten komen?!!!
Catharina
Merkwaardig dat juist bij deze site Explorer een waarschuwing (There is a problem with this website’s security certificate. The security certificate presented by this website was not issued by a trusted certificate authority. Security certificate problems may indicate an attempt to fool you or intercept any data you send to the server. We recommend that you close this webpage and do not continue to this website.) afgeeft…
maup
wat je niet aan het” beest” geeft kan ook niet tegen je gebruikt worden of opgeslagen
en doe ook eens wat onverwacht om patronen te verbreken,is nog leuk ook
groet
maup
HoerenSloep
@Catharina: Misschien een keer je basis certificaten bijwerken met een update?
Martijn
@ Janine: hoe kom je erbij dat hackers vrij spel hebben als alles in de cloud staat? Ik vindt dat een ondoordachte uitspraak. Als je bedoeld dat overheid deze informatie kan opvragen… Geen idee. Maar ik ga ervanuit dat niet alles 123 te hacken is. Dat is naar mijn idee een te populaire uitspraak.
Peey
Alles is te hacken. Misbruik is een groter gevaar dan het gebruik door de overheid. Opslag van vingerafdrukken is daar een voorbeeld van. Maar houden we t tegen? Ik denk het niet. In openbaringen staat dit alles al beschreven; je doet mee en bent dan overgeleverd aan het ‘ beest’ of je doet niet mee en staat economisch buitenspel. Een nieuw ‘ digitaal’ kluizenaarsschap is aanstaande.
Monique
Bit, hoe kan ik helpen om mijn recht op privacy op vrijheid van meningsuiting te herwinnen?
Mensen zijn gestorven voor deze rechten en ik wil ze verkwanselen.
Henri
Iedereen kent nu Janine Ketting:)
fransje
Tja, zo ontzettend moeilijk is dat niet….. je neemt gewoon een prepaid ongeregisteerd en een abonnement…. het abonnement laat je af en toe liggen en dan gebruik je gewoon je anonieme prepaid deze niet koppelen en geen hond weet waar je echt bent…..
Keezie
Wel je prepaid contant afrekenen dan hè 🙂
ik
Ja ja, als dat allemaal zo is dan duurt het wel heel erg lang om erachter te komen dat een of ander diep triest figuur massa’s kinderporno kan maken en/of verhandelen weet ik veel wat ze ermee doen, zoals die debiel robert m.
Geloof er geen reed van, wie controleren ze dan? Ons allemaal haha hoelang gaat dat duren voordat je miljoenen mensen heb nagetrokken, sukkels.
Als dit allemaal zo “makkelijk” gaat, precies zien waar je bent met wie en alles, hoe moeilijk is het dan
criminelen op te pakken?????
Ga toch weg dat jij voorspelt wat ik doe in de komende 12uur. Onmogelijk om te Voorspellen. Iedereen weet dat mensen een bepaald schema in hun leven hebben dus je Schat hoogstens wat iemand doet.
Dit is echt bullshit, dan is boeven vangen te makkelijk voor woorden.
ikke
Als er boeven mee gevangen worden vind k t oké, helaas is dat niet zo, politie is of eigenlijk was vooral bezig met boetes ipv dealers, boeven,etc op te pakken straffen zijn ook laag de maatschappij word niet beschermd tenminste niet genoeg! kijk maar naar robert m! Als men jaren geleden de signalen serieus had genomen dan waren er géén 80slachtoffers die voor hun leven getekend zijn!!!
Anoniem
Bij de politie is het doodgewoon om de databases voor privé doeleinden te gebruiken. Vrienden krijgen ook informatie.
Wil men een huis koen dan licht men de verkoper en de buren even door. Altijd interessant en wellicht handig bij de onderhandelingen. Dat wordt als normaal beschouwd bij degenen die toegang hebben tot deze informatie. Dat is geen geheim, daar zijn enquete’s en artikelen zat van verschenen. Dat wordt ook niet aangepakt.
Privé detectives vragen vaak gegevens op en krijgen die moeiteloos van hun maatjes. Vaak zelfs gewoon als vriendendienst.
En wat is er makkelijker dan even wat gegevens opvragen als je wilt inbreken ?
JR
Wederom goed stuk.
Twee kleine opmerkingen:
Deze zin klopt volgens mij neit helemaal: “Zo wordt een precies beeld gekregen, … denk je, ‘maar dat kan misschien ook door op andere manieren?’ ”
En
Dubbeling in de tekst “sta je in de file met je echtgenoot in de file”
Keep up the good work!
ColibriNazca
Vul niet je echte naam hier ter plaatse in en dat scheelt alweer vrijheid op het internet. Door het IP-adres en gsm/simkaart nummer is het goed mogelijk een beeld te vormen van hoe je ideeën zijn en je persoonlijkheid. Men helpt hier zelf aan mee door accounts op social media sites. Is dat erg neen zolang je geen schokkende dingen prijsgeeft niet. Op internet geven we zelf NAW-gegevens prijs als we een product kopen. Je geeft dan sowieso al een deel van de privacy uit handen. Persoonlijk vind ik dat geen katastrofe. Met de traceerbaarheid van de smartphone/gsm heb ik ook geen probleem. Waarom? Ik kan namelijk zelf de verbinding met het internet/netwerk verbreken. Mijn vermoeden is trouwens dat men al voor het internettijdperk genoeg van iedereen opgeslagen had aan informatie en aan gegevens des persoons. Kan een nadeel zijn maar ook een voordeel. Tis altijd nog hoe men er zelf mee omspringt en informatie deelt met anderen. Als ik openbaar verkondig dat ik altijd PVV stem, dan weet je immers al vantevoren dat je vijanden maakt/hebt. We leven in een vrije wereld en we delen met elkander. We staan nooit op ons zelf alleen op een eiland. Google de naam hierboven en je weet met welk persoon je maken hebt. Echter houdt het altijd bij: de wereld veranderd maar ook de ideeën van de mensen.