• Menu

0 recente resultaten

Agent weet wat jij de komende twaalf uur doet

De bewaarplicht voor telefoon- en internetproviders laat opsporingsdiensten niet alleen achteraf vaststellen met wie je op welk moment contact had en waar je in de afgelopen twaalf maanden was. Een prestigieuze studie toont aan, dat de bewaarplicht ook vooruit kan kijken. Waar ben je vanavond? En met wie? Wie ga je vanavond een mailtje sturen? Bits of Freedom voorspelt een dag uit jouw leven.

Wist je dat je bel- en internetverkeer 225 keer per dag – iedere zes minuten – wordt gelogd, zodat inlichtingen- en opsporingsdiensten de privé-informatie kunnen inzien? Nog los van de opnieuw bewezen ineffectiviteit van deze bewaarplicht telecommunicatiegegevens, onder andere omdat slimme criminelen de maatregel makkelijk kunnen omzeilen, vormt de verplichte opslag van de ‘verkeers- en locatiegegevens’ een heftige inbreuk op de privacy van iedere Nederlander. Want de bewaarplicht geldt niet alleen voor verdachten van ernstige criminaliteit, maar voor iedereen – ook voor jou. In Nederland worden je gegevens namelijk zo vaak opgevraagd, dat we koploper zijn in Europa.

Wat kan er dan precies afgeleid worden uit die ‘verkeers- en locatiegegevens’? Vraag het aan politici of ambtenaren en meestal moeten ze je het antwoord schuldig blijven. Een studie (PDF) van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) geeft een nauwkeurig en ongemakkelijk antwoord op die belangrijke vraag. Lees je even mee wat ‘verkeers- en locatiegegevens’ over jou zeggen?

De bewaarplicht stelt vast wie onze vrienden, collega’s en kennissen zijn, in ieder geval bij 90% van alle Nederlanders. Zo wordt een precies beeld gekregen, van jouw sociale- en werkomgeving. ‘Vervelend’, denk je, ‘maar dat kan misschien ook door op andere manieren?’ Een profiel op een sociaal netwerk komt inderdaad in de buurt, maar geeft minder details en betreft niet iedere Nederlander – je hebt keuze of je profiel aanmaakt en wat je erop zet.

Hier blijft het niet bij. De bewaarplicht kan nog veel meer. Waar jij in de komende twaalf uur bent, is met 95% zekerheid vast te stellen. Op je baan, in de file of – alweer – in het buurtcafé? En een voorspelling wie je in de komende twaalf uur zal ontmoeten, klopt in 90% van de gevallen. Je collega’s, echtgenoot of – alweer – je ex? Met ‘verkeers- en locatiegegevens’ kan dus in 80% van de gevallen correct voorspeld worden, wat je in de komende twaalf uur doet. Ben je op je baan met je collega’s, sta je in de file met je echtgenoot in de file of ben je – alweer – in het buurtcafé met – alweer – je ex?

De MIT-studie maakt duidelijk dat ‘verkeers- en locatiegegevens’ niet alleen precies vaststellen wat je al hebt gedaan. De ‘verkeers- en locatiegegevens’ uit het verleden voorspellen ook wat er in jouw leven gebeurt, voordat iets daadwerkelijk is gebeurd. Zij die na een opvraging jouw ‘verkeers- en locatiegegevens’ in handen hebben, ruwweg de politie-agent en de geheim agent van een inlichtingendienst, kunnen met recht zeggen: ‘wij weten wat u de komende twaalf uur gaat doen’.

Het klinkt als een science fiction film, maar het is de orde van de dag. Sterker nog, de de orde van 225 keer per dag. Zo vaak wordt de verzameling ‘verkeers- en locatiegegevens’ ververst. Niet alleen van verdachten, maar van iedere Nederlander. Een massale privacyschending voor jou, voor onderzoeksjournalisten, voor werknemers van bedrijven, voor de premier tijdens formatieonderhandelingen – voor iedereen.

Daarom verzet Bits of Freedom zich tegen de bewaarplicht, in Nederland en in Europa. Lees hier onze eerdere berichten over de verplichte opslag van je bel- en interverkeer.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag