• Menu

0 recente resultaten

Persbericht: Nominaties voor Big Brother Awards nu geopend

Mensen worden in Nederland steeds meer en steeds verdergaand getroffen in hun privacy. Vanaf vandaag kan iedereen iets terug doen, door de grofste privacyschendingen van het afgelopen jaar te nomineren voor de Big Brother Awards. Op 9 maart wordt tijdens een Awardsgala in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam bekend gemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar het beeldje in ontvangst mogen nemen. Het is de zevende keer dat Bits of Freedom dit prijzengala organiseert.

Nominaties
Wie gaan er dit keer met de prijzen vandoor? Tot en met zondag 6 februari kan via de website www.bigbrotherawards.nl genomineerd worden in vier verschillende categorieën: Overheid, Bedrijven, Voorstellen en Personen. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Jury
Een onafhankelijke en deskundige jury zal de nominaties beoordelen en de winnaars kiezen. De jury bestaat uit de publiciste Karin Spaink (voorzitter), Radar-presentatrice Antoinette Hertsenberg, professor Media- en Telecommunicatierecht Nico van Eijk, onderzoeker Computer Science Melanie Rieback en journalist Bart de Koning.

Winnaars vorig jaar
Vorig jaar werden de Awards gewonnen door de vingerafdrukdatabank, vanwege het risico op identiteitsfraude en omdat een hack van de database potentieel desastreuze gevolgen heeft;
T-Mobile en Vodafone, omdat ze willens en wetens en in strijd met de wet maandenlang de volledige inhoud van smsjes hebben doorgesluisd naar opsporingsdiensten; de mobiele naaktscanners van politiekorps Rotterdam-Rijnmond omdat ‘function creep’ nog nooit zo snel plaatsvond: van een middel om terroristen te vangen, naar een middel voor het alledaags politiewerk; en voormalig minister Ter Horst vanwege haar gevaarlijke gebrek aan nuance in het privacydebat.

Over de Big Brother Awards
De Big Brother Awards worden georganiseerd door burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. De prijs vraagt op een ludieke manier aandacht voor privacymissers en geeft een overzicht van de toestand van dit grondrecht in 2010. De eerste editie werd in 1998 gehost door Privacy International, inmiddels wordt de prijs in vele andere landen uitgereikt.

Meer informatie
– Voor vragen over de Big Brother Awards en Bits of Freedom kunt u contact opnemen met de organisatie: http://www.bigbrotherawards.nl/contact/
– Juryrapport Big Brother Awards 2009: http://www.bigbrotherawards.nl/wp-content/uploads/2010/01/Juryrapport-Genomineerden-Big-Brother-Awards-2009-28-01-10.pdf
– Big Brother Awards 2009 in de media: http://www.bigbrotherawards.nl/in-de-media/

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag