Enquêteresultaten, ben jij een man of een vrouw?

Politiek moet structureel afluisteren internet voorkomen

Enquêteresultaten, waar help jij ons graag mee?

Internet biedt ons vrijheid maar kan tegelijkertijd leiden tot verregaande controle. De roep om ‘Deep Packet Inspection’ toe te passen, zodat de inhoud van alle internetverkeer van iedere internetter geanalyseerd kan worden, zwelt aan. De technologie wordt zelfs steeds vaker toegepast. De politiek moet structureel afluisteren van iedere internetgebruiker voorkomen en onze communicatievrijheid garanderen.

Voor een vrije samenleving is het communicatiegeheim – privé-communicatie is ook echt privé – cruciaal. Iedereen, de gemeenschap én het individu, heeft er baat bij. Zonder vertrouwelijke communicatie kan het bedrijfsleven geen zaken doen. Vertrouwelijk overleg binnen politieke partijen wordt onmogelijk. Kinderen kunnen niet meer de anonieme kindertelefoon mailen. En jij kan niet meer vertrouwen op het medisch geheim tussen patient en psycholoog of arts.

De afluistertechnologie ‘Deep Packet Inspection’ (DPI) maakt het mogelijk om de inhoud van ieder internetpakketje te observeren en te analyseren. Waar de bovenste drie lagen van een internetpakketje informatie bevatten over adressering (van wie komt dit stukje informatie en waar moet het naartoe?), kijkt DPI in de diepste lagen van het internetpakketje waar de inhoud van je internetverkeer is neergelegd. Je e-mailtjes, de webpagina’s die je bezoekt en filmpjes die je bekijkt worden dus bekend voor degene die DPI toepast. Vertaal je DPI naar de offline wereld, dan zouden al je brieven opengemaakt en uitgelezen worden op het sorteercentrum van TNT Post. Met het briefgeheim steekt onze grondwet daar een stokje voor.

De mogelijkheden voor structureel afluisteren, van iedere communicatie, nemen in de online wereld sterk toe en worden steeds vaker benut. Engelse internetproviders hebben bijvoorbeeld zonder toestemming proeven gedaan met DPI-technologie in samenwerking met de adverteerder Phorm, waarop de Europese Commissie een rechtszaak startte tegen het Verenigd Koninkrijk vanwege inbreuk op de Europese ePrivacyrichtlijn 2002/58/EG. Dichter bij huis, beval de parlementaire werkgroep auteursrecht (Commissie Gerkens) aanvankelijk aan DPI-technologie in te zetten bij de handhaving van auteursrecht op internet. Na stevige kritiek, onder andere van Bits of Freedom, werd DPI uit dit rapport geschrapt. De auteursrechtenindustrie, bijvoorbeeld bij monde van BUMA/Stemra, pleit er nog steeds voor de inhoud van al jouw internetverkeer te monitoren en zet internetproviders onder druk om DPI toe te passen. En recent verklaarde Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) een permanente interttap met behulp van DPI te onderzoeken.

De ePrivacyrichtlijn beschermt Europeanen al tegen de structurele inzet van DPI en geeft de Commissie de mogelijkheid om procedures aan te spannen tegen lidstaten die deze richtlijn schenden, zoals in het Verenigd Koninkrijk. Merkwaardig genoeg, is die specifieke bepaling uit de ePrivacyrichtlijn (artikel 5) tot op de dag van vandaag niet in de Nederlandse wet geïmplementeerd. Daarnaast is de Nederlandse grondwet nog niet aangepast aan het internettijdperk, zodat het eerdergenoemde briefgeheim nog niet is doorvertaald in een telecommunicatiegeheim. Bits of Freedom stelt dus vast dat we op dit moment in Nederland onvoldoende beschermd zijn tegen het structureel afluisteren van internet door sommige bedrijven en overheidsdiensten.

Het wordt dus tijd dat onze volksvertegenwoordigers het heft in eigen handen nemen. Momenteel wordt er in de Tweede Kamer vergaderd over de implementatie van de Telecommunicatiewet. Dit is hét moment voor de politiek om zich sterk te maken voor een betere bescherming van het communicatiegeheim op het internet en de inzet van DPI aan banden te leggen. Hoog tijd om paal en perk te stellen aan verregaande controle en internetvrijheid te garanderen. Omdat dit cruciaal is voor het individu, het bedrijfsleven en onze vrije samenleving.

 1. Rutger S.

  “De auteursrechtenindustrie, bijvoorbeeld bij monde van BUMA/Stemra, pleit er nog steeds voor de inhoud van al jouw internetverkeer te monitoren en zet internetproviders onder druk om DPI toe te passen.”

  Niet liegen en draaien, jongens.

  Jullie hebben toch ook wel gelezen dat de nederlandse providers hebben bevestigd tegenover oa nu.nl dat zij in Nederland niet van die contracten met Walt Disney en Warner hebben? Flauw om dat te negeren en onterechte angst te blijven zaaien.

 2. Arnoud Vermeer

  De wens van BUMA/Stemra om Deep Packet Inspection toe te passen om auteursrecht te handhaven staat los van de contracten tussen contentpartijen en internet access providers.

  Om op je andere punt in te gaan: Wij zijn in het bezit van de standaard contracten van Disney en Warner Bros. en we hebben uit diverse bronnen bevestigende verklaringen over de gang van zaken ontvangen.

 3. Anonymous

  bedrijven zoals disney, warner bros, emi, virgin, island, heben een hoop geld en wilen heel graag meer geld en zijn niet bang het geld te gebruiken. elke man heeft een prijs ook werknemers van buma/stemra.
  trek de conclusie zelf maar.

 4. Hawick

  Als deep packet inspection gemeengoed wordt, dan is dat een extra argument **voor** WIKI-LEAKS
  Ik zie moreel dan geen enkel bezwaar meer dat iedereen iedereen mag afluisteren. Dit gaat veel verder dan auteursrechten. Het gaat om het fundamentele recht om er van gevrijwaard te blijven dat niet-overheidsorganisaties kennis nemen van prive data-stromen. Er dient een wet te komen die stelt dat een ieder die aandeelhouder is, of op enige andere wijze een zakelijk belang heeft in auteursrechten automatisch afstand doet op elk recht van privacy. Kortom 100% wederkerigheid: Wij geen privacy: zij geen privacy. Die wederkerigheid is ESSENTIEEL bij alle verdere discussies. Misschien moeten we maar eens een actie ***tegen*** BUMRA/STEMRA/BREIN gaan organiseren. Ik denk dat er genoeg aanknopingspunten te vinden zijn in hun verleden en de wijze waarop in het verleden kartelvorming heeft plaatsgevonden, om ze aangemerkt te krijgen als criminele organisaties.

 5. Anoniem

  Het is ier een grote zieke bende in dit land. Alle bestaande politieke partijen hebben er aan meegewerkt dat al onze vrijheden zijn ingeperkt. Maar door wie worden ze gekozen, door ons natuurlijk. Ze belsissen de meeste zaken over Europa zonder het volk daarin te raadplegen en geven ons land weg en aan de grote landen, die hebben dan wat ze altijd al wilden, de absolute macht. Dit is een vorm van LANDVERRAAD !Weg met deze kruiperige regentenkliek van onderdrukking en baantjesjagerij, Leve de republiek, met referendumrecht.

 6. Anoniem

  Wellink is lid van de Trilaterale commissie. De Trilaterale Commissie (TLC) is een privé-organisatie opgericht in 1973 op initiatief van David Rockefeller. Samen met Zbigniew Brzezinski en een aantal anderen riep hij de eerste vergaderingen bijeen die zouden uitgroeien tot de Trilaterale organisatie. De organisatie bestaat uit ca. 300-350 privé personen uit Europa, Zuidoost-Azië en Noord-Amerika en heeft als doel het bevorderen van de politieke en economische samenwerking tussen deze gebieden.

  Onder de leden bevinden zich onder andere leidinggevenden uit de zakenwereld, politici van alle grote partijen, academici en vakbondsleiders. Leden die een functie uitoefenen in de regering van hun land verlaten de commissie tijdelijk.

  Er is kritiek geleverd op de organisatie door politieke activisten en academici van politieke wetenschappen. De Trilaterale Commissie wordt genoemd in verschillende complottheorieën, waaronder de Rhodes-Milner Ronde Tafel groepen. Samen met de Bilderbergconferentie en de Council on Foreign Relations wordt de TLC in een aantal theorieën wel gezien als de grote machtsdriehoek van de heersende elite.

  Het Noord-Amerikaanse continent wordt vertegenwoordigd door 107 leden (15 Canadezen, 7 Mexicanen en 85 Amerikanen). De Europese groep heeft zijn limiet bereikt van 150 leden uit België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Engeland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Zweden.

 7. Anoniem

  Met nog meer waas omgeven is de Trilaterale Commissie, die in 1973 werd opgericht door de rechtse houwdegen David Rockefeller. Hij wilde de Japanse elite betrekken bij de Europese en Amerikaanse. De commissie wordt intellectueel geleid door mannen als Zbigniew Brzezinski, veiligheidsadviseur van president Jimmy Carter. De Trilaterale Commissie heeft ook enkele Nederlandse leden. De bekendsten zijn Cees Maas (ING), Lodewijk de Vink (Warner-Lambert), Kees van Lede, Joris Voorhoeve en Karel Vuursteen. Amerikaanse netwerkanalisten constateren overigens een sterke link tussen de Trilaterale Commissie en Skull and Bones. Zelfs D66 kakker Joris Voorhoeve is lid van deze dubieuze club die maar een doel heeft, Wereldhyeerschappij. Geen wonder dat de politiek niets doet aan afluisterpraktijken, ze zitten er allemaal tot de strot toe in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.