Bits of Freedom nieuwsbrief 7.1 is uit: Vrije internettoegang ook in Nederland onder vuur

En ondertussen: crypto-wars 2.0 en afschaffing identiteitskaarten

UPDATE: Kamerdebat 2 december over internetfilter

Bits of Freedom houdt zich bezig met internetvrijheid in Nederland. Maar internet-gerelateerde ontwikkelingen kunnen ook relevant zijn. Daarom gaan we af en toe een overzicht plaatsen. Wat gebeurt er in het buitenland?

 • China en India proberen al maandenlang toegang te krijgen tot het emailverkeer van Blackberry-gebruikers, dat blijkbaar geëncrypteerd in Canada wordt opgeslagen (Times of India, Guardian). En als het in China kan, dan moet het ook in Nederland kunnen.
 • De Verenigde Staten bereiden een wet voor die opsporings- en veiligheidsdiensten toegang moet geven tot geëncrypteerde communicatie, waaronder peer-to-peer verkeer (New York Times, EFF). Het is te verwachten dat dit ook in Europa binnenkort wordt geïntroduceerd.
 • En ondertussen wordt het afluisteren van GSM-verkeer steeds makkelijker en goedkoper, zoals bleek tijdens een presentatie op 27c3. OPTA negeert het probleem – totdat een journalist politici op het Binnenhof gaat afluisteren.
 • Hongarije neemt een strenge mediawet aan die alleen “moreel juiste en objectieve” berichtgeving zou toelaten (Trouw). Drie presentatoren die tegen de wet protesteerden zijn op non-actief gesteld (Powned).
 • De boevenvangers van Hadopi, de Franse three-strikesautoriteit, zijn lekker aan het vlammen: 100.000 downloaders zijn de afgelopen maanden aangeschreven.
 • Anonimiteitssoftware TOR wordt standaard in routers aangeboden (Heise). Als iedereen TOR gaat gebruiken omdat het standaard is ingebakken, maakt dat anonimiteit veel sterker.
 • In het Verenigd Koninkrijk worden identiteitskaarten en het bijbehorende register (inclusief vingerafdrukken) afgeschaft. De minister van Immigratie schrijft: “I hope we have put the era of ever increasing state intervention in our private lives behind us forever.” Daar kan Nederland een voorbeeld aan nemen.

Zijn we iets vergeten? Laat het ons weten in de comments.

  1. Tobias

   Google weigert toch om data in Europa te houden
   Ondanks eerdere beloften biedt Google geen garanties dat privacy- en bedrijfsgevoelige data binnen Europa blijven. “Klanten moeten verder niet zeiken,” vindt de jurist van Google.
   (Bron Webwereld: http://webwereld.nl/nieuws/105348/google-weigert-data-in-europa-te-houden.html )

  2. sbax

   Ik mis vooral de allerbelangrijkste: de Ijslandse Immi. Ik ben van mening dat dit een van de mooiste voorbeelden is van hoe het ook kan. Zie: http://immi.is/?l=en&p=intro

  3. SBax

   Ik mis vooral het allerbelangrijkste nieuws: de Ijslandse Immi. Ik ben van mening dat dit een van de mooiste voorbeelden is van hoe het ook kan. Zie: http://immi.is/?l=en&p=intro

  4. Tom

   Criminelen hebben beschikking over (bijna?) alle gegevens die bij de Braziliaanse Burger Service Nummers horen

   Over zoeken met zo’n nummer:
   “The search results display your full name, date of birth, address, [af]filiations, city, zip code, etc – all easily available to a cybercriminal.”

   http://www.securelist.com/en/blog/11125/Your_personal_data_in_the_wrong_hands

  5. Johan

   Zullen we het woord ‘versleuteld’ gebruiken in plaats van dat lelijke ‘geëncrypteerd’?

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Help mee en steun ons

  Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.