Bedankt voor mooie resultaten 2010

Overheid kan internetconsultatie maar beter afschaffen *UPDATE*

EDRi: ook op Europees vlak zijn we actief
DOSSIER: Platformen

Herinnert u zich nog het onzalige censuurvoorstel van oud-minister Hirsch Ballin waarmee websites zonder tussenkomst van de rechter uit de lucht konden worden gehaald? In de zomer van 2010 peilde het ministerie van Justitie via een internetconsultatie de reactie van belanghebbenden op dit plan. Nu – drie maanden na de sluiting – is nog steeds maar één reactie gepubliceerd. Als de overheid de internetconsultatie niet serieus neemt kunnen we haar maar beter afschaffen.

Het concept-wetsvoorstel kon rekenen op zware kritiek. Op onze blog hebben tientallen mensen laten weten dat ze een reactie hebben ingezonden. Ook Bits of Freedom heeft een brief gestuurd (PDF), samen met negentien maatschappelijke organisaties, twintig experts uit de academische wereld en talloze bloggers en andere media. Maar al die reacties zijn niet gepubliceerd. De enige reactie die is gepubliceerd, is afkomstig van XS4ALL:

Er is hierover al een tijd geleden contact opgenomen met Postbus 51, die de vraag heeft doorgestuurd naar ICTU. Dat is inmiddels echter twee maanden geleden. We wachten nog steeds op antwoord. Als de overheid de internetconsultatie blijkbaar niet serieus neemt, dan kunnen we het hele concept maar beter afschaffen.

UPDATE (07.01.11): Een week na het publiceren van onze blogpost, heeft Justitie 609 reacties op de internetconsultatie openbaar gemaakt. Webwereld heeft de reacties doorgelezen en erover gepubliceerd: ‘storm van kritiek op internetcensuurwet’. Uit het artikel wordt duidelijk, dat circa 400 reacties nog steeds geheim worden gehouden.

 1. Tweets die vermelden Overheid kan internetconsultatie maar beter afschaffen « Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Ingrid Jansen. Ingrid Jansen heeft gezegd: RT @bitsoffreedom: Bits of Freedom blogt: 'Overheid kan internetconsultatie maar beter afschaffen' http://bit.ly/ePBNBH […]

 2. Anoniem

  Zie ook mijn reactie op Facebook

 3. Ben

  Erg: de link naar het PDF-bestand is niet eens geldig, ‘t is een lege link.
  Erger: ze negeren blijkbaar reacties die hen waarschijnlijk niet bevallen zijn.

 4. Ot van Daalen

  @Ben: We hebben geen aanwijzing dat de overheid reacties die haar niet bevallen, zou censureren.

 5. Hawick

  Het is totaal niet geloofwaardig, dat alleen XS4ALL gereageerd heeft.
  Ik heb zelf meermalen vragen aan postbus 51 gestuurd en 2 maanden voor een antwoord is
  bijzonder lang.

  De censuur is begonnen, is een feit !!!

  Wat nu rest is massaal aangifte doen van elke relevante gebeurtenis [elke keer dat de overheid in strijd met europese privacy regelgeving handelt, of zoals in dit geval zonder wettelijke basis censureert) en elke poging om aangifte te doen op internet duidelijk publiceren. Er moet nu gezorgd worden voor bewijsmateriaal en we moeten aansturen op een parlementaire enquete. Tweede Kamerleden lijken me veel te naief om te gaan met de huidige systematische politiek van BiZa en Justitie. Mijn vertrouwen in onze rechtstaat was al weg: Systematisch kapot gemaakt door BiZa Justitie en politie. Dit kan eigenlijk niet. Dit is onacceptabel.

 6. Mark Berck

  Momenteel staan er 609 reacties op deze consultatie. Blijkbaar heeft het geholpen om het te melden op BOF

 7. Axel Arnbak

  @Mark Berck

  Dank, we hebben het toegevoegd aan de post.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.