• Menu

0 recente resultaten

Overheid kan internetconsultatie maar beter afschaffen *UPDATE*

Herinnert u zich nog het onzalige censuurvoorstel van oud-minister Hirsch Ballin waarmee websites zonder tussenkomst van de rechter uit de lucht konden worden gehaald? In de zomer van 2010 peilde het ministerie van Justitie via een internetconsultatie de reactie van belanghebbenden op dit plan. Nu – drie maanden na de sluiting – is nog steeds maar één reactie gepubliceerd. Als de overheid de internetconsultatie niet serieus neemt kunnen we haar maar beter afschaffen.

Het concept-wetsvoorstel kon rekenen op zware kritiek. Op onze blog hebben tientallen mensen laten weten dat ze een reactie hebben ingezonden. Ook Bits of Freedom heeft een brief gestuurd (PDF), samen met negentien maatschappelijke organisaties, twintig experts uit de academische wereld en talloze bloggers en andere media. Maar al die reacties zijn niet gepubliceerd. De enige reactie die is gepubliceerd, is afkomstig van XS4ALL:

Er is hierover al een tijd geleden contact opgenomen met Postbus 51, die de vraag heeft doorgestuurd naar ICTU. Dat is inmiddels echter twee maanden geleden. We wachten nog steeds op antwoord. Als de overheid de internetconsultatie blijkbaar niet serieus neemt, dan kunnen we het hele concept maar beter afschaffen.

UPDATE (07.01.11): Een week na het publiceren van onze blogpost, heeft Justitie 609 reacties op de internetconsultatie openbaar gemaakt. Webwereld heeft de reacties doorgelezen en erover gepubliceerd: ‘storm van kritiek op internetcensuurwet’. Uit het artikel wordt duidelijk, dat circa 400 reacties nog steeds geheim worden gehouden.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag