• Menu

0 recente resultaten

Datalek: medisch dossier voetballer opgevraagd

Bits of Freedom heeft haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. De Telegraaf verzocht bij een ziekenhuis om het dossier van een voetballer – en kreeg het gewoon toegezonden.

De Telegraaf kwam in het bezit van onder meer een CD met alle foto’s van een MRI-onderzoek bij het Medisch Centrum Alkmaar van een voetballer van de club AZ. Het ziekenhuis stuurde de CD op aan een journalist die zich had voorgedaan had als de fysiotherapeut. De journalist zou daarbij alleen naar de naam en geboortedatum van de patient zijn gevraagd.

Het ziekenhuis bevestigt de fout en stelt een onderzoek in.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag