Parlementaire agenda Week 48

Datalek: KLPD lekt fax met tapgegevens

Bits of Freedom op Radio 1 over Facebook en Diaspora
DOSSIER: Zwartboek datalekken

En wederom heeft Bits of Freedom haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. De KLPD heeft een fax met een lijst van telefoonnummers en IP-adressen naar een burger gefaxed.

Het KLPD stuurde recent een lijst met nummers die moesten worden afgetapt naar de fax van een burger in plaats van het lokale Tap Service Centrum van de politie. Het gaat om een tiental personen, waarvan de telefoon en internetverbinding werd afgetapt, en waarvan de taptermijn moest worden verlengd. In de documenten staan telefoonnummers, IP-adressen en de providers. Maar ook de naam en telefoonnummers van de betrokken Officier van Justitie, het politie opsporingsteam en de namen en mobiele telefoonnummers van een aantal politiemedewerkers. Van hen zijn ook mobiele telefoonnummers in de fax te vinden.

Het Openbaar Ministerie erkent de fout en heeft een onderzoek ingesteld.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

  1. Tweets die vermelden Datalek: KLPD lekt fax met tapgegevens « Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door fadsandfancies.com, fadsandfancies.com. fadsandfancies.com heeft gezegd: Book News: Datalek: KLPD lekt fax met tapgegevens: En wederom heeft Bits of Freedom haar Zwartboek datalekken bi… http://bit.ly/g0OBoN […]

  2. Piet

    Jammer dat de mastodonten nog steeds vertrouwelijke informatie via zo’n primitief toestel als een fax versturen.
    Gewoon vast houden aan de oude techniek en denken, het gaat wel goed.
    Coderen…..wat is dat?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.