Parlementaire agenda week 46

Datalek: Webwereld lekt gegevens gebruikers

Datalek: Lid gerechtshof Arnhem verliest processtukken
DOSSIER: Zwartboek datalekken

En opnieuw heeft Bits of Freedom haar Zwartboek datalekken bijgewerkt. Door een technisch probleem werden de profielen van ingelogde gebruikers per ongeluk door elkaar gehaald.

Door een storing aan een aantal servers kon het voorkomen dat gebruikers soms opeens ingelogd waren met het account van andere gebruikers. Gebruikers die het overkwam konden de gegevens van een andere gebruiker inzien en reacties publiceren onder diens naam. Zodra Webwereld op de hoogte was gebracht, is een aantal functionaliteiten van de website uitgezet om verdere problemen te voorkomen.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat de verantwoordelijke de controle over de informatie verliest groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

 1. Tom Sanders

  Ik ben een groot voorstander van een meldplicht.
  Bij dit probleem hebben we (daarom) geprobeerd om vooral vanuit de informatiebehoefte van onze bezoekers te communiceren. Ik ben daarom wel benieuwd of BoF een mening heeft over hoe we specifieke case hebben aangepakt…
  Tom Sanders
  Webwereld

 2. Mark Berck

  Eerlijk gezegd heeft webwereld wel supergoed gehandeld. heeft direct zaken uitgezet, is open geweest en heeft meermaals haar excuses aangeboden…

  Beter kan bijna niet (behalve dan niet meer lekken)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.