• Menu

0 recente resultaten

Meteen succes: landelijke zoekmachine bankgegevens van de baan

Bits of Freedom laat haar tanden zien en bijt door. Onder druk van overweldigende media-aandacht en reacties van Kamerleden, laat het Ministerie weten dat de plannen voor een landelijke zoekmachine met de bankgegevens van alle Nederlanders niet doorgaan. Actief opkomen voor je privacy loont en blijft tegelijkertijd hard nodig.

De plannen van het Ministerie maken onderdeel uit van het interne projecten ‘Dataretentie’ en ‘Verkeerstoren’, dat beoogt privĂ©-informatie over iedere Nederlander met een druk op de knop opvraagbaar te maken voor opsporingsdiensten, zoals de politie en inlichtingendiensten. Pas na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur door onderzoeker Rejo Zenger, werden 27 documenten rondom dit project bekend. Na een analyse van Bits of freedom, kon Justitie tegenover het NOS Journaal niet anders dan erkennen dat het de landelijke zoekmachine voor telecom- en bankgegevens inderdaad onderzoekt.

De landelijke media pikten het nieuws direct op. Het was te zien, horen en lezen op zoveel plekken, dat we het niet meer konden bijhouden. Kamerleden van VVD, D66 en GroenLinks vroegen direct om opheldering. Een dag na de onthulling, maakte Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert op Twitter bekend dat Staatssecretaris Teeven (VVD) afziet van de plannen. Inmiddels is dat ook te lezen bij RTL Nieuws.

We zijn er nog lang niet, laat dat duidelijk zijn: het Ministerie overweegt nog steeds om onze bel- en internetgegevens via een landelijke zoekmachine opvraagbaar te maken. Uit deze gegevens is af te leiden wie in de afgelopen 12 maanden met wie, wanneer en hoe lang gecommuniceerd heeft en waar de gebruiker zich op dat moment bevond. Met ruim 3 miljoen opvragingen is Nederland Europees koploper, als het gaat om het aantal opvragingen van deze privé-informatie. Dit vormt een evidente bedreiging van onze veiligheid en van onze privacy.

Het succes laat wel zien, dat het de moeite loont om voor je grondrechten op te komen. En dat actie broodnodig is. We zullen dus blijven doorvragen, onderzoeken en campagne voeren. Daarnaast adviseren (PDF) we het Ministerie, ook al werden we geweerd uit de overleggen over het ‘Project dataretentie’. Jij kunt ook helpen. Doe mee met Bits of Freedom of overweeg een donatie. Schendingen van je grondrechten zijn namelijk dichterbij dan we soms denken.

UPDATE 19/11/2010: Inmiddels zijn ook kamervragen gesteld door Van der Steur (VVD) over het opslaan van de bankgegevens.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag