Datalek: miljoenen transacties van online huishoudboek

Analyse: AIVD wordt machtiger dan ooit tevoren

Regeerakkoord: autosnelweg 75 – digitale snelweg 1

Dat we in 2009 voor het eerst openheid over het aantal AIVD-telefoontaps zagen, biedt helaas geen garantie voor de toekomst. De aftapcijfers over andere jaren blijven geheim. Als de meldingsplicht inderdaad wordt afgeschaft en we één Ministerie voor Veiligheid krijgen, wordt de inlichtingendienst AIVD machtiger dan ooit tevoren.  

Na herhaaldelijk aandringen door Bits of Freedom en een weigering door toenmalig Minister Ter Horst, publiceerde Minister Hirsch Ballin – demissionair Minister van Binnenlandse Zaken – eindelijk een aantal telefoontaps over 2009: 1.078 door de AIVD (53 door de MIVD). Daar was wel een motie van Kamerleden Gerkens (SP), Teeven (VVD) en Azough (GroenLinks) voor nodig.

Het begin van openheid over de surveillance door Inlichtingendiensten? Nee dus. Onderzoeker Rejo Zenger verzocht de Minister Hirsch Ballin om openheid over de afluister-statistieken in de jaren 2002 tot en met 2008, maar kreeg deze week nul op rekest. Volgens Hirsch Ballin zou de openheid teveel inzicht geven in de ‘modus operandi van de AIVD’ (PDF).

Vreemd genoeg ziet de Minister niet in, dat daar juist de schoen wringt. Nederlanders hebben het recht om te weten wat de AIVD in zijn schild voert. We moeten weten of we excessief vaak worden afgeluisterd, hoe de AIVD het zware middel ‘aftappen’ inzet. Niet zelden is dat afluisteren namelijk schadelijk voor individuelen én onze samenleving. Dat kunnen de journalisten van De Telegraaf ons maar al te goed vertellen.

De geheimzinnigheid rondom de aftapcijfers staat niet op zichzelf. Een gevaarlijke cocktail van verschillende maatregelen is op komst, waardoor de AIVD bijna onbegrensde bevoegdheden mogelijkheden krijgt. Als de meldingsplicht wordt afgeschaft, hoeft de AIVD afgeluisterde Nederlanders – journalisten, advocaten, artsen of wie dan ook – niet meer op de hoogte te stellen van eventuele afluisterpraktijken. En als we inderdaad één Ministerie van Veiligheid krijgen, in plaats van twee Ministers op Binnenlandse Zaken en Justitie, hoeft nog maar één bewindspersoon een handtekeningetje te zetten onder een aftapbevel. Niet lang geleden moest ook de Minister van Verkeer en Waterstaat tekenen. Van drie bewindspersonen naar één: de voor een rechtstaat noodzakelijke ‘checks and balances’ – verdeling van de macht garandeert controle op de macht – zijn in een paar jaar tijd vervlogen. Ondertussen bleek uit een eerdere analyse van Bits of Freedom, dat het bestuursorgaan belast met toezicht op de AIVD faalt.

De kans is groot dat deze voorspelling onder het nieuwe Kabinet uitkomt. Dat is niet alleen een grove schending van onze grondrechten, maar simpelweg gevaarlijk voor onze samenleving. We krijgen dan misschien nooit te weten, dat de AIVD hopeloos heeft gefaald rondom de oorlog in Irak. Dat de beveiliging van de Dalai Lama tekort schiet. Dat journalisten onterecht worden afgeluisterd. Als we gelijk krijgen, verdwijnt alles in de doofpot. Is dat ‘in het belang van de nationale veiligheid’?

Binnenkort bestaat de AIVD 65 jaar. Als onze analyse klopt, danst de pensionado op tafel.

 1. Tweets die vermelden Analyse: AIVD wordt machtiger dan ooit tevoren « Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door L!nda de Wolf, Jasper Mokkink, SPaanhanger, Jan-Willem Hiddink, Petra Kramer en anderen. Petra Kramer heeft gezegd: RT @bitsoffreedom: Bits of Freedom analyseert: "AIVD wordt machtiger dan ooit tevoren" http://bit.ly/9XBthq #regeerakkoord #formatie […]

 2. Danny

  Ik vrees dat dit probleem met het nieuwe kabinet niet opgelost zal worden. In tegendeel: met het nieuwe kabinet zullen repressieve maatregelen toenemen, cameratoezicht worden uitgebreid en wordt het internet een proeftuin voor de overheersende controle op de burger. Persoonlijk vind ik dit een zorgwekkende situatie. En met welk doel doen we dit toch? Als de overheid niet transparant is, hoe kunnen wij de overheid dan geloven? En als de overheid zwijgt over telefoontaps… hoe kan dit dan getoetst worden en waar liggen de grenzen tussen acceptabel on onacceptabel? Het lijkt alsof ook de rechter in het verhaal van de werkzaamheden van de AIVD buiten spel wordt gezet.

 3. johnny

  Het aftappen gebeurt al jaren op zeer grote schaal,met de imci catcher erbij worden hele woonwijken en straten getapt,hele waslijsten met mobiele nummers worden getapt,dus ook van de onschuldige burgers,het gepubliceerde aantal is het topje van de ijsberg.
  De imci werd onder het mom van terrorisme geintroduceerd ,maar wordt tegenwoordig al standaart ingezet.Langzamerhand worden alle rechten van burgers overboord gegooid ,en het wordt door de rechterlijke macht gewoon geaccepteerd ,en de desbetreffende burgers worden nooit geinformeerd, dat hun telefoon ook afgeluisterd is,wat niet weet wat niet deert.Bedankt rechtelijke macht !!!!

 4. erick

  Het antwoord op de vraag waarom is simpel

  CONTROLE

  Controle is alleen nodig als je iets te verbergen hebt en dus iets op je kerfstok hebt.
  Denk indonesie,zorg,verkoop nl middelen aan multinationals,irak,afghanistan,europa enz enz

 5. AIVDWATCH

  Naar aanleiding van deze analyse van Bits of Freedom gonst het al een tijdje van de berichten op internet over op hand zijnde onbegrensde mogelijkheden die de AIVD binnenkort gaat krijgen. Het kan natuurlijk zijn dat we iets gemist hebben, maar het lijkt erop dat in de discussie ‘bevoegdheden’ en ‘controle’ door elkaar worden gehaald.
  zie http://www.aivdwatch.nl/?p=102

 6. Axel Arnbak

  @AIVDWATCH

  Dank voor je scherpe comment. Naar aanleiding daarvan hebben we het woord ‘bevoegdheden’ vervangen door ‘mogelijkheden’.

 7. Job

  Het verschil tussen een democratie en een dictatuur is dat in een dictatuur de staat oppermachtig is en onbegrensde “mogelijkheden” heeft.
  Google maar eens op (voormalig) rechter Westenberg, chipsol rechtszaak, Joris Demmink en pedofilie, hoe vergaat het klokkenluiders: ze worden afgeluisterd en te gronde gericht.

 8. Palatinux

  Het is dweilen met de kraan open tegen dit soort praktijken. Skype is een goede oplossing, maar na de Microsoft overname van Skype hebben veel beveiligings experts geen vertrouwen meer in het Skype protocol. Daarom is ons team op dit moment druk bezig met het opzetten van een (encrypted) VOIP dienst. waardoor straks iedereen met een VOIP telefoon, smartphone en een Voip modem gratis onderling kan bellen zonder afgeluisterd te kunnen worden. Met deze beveiligings oplossing kan de AIVD burgers niet meer afluisteren of telefoontjes achterhalen. Per undas adversas. > inblikken die handel.voordat die AIVD sardientjes echt beginnen te rotten.

 9. Palatinux

  Misschien dat iemand wat kan met deze info: Veel AIVD verkeer (en verkeer van andere overheden) lopen via DTO in Maasland. Digitale taps worden vaak verzorgt door FOX-It te Delft (afluister- en DPI apparatuur wordt afgeschermd door een stalen kooi en webcamera’s). Camerabeelden Politie Haaglanden worden opgeslagen in een serverruimte op het bureau op de Patijnlaan, 3e of 4e verdieping. Alle beelden worden minimaal 6 tot 8 weken bewaart. Ze waren bezig met het invoeren van gezichtherkenning via de camera. Nog een tipje voor de BOF, schakel de tijdmelding van posts uit. Ondanks de SSL beveiliging kunnen ze nog steeds zien wie op welke tijd met jullie server contact heeft gehad.

 10. John

  Dat wordt wel anders wanneer je buren islamietische radicalen en boerka liefhebbers zijn, wanneer ze je bedreigen en je ontdekt dat ze potentiele terroristen zijn, en de ‘jihad’ tegen de ‘ongelovigen’ willen. Of wonen jullie allemaal in een vrijstaande villa omringd met een muur met glasscherven erop?
  Die godsdienst waanzinnigen gebruiken een dozijn verschillende auto’s, ze nemen nooit de tram, ze weten immers dat het ov elk ritje registreert en 7 jaar lang bewaart. En zo is de veel geroemde vrijheid verworden tot louter een illusie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.