• Menu

0 recente resultaten

Politie laat seksueel kindermisbruik jaren op internet staan

Vaak wordt gezegd dat sites met afbeeldingen van seksueel kindermisbruik alleen achter een filter verborgen mogen worden, omdat het niet lukt de afbeeldingen te verwijderen. Het is echter niet bekend hoe vaak wordt geprobeerd deze afbeeldingen te verwijderen. Vandaag is een onderzoek gepubliceerd dat hierin meer inzicht biedt. De resultaten zijn schokkend: de politie laat afbeeldingen met seksueel kindermisbruik jaren op internet staan, terwijl die binnen een half uur verwijderd hadden kunnen worden.

De onderzoekers hebben een recent gelekte zwarte lijst uit Zweden als uitgangspunt genomen en gecontroleerd of deze domeinen in Denemarken werden geblokkeerd. Vervolgens zijn de onderzoekers nagegaan of deze domeinen inderdaad afbeeldingen van seksueel kindermisbruik aanbieden. De conclusies (PDF) zijn schokkend:

  • Van de 167 domeinen die zijn onderzocht, bleken 3 domeinen afbeeldingen van seksueel kindermisbruik te bevatten.
  • Twee van deze domeinen stonden al op de Deense zwarte lijst sinds 2008 en werden ook geblokkeerd in Noorwegen, Finland en Zweden. Nadat in het kader van het onderzoek de hosting provider in de Verenigde Staten op de hoogte is gesteld, zijn de twee websites echter verwijderd binnen minder dan 30 minuten. Dit is een sterke aanwijzing dat de politie in de afgelopen twee jaar géén enkele maatregel heeft genomen om de websites te verwijderen.
  • Eén domein stond op de zwarte lijst sinds het begin van 2010. Na een verzoek in het kader van het onderzoek om de website te verwijderen, is het domein door de Indiase beheerder van domeinnamen opgeschort binnen drie uur nadat het verzoek is verzonden.
  • Het merendeel van de websites op de zwarte lijst (92) bleek al verwijderd toen het onderzoek begon, maar stond toch op de zwarte lijst.
  • Veel domeinen (66) waren niet meer geregistreerd toen het onderzoek begon, maar stonden toch op de zwarte lijst.
  • Sommige domeinen (6) bevatten geen afbeeldingen van seksueel kindermisbruik of evident onrechtmatige materiaal.

Afbeeldingen van seksueel kindermisbruik moeten worden verwijderd, niet worden verborgen achter een filter. Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat het blokkeren van websites slechts een excuus is voor het écht aanpakken van het probleem. Als het minder dan een half uur kost om een website te verwijderen, moet de politie haar tijd en energie stoppen in het aanpakken van de websites, niet in het verstoppen van de websites achter een filter. Een internetfilter is symboolpolitiek met een averechts effect.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag