• Menu

0 recente resultaten

Een dag na onze CIOT-analyse: voorpagina's, interviews en Kamervragen

Gisteren onze analyse over het drie jaar op rij negeren van privacyregels door opsporingsdiensten (zoals politie, AIVD, FIOD). Vandaag brede media-aandacht – voorpagina NRC Handelsblad (PDF) – en Kamervragen van VVD (PDF) en GroenLinks (PDF). Met het negeren van privacyregels kom je in 2010 niet meer weg.

Onze onthulling – dat de opsporingsdiensten privacy- en gebruiksregels stelselmatig negeren bij het opvragen van klantgegevens uit de telecom-databank CIOT – heeft de gemoederen flink bezig gehouden. Er werd veelvuldig over geschreven, niet alleen op de voorpagina en p. 3 (PDF) van NRC Handelsblad, maar ook op onder andere NU.nl, Volkskrant.nl, Trouw.nl, Tweakers.net, Security.nl en in de nrc.next (PDF). Bij Goedemorgen Nederland op radio 1 kregen wij ruim de tijd om de problemen toe te lichten (te beluisteren/downloaden als .ogg en .mp3).

Gelukkig zit de politiek ook niet stil, ondanks het zomerreces. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) diende direct na de onthulling Kamervragen in en verklaart aan NU.nl ‘op maatregelen [te rekenen]’. Mariko Peters (GroenLinks) stelde elf inhoudelijke vragen aan de Minister van Justitie, onder meer over het lopende onderzoek het CIOT uit te breiden met nog veel meer privĂ©-gegevens. Hennis-Plasschaert is hier alvast duidelijk over: ‘van uitbreiding kan alleen sprake zijn als bestaande omissies of nalatigheden zijn aangepakt.’

De aandacht voor dit probleem is hard nodig. Het is onacceptabel dat opsporingsdiensten slordig en onrechtmatig omspringen met onze privé-gegevens. Het goede nieuws van vandaag is dan ook, dat opsporingsdiensten voortaan niet meer wegkomen met het structureel negeren van privacy.

De afbeelding is een bewerking van “Yellow_Pages_cut” van Warren & camera, uitgebracht onder een Creative Commons Generic Attribution 2.0-licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag