• Menu

0 recente resultaten

Verhagen over internetvrijheid: inspirerend maar hypocriet

Frankrijk en Nederland slaan de handen ineen tegen internetcensuur in landen als Iran. Inmiddels is een speech van onze demissionair minister Verhagen op een conferentie in Parijs hierover gepubliceerd. De speech is inspirerend maar ook hypocriet, want Nederland wil censuur en controle in autoritaire regimes verbieden. Hoe is het in Nederland gesteld?

De hele speech is hier te vinden. Verhagen is duidelijk een true believer in internetvrijheid. Maar één passage geeft duidelijk aan waar de schoen wringt:

Screenshot-9

Ook in Nederland wordt gewerkt aan een zwarte lijst met verboden websites, maar die wordt op “vrijwillige basis” geïmplementeerd. Daarmee wordt het parlement omzeild. We weten dus niet wat precies wordt afgesproken. We weten niet hoe je op de zwarte lijst komt. We weten niet hoe je er weer afkomt. We weten niet of die zwarte lijst wel werkt.

En ook in Nederland worden onze digitale voetsporen opgeslagen. De Wet bewaarplicht verplicht aanbieders van telecomdiensten om een jaar lang van iedere Nederlander bij te houden wanneer je op het internet gaat, met wie je mailt, waar je bent geweest met je mobiele telefoon. En het blijkt dat opsporingsdiensten met dit soort informatie onzorgvuldig omgaan.

Natuurlijk is er een verschil. In Nederland snoert de overheid niemand de mond om zijn of haar mening. En de Wet bewaarplicht wordt niet gebruikt om dissidenten op te sporen. Maar de mensenrechtelijke analyse is precies dezelfde. Een zwarte lijst van verboden website is een vorm van censuur, en moet – als deze al wordt ingevoerd – met de strengst mogelijke waarborgen worden omkleed. En de Wet bewaarplicht is in strijd met de persoonlijke levenssfeer, zoals blijkt uit de beoordeling door constitutionele hoven in andere landen van deze wetten.

Verhagen zou zich ook moeten ontfermen over onze internetvrijheid in eigen land. Dat maakt dit initiatief voor internetvrijheid in landen als Iran stukken geloofwaardiger.

Afbeelding: “FILTER = Fail” van RIUM+, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag