• Menu

0 recente resultaten

T-Mobile wil websites laten betalen voor doorgifte

Amsterdam 22 juli 2010 – Deutsche Telekom en haar dochterbedrijf T-Mobile willen aanbieders zoals Google geld laten betalen voor toegang tot hun netwerk. Deutsche Telekom misbruikt zo haar positie als doorgeefluik van het internet en tast daarmee een open internet aan. Digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom roept de Nederlandse regering op om providers te verbieden in te grijpen in het internetverkeer van hun gebruikers.

In een interview in het Duitse Manager Magazin zegt Deutsche Telekom topman Obermann dat hij nieuwe betaalmodellen wil ontwikkelen voor mobiel internet. Hij wil onder meer dienstaanbieders, zoals Google en Apple, laten betalen voor doorgifte. Dat betekent echter dat gebruikers dubbel zullen betalen: Google zal die kosten (bijvoorbeeld via extra reclame) immers weer doorberekenen aan internetgebruikers, die al hebben betaald voor internettoegang.

De stap van Deutsche Telekom tast de openheid van internet aan en is slecht voor innovatie. Providers moeten juist alle diensten doorgeven, en niet onderscheid maken tussen verchillende aanbieders. Ot van Daalen: “Providers zijn de poortwachters van het internet. Zij mogen niet bepalen welke websites of diensten wij kunnen bezoeken. Deutsche Telekom laat hierdoor zien dat zij zich die rol wel wil aanmeten. De Nederlandse overheid moet ingrijpen en dat verbieden.”

Bits of Freedom voert campagne voor netneutraliteit. Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Update 22/07/10: Uitgelegd op welke manier Google dit soort kosten zou kunnen doorberekenen, naar aanleiding van reactie Debora hieronder.

Afbeelding van kevinspencer, “To the Internets”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie.

Help mee en support ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.

Ik geef graag per maand

Ik geef graag een eenmalig bedrag