Bits of Freedom? Opsluiten, die mensen!

Datalek: NIFP zet patientgegevens op straat

Onderhandelingen anti-piraterijverdrag blijven geheim
DOSSIER: Zwartboek datalekken

Bits of Freedom heeft het Zwartboek datalekken wederom bijgewerkt:

  • Juli 2010 Begin dit jaar zette het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) patientenkaarten met medische en strafrechtelijke gegevens op straat, zo blijkt uit een persbericht van het CBP. Uit onderzoek blijkt dat het NIFP jarenlang onbeveiligd in een kelder van een pand had opgeslagen, zonder zicht te hebben op verlies of onrechtmatige verwerking.

Bits of Freedom houdt een Zwartboek Datalekken bij om aandacht te vragen voor een groeiend probleem: er wordt steeds meer informatie over ons opgeslagen, en het risico dat die informatie kwijtraakt groeit daarmee ook. Bits of Freedom heeft tegelijkertijd een wetsvoorstel ingediend dat databankbeheerders verplicht om datalekken direct te melden. Zij heeft dat wetsvoorstel toegelicht in een position paper (PDF) (HTML).

Afbeelding door ingridtaylar, “San Francisco Oil Spill”, uitgebracht onder een Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic licentie.

Update: in de eerste versie van dit bericht stond dat de Districtpsychiatrische dienst (DPD) de gegevens op straat had gezet. De DPD is echter opgegaan in de NIFP.

  1. Tweets die vermelden Datalek: DPD zet patientgegevens op straat – Bits of Freedom -- Topsy.com

    […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Nick Diamond Jr., fadsandfancies.com. fadsandfancies.com heeft gezegd: Blogfeed: Datalek: DPD zet patientgegevens op straat: Bits of Freedom heeft het Zwartboek datalekken wederom bijg… http://bit.ly/dnpKyd […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.