Datalek: NIFP zet patientgegevens op straat

Onderhandelingen anti-piraterijverdrag blijven geheim

Stemming auteursrechtrapport Europees Parlement uitgesteld

Er is hard campagne gevoerd voor meer transparante onderhandelingen over het anti-piraterijverdrag ACTA. Dat leek effect te hebben: na de onderhandelingsronde in Nieuw-Zeeland is voor het eerst een onderhandelingstekst gepubliceerd. De verwachting was dat na de afronding van de onderhandelingen in Luzern vorige week opnieuw een tekst zou worden gepubliceerd.

Dat blijkt helaas niet het geval. In een gezamenlijke persverklaring van de onderhandelaars wordt niet gerept over openbaarmaking van een nieuwe concept-tekst. Michael Geist schrijft dat de EU en Zwitserland voorstander waren van openbaarheid, maar vermoedt dat de Verenigde Staten dit heeft geblokkeerd.

Het is schandalig dat een verdrag, dat vergaande gevolgen kan hebben voor internetgebruikers, achter gesloten deuren wordt onderhandeld. Op die manier kunnen belanghebbenden geen constructieve input geven op het verdrag. We zullen ons commentaar op de internetconsultatie over ACTA dus moeten baseren op een achterhaalde tekst.

De afbeelding is gebaseerd op “Piraten, aus Lego” van playroughde, uitgebracht onder een Creative Commons Generic 2.0 licentie.

 1. Tweets die vermelden Onderhandelingen anti-piraterijverdrag blijven geheim – Bits of Freedom -- Topsy.com

  […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door Bas Taart. Bas Taart heeft gezegd: RT @bitsoffreedom: Bits of Freedom: "Onderhandelingen anti-piraterijverdrag blijven geheim": http://is.gd/dha1O […]

 2. Bas

  Dit lijkt me een klusje voor Wiki-leaks!

 3. We are Borg

  Wel ik denk dat er een wet moet komen in Nederland die wetten ongeldig verklaren als die achter gesloten deuren gemaakt zijn. Die wet dient ook de EU buiten spel te zetten indien die ons ter verantwoording roept.

 4. Netneutraliteit - De Internet Revolutie

  […] Daarnaast zijn er overheden die met internet filters controle willen hebben over de media. Dit alles brengt de vrijheid van meningsuiting en het vrije verkeer van informatie in gevaar. Netneutraliteit is belangrijk voor eerlijke concurrentie, kennis verspreiding en innovatie. De huidige crisis van de democratie kan met deze nieuwe openheid worden aangepakt, zodat de burger weer actief deelneemt aan de democratie en niet op Wilders stemt. Wij allen vormen samen de maatschappij, en onvrede kan met vrije informatie en actieve deelname bestreden worden. Klokkenluiders als Ad Bos, en bloggers, critici en Wikileaks moeten we omarmen in plaats van bedreigen en opsluiten. Alleen heeft de EU dat nog niet door. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Help mee en steun ons

Door mijn bijdrage ondersteun ik Bits of Freedom, dat kan maandelijks of eenmalig.